Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za titulom je 10 rokov tvrdej práce, vraví šťastný Löw

Keď pred dvoma rokmi odchádzali Nemci zo semifinálového súboja majstrovstiev Európy vo Varšave proti Talianom (1:2) so sklonenými hlavami, fanúšikovia, ale aj médiá začali nahlas hovoriť o tom, že pod Joachimom Löwom sa nemecký futbal nikdy nedočká veľkého triumfu.

14.07.2014 11:46
Joachim Loew Foto: ,
Nemecký tréner Joachim Löw.
debata (1)

Vyčítali mu, že nevie stanoviť správnu taktiku v zápase, v ktorom ide o veľa. Nemci s Löwom na lavičke prehrali vo finále ME 2008, semifinále MS 2010, semifinále ME 2012. Tiež v semifinále MS 2006, vtedy bol ešte asistentom Jürgena Klinsmanna. To najlepšie si 54-ročný rodák zo Schönau akoby symbolicky nechával na svoju najťažšiu misiu. V Brazílii, krajine zasnúbenej s futbalom, vyhral so svojimi zverencami šesť so siedmich stretnutí. Nemci ani raz neprehrali a strelili pri novom formáte rekordných 18 gólov. Pozorný a rozvážny tréner po každom zápase chválil nie jednotlivcov, ale tímového ducha. Do hráčskej kabíny zavesil motivujúco národný dres podpísaný nemeckými majstrami sveta z minulosti. „Sme jednotní a hráme ako jeden muž. Všetci si navzájom veríme a nezmení to ani prípadná prehra,“ povedal Löw po jednom zo stretnutí skupinovej fázy.

Keď v roku 2004 spoločne s Klinsmannom odštartovali prerod nemeckého futbalu z chladného pragmatizmu na útočnú modernu, bolo zrejmé, že to bude prinášať aj obete. Raz bola nad ich sily španielska tiki-taka, potom zasa talianske catenaccio, ale Löw svojím hráčom zakaždým veril. Reprezentačný tím podrobil ostrej generačnej výmene a zo starých zásob si ponechal len klenoty typu Miroslava Kloseho.

„Za titulom majstra sveta je desať rokov tvrdej práce. Počas tohto obdobia sme sa stále herne zlepšovali a pokúšali sa dostať zo seba vždy to najlepšie. Málokedy sa stalo, aby ma hráči v niečom sklamali. Som rád, že robota sa vyplatila. Aj pre mňa ako trénera je to obrovský úspech,“ rád konštatoval Löw po víťaznom finále.

Najlepší od začiatku do konca, ale nie bez problémov

Denník USA Today napísal, že Nemci boli v Brazílii najlepší od začiatku až do konca, ale ich štvrtý svetový titul sa nerodil bezbolestne. Po úvodnej kanonáde proti Portugalsku (4:0) sa dostal Löw pod paľbu kritiky za príliš otvorený futbal a remízu 2:2 proti Ghane. Víťazstvo v skupine však ustál bez väčších problémov zdolaním nevyspytateľných Američanov 1:0, pričom tento zápas mal pre trénerov Löwa a Klinsmanna aj osobný rozmer. V osemfinále si Nemci prešli očistcom, keď im zrkadlo nastavili rýchli a draví Alžírčania. Zlomili ich až v predĺžení (2:1) aj vďaka skvelému brankárovi Neuerovi, ktorý sa zo strážcu bránky kontinuálne podľa potreby menil na „libera“. „Takto hrám vždy, iný už nebudem, aj keď sa to niekomu môže zdať ako prílišné riziko,“ vravel vtedy Neuer k svojím častým výletom mimo šestnástku.

Vo štvrťfinále strelili Francúzom rýchly gól a potom sa vrátili k futbalovému pragmatizmu a defenzívnemu poňatiu. Stačilo im to na víťazstvo 1:0. „Priamy kop Kroosa, hlavička Hummelsa a potom už len disciplinované bránenie. Tréner Löw ukázal, že sa vie odpútať od svojich útočných zásad,“ napísal Süddeutsche Zeitung.

V semifinále prišiel nemecký úder Brazílii, z ktorého sa bude päťnásobný majster sveta spamätávať roky. Päť gólov za 29 minút a celkové skóre 7:1 sa rovnajú najväčšej brazílskej potupe v histórii a to ešte pred vlastnými fanúšikmi. Nemecké médiá písali o gólovom orgazme a domáci kráľ futbalovej histórie Pelé skleslo poznamenal: „Stále síce tvrdím, že futbal je hra plná prekvapení. Tento výsledok však asi nikto nečakal. Blahoželám Nemecku.“

Pohodový a vyrovnaný ako nikto iný

Nemci sa razom stali favoritom finále, čo si uvedomoval aj ich charizmatický tréner. Deň pred stretnutím proti Argentíne novinárom povedal: „Vážim si každého súpera, ale nebojím sa. Ak zahráme to, čoho sme schopní, titul by sme mali získať. A ak by sa to náhodou nepodarilo, nebojím sa, že nemecký futbal zapadne prachom.“ Poradca Löwa pre mediálnu oblasť Roland Eitel v tejto súvislosti poznamenal: „Poznám veľa ľudí, ktorí si vedia zachovať chladnú hlavu vo vypätých stresových situáciách, ale taký pohodový ako je Löw, nie je nikto z nich. Keď ostatní strácajú svoju vyrovnanosť v ťažkých konfrontáciách, on má stále mier vo svojom vnútri.“

Starého hrdinu nahradil nový

Ako sa ukázalo, finále bolo z iného súdka ako semifinálové zdevastovanie domácich „kanárikov“. Argentínčania podali najlepší výkon na turnaji a len vďaka nepresnému zakončeniu ich hviezdneho dua Messi – Higuaín mohli Nemci ďakovať za to, že nemuseli doháňať náskok súpera. Potom však prišla 88. min a Löw vytiahol svoj posledný tromf. Z ihriska stiahol 36-ročného Kloseho a nahradil ho 22-ročným Götzem. Symbolika ako hrom. Najlepší strelec histórie MS odovzdal štafetu, ako sa neskôr ukázalo, novému hrdinovi. Götze v 113. min namieril presne a rozhodol toto dôstojné finále. „Hráči opäť posunuli hranice svojich možností a titul im právom patrí,“ glosoval šťastný tréner nových majstrov sveta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Joachim Löw #MS vo futbale 2014