Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Brazílii triumfoval útok nad obranou. Titul je v správnych rukách

Titul majstrov sveta pre Nemecko je symbolom triumfu ofenzívneho futbalu nad defenzívnym poňatím hry.

14.07.2014 07:52
Nemecko, MS 2014 Foto: ,
Nemci získali štvrtý titul majstrov sveta. Takto sa tešili po finále v Rio de Janeiro.
debata (6)

Kým tím Joachima Löwa sa po celý turnaj snažil súpera prehrávať, Argentína sa spoliehala hlavne na pevnú defenzívu, ktorá však vo finále raz povolila. Nemci tak symbolicky ovládli turnaj, ktorý priniesol vyrovnanie historického rekordu v počte gólov.

Argentína sa mohla stať po Španielsku len druhým tímom, ktorý by získal titul bez toho, aby vo vyraďovacej fáze turnaja neinkasoval. Kým Španielsku k tomu v roku 2010 pomohli štyri výhry 1:0, Argentína došla do finále dokonca s iba dvoma strelenými gólmi v troch zápasoch play off. Nakoniec sa ale ukázalo, že pevná defenzíva a stávka na to, že vpredu niečo vymyslí Lionel Messi, na titul majstra sveta nestačia.

Naopak Nemci sa od začiatku turnaja prezentovali snahou o to byť na ihrisku pánmi podobne ako v minulých rokoch Španieli. Deklasovali Portugalsko a Brazíliu, poradili si aj s dobre brániacimi Američanmi a Francúzskom. Najväčšie problémy im potom robili len bezstarostne hrajúce africké tímy Ghana a Alžírsko.

Nakoniec zverenci trénera Löwa došli k titulu s bilanciou 18 strelených gólov proti štyrom získaným, čím vyrovnali výkon Brazílie z roku 2002. Viac gólov nastrieľal šampión iba v roku 1970, kedy Brazília skórovala devätnásťkrát.

Nemecko ťažilo z hry Bayernu Mníchov, ktorého šesť hráčov tvorilo kostru národného tímu. Aj vďaka tomu sa darilo preberať prvky z úspešného španielskeho futbalu, ktorý sa hráči v Bayerne učia od bývalého trénera Barcelony Josepa Guardiolu. K tomu však pridávajú nemeckú húževnatosť, silu v osobných súbojoch a dôraz.

„Pinkajú si to do trojuholníka na jednej strane a potom dlhým pasom prenesú hru na druhú stranu, čím rozhýbu obranu súpera a zaútočia. Nie je to nič výnimočné. Teda vlastne je, pretože veľa tímov sa o to snaží, ale málokomu to ide tak ako im,“ vyhlásil bývalý kapitán a tréner Brazílie Carlos Dunga. „Navyše ako tím nielen bránia, ale aj útočia,“ dodal.

Finále Nemecko - Argentína v obrazoch Fotogaléria - 34 fotiek Všetky fotky
Nemec Christoph Kramer po tvrdom súboji s...

Práve tímové poňatie v útoku predstavovalo zrejme hlavný rozdiel medzi Nemcami a ostatnými semifinalistami. Tréneri Argentíny, Brazílie i Holandska sa v útoku spoliehali hlavne na genialitu svojich útočných es Messiho, Neymara a Robbena, zatiaľ čo Nemci boli nebezpeční ako tím. Aj preto v semifinále úplne rozobrali netakticky hrajúcu Brazíliu 7:1.

Dôkazom tímového poňatia Nemcov je aj to, že na cenu pre najlepšieho hráča turnaja kandidovali hneď štyria z nich, ale nakoniec pripadla Argentínčanovi Messimu. A to predovšetkým preto, že nikto z Nemcov neprevyšoval svojich spoluhráčov, ale vzájomne sa doplňovali.

Šampionát celkom priniesol 171 gólov, čo znamená vyrovnanie rekordu z roku 1998. Mohol byť aj prekonaný, keby sa po zápasoch v skupinách gólové hody nezastavili a nezačal sa klásť väčší dôraz na to hlavne neurobiť chybu. Veď hneď päť z ôsmich zápasov od štvrťfinále prinieslo maximálne jeden gól. Aj tak ale možno dvadsiate majstrovstvá sveta hodnotiť ako triumf ofenzívneho futbalu nad deštrukciou, ktorej sa v minulosti venovalo oveľa viac účastníkov. Na šampionáte v Brazílii len Honduras a Irán vyložene bránili vo všetkých svojich zápasoch.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #MS 2014 vo futbale