Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Berlín je hore nohami. Oslavovalo sa už pred záverečným hvizdom

"Nemecko!" a "Majstri sveta!" znie Berlínom. Eufória vypukla krátko pred polnocou s gólom Maria Götzeho, ktorý v predĺžení rozhodol finálové stretnutie futbalových majstrovstiev sveta proti Argentíne.

14.07.2014 01:00
Nemecko, Berlín, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia v Berlíne.
debata

Nemci odložili prísne pravidlá o dodržiavaní nočného pokoja a vo svetle ohňostrojov a za zvukov trubiek vyrazili do ulíc veľkomesta osláviť štvrtý titul, na ktorý čakali 24 rokov.

Nemecká metropola sa na finálový zápas chystala už od utorkovej semifinálovej výhry národného tímu nad Brazíliou. Pre finále sa rozšírila zóna pre fanúšikov na hlavnej triede medzi Brandenburskou bránou a Víťazným oblúkom na dvojnásobok oproti prvému zápasu turnaja, takže bola dlhá viac ako kilometer.

Priaznivci nemeckého tímu oblečení do čierno-červeno-zlatej kombinácie alebo do bielych národných dresov do nej prúdili už od skorého nedeľného popoludnia, podvečer ju usporiadatelia museli uzavrieť kvôli naplneniu kapacity. Plno bolo aj v reštauráciách. Kto v sobotu zháňal rezerváciu stola na nedeľný večer, nemal šancu na úspech.

Hoci fanúšikovia pred začiatkom zápasu neskrývali presvedčenie o naplnení majstrovského sna, samotný priebeh stretnutia vyvolával nervozitu. Pri argentínskych šanciach sa tak mestom niesli zdesené výkriky, zaznieval tiež potlesk pri včasných zásahoch nemeckej obrany alebo brankára Manuela Neuera.

S Götzeho gólom vypukli v Berlíne oslavy. Obyvatelia nemeckej metropoly odpaľovali ohňostroje v podobnej miere ako pri príchode nového roka, z okien sa nieslo skandovanie „Nemecko! Nemecko!“ a „Mario Götze“. A oslavy nijako neoslabila skutočnosť, že do konca zápasu zostávalo ešte šesť minút. „Teraz už vyhráme! Žiadne penalty! Sme majstri sveta!“ kričal jeden z fanúšikov sledujúci zápas pri stánku rýchleho občerstvenia pred berlínskou hlavnou stanicou.

Posledný záchvev nervozity vyvolal u Berlínčanov priamy voľný kop Lionela Messiho v závere nadstaveného času. Keď strela letela vysoko nad bránku, začali sa ľudia na uliciach objímať. Záverečný hvizd rozhodcu odštartoval ďalšie ohňostroje, ktoré nepoľavili ani takmer hodinu po skončení zápasu.

Po záverečnom hvizde sa tiež z vymedzených zón pre fanúšikov vyvalila čierno-červeno-zlatá záplava oslavujúcich ľudí, ktorí trúbili, spontánne sa objímali v uliciach, pripíjali si šampanským so všetkými okoloidúcimi a s národnými vlajkami pochodovali mestom. Policajti v uliciach iba zabezpečovali prejazd pre nočné električky, inak do osláv nijako nezasahovali.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale