Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech, neúspech. Trénerské esá po Brazílii končia

V posledných dvoch zápasoch inkasovalo jeho mužstvo desať gólov. Zaostalo za očakávaniami a od naplnenia veľkého cieľa bolo poriadne ďaleko.

14.07.2014 08:30
Cesare Prandelli Foto: ,
Cesare Prandelli už nie je trénerom Talianska.
debata

Napriek tomu má Luiz Felipe Scolari šancu, že aj po neúspešnom svetovom šampionáte zostane na lavičke brazílskej reprezentácie. Osud skúseného trénera má totiž v rukách Brazílska futbalová federácia. A jej šéf stojí pevne za Scolarim.

„Mal by zostať. To, čo sa stalo, bola taktická chyba. A tie robí každý. Pre mňa je najpodstatnejšie, že pre národné mužstvo odvádza výbornú prácu,“ vyhlásil Marco Polo del Nero pre brazílsky denník Estado de Sao Paulo.

Čo na to 65-ročný kouč? „S vami moju budúcnosť riešiť nebudem,“ odpovedal podráždene po zápase o tretie miesto, v ktorom Brazílčania podľahli Holandsku jednoznačne 0:3, na otázku jedného z novinárov.

Van Gaal uprednostnil Old Trafford

Budúcnosť majstra sveta spred dvanástich rokov je zatiaľ neistá. Viacerí jeho kolegovia, ktorí viedli svoje tímy na majstrovstvách sveta, ju však poznajú. Už skôr bolo jasné, že z 32 účastníkov šampionátu pristúpi k zmene na trénerskom poste hneď dvanásť. Zaujímavosťou je, že po turnaji v Južnej Afrike 2010 prišlo o svoje miesto pri reprezentácii devätnásť koučov.

Medzi tuctom hlavných trénerov, ktorí si po brazílskom mundiale musia hľadať nového zamestnávateľa, je viacero zvučných mien. Neúspech Talianska stál miesto Cesare Prandelliho, ktorý viedol štvornásobných majstrov sveta posledné štyri roky. V novej sezóne si opäť vyskúša prácu na klubovej úrovni. Pred týždňom sa dohodol na dvojročnej spolupráci s Galatasarayom Istanbul, kde nahradil krajana Roberta Manciniho.

Zatiaľ čo Prandelli neustál tlak zväzových funkcionárov, viacerí jeho kolegovia sa rozhodli pre odchod dobrovoľne. Bez ohľadu na úspech či neúspech na brazílskych trávnikoch. Už pred turnajom bolo isté, že pri holandskom tíme skončí Louis van Gaal. Amsterdamský rodák sa totiž upísal Manchestru United. „Dúfam, že v Anglicku nájdem rovnako dobrú partiu, akú som mal na turnaji v Brazílii. Nikdy na týchto chlapcov nezabudnem,“ lúčil sa s národným tímom. Nahradí ho Guus Hiddink.

Sabella odchádza na vrchole

Ani veľký úspech neudržal pri argentínskom mužstve Alejandra Sabellu. Čoskoro šesťdesiatročný tréner priviedol partiu okolo Lionela Messiho až do finále, no už pred ním oznámil, že bez ohľadu na výsledok to bude jeho posledný zápas pri reprezentácii. „Odísť na vrchole je vždy skvelé. Sabella odovzdal národnému tímu všetko a teraz je čas prenechať miesto niekomu inému,“ uviedol Sabellov agent Eugenio López.

K prekvapujúcemu kroku pristúpil Vahid Halilhodžič. Bosniak, ktorý po prvý raz v histórii vybojoval s Alžírčanmi postup do vyraďovacej fázy majstrovstiev sveta, uprednostnil klubové výzvy. Zmluvu podpísal s Trabzonsporom. Neoblomili ho ani prosby prezidenta krajiny Abdelaziza Boutefliku.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Kým odchod niektorých trénerov je nečakaný, iní si svoje miesta udržali aj napriek tomu, že v Brazílii pripravili ich zverenci fanúšikom len sklamanie. Podpory zväzu sa dočkal Vicente del Bosque. Obhajcovia titulu zo Španielska sa pritom s Brazíliou lúčili už po bojoch v základných skupinách.

„Keď s nami vlani predlžoval zmluvu, povedal, že po turnaji pokojne odíde. Stačí vraj len povedať. My však chceme, aby pokračoval. Jeho rezignáciu by sme neprijali,“ povedal Jorge Pérez, generálny sekretár zväzu.

Z dôvery sa teší aj Fabio Capello. Napriek tomu, že Rusi pod vedením talianskeho stratéga na šampionáte výsledkovo i herne sklamali.

Isté trénerské odchody účastníkov MS: Louis van Gaal (Holandsko), Fernando Santos (Grécko), Sabri Lamouchi (Pobrežie Slonoviny), Alberto Zaccheroni (Japonsko), Ottmar Hitzfeld (Švajčiarsko), Luis Fernando Suárez (Honduras), Alejandro Sabella (Argentína), Carlos Queiroz (Irán), Vahid Halihodžič (Alžírsko), Stephen Keshi (Nigéria), Hong Mjong-po (Južná Kórea), Cesare Prandelli (Taliansko).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #futbaloví tréneri