Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci môžu zlomiť prekliatie Európy a prví triumfovať v Amerike

Po mesiaci a jednom dni, po množstve strhujúcich okamihov a krásnych góloch, po vyše šesťdesiatich stretnutiach prichádza vrchol.

13.07.2014 12:00
Nemecko, Argentína Foto:
Ilustračné foto
debata

V nedeľu sa na najslávnejšom štadióne sveta, na Maracane v Riu de Janeiro rozhodne o titule svetových šampiónov.

Poctu súperiť o najcennejšiu futbalovú trofej si vybojovali Nemecko a Argentína. Svet sa teší na boj dvoch futbalových gigantov a najlepších predstaviteľov Európy a Južnej Ameriky.

„Čo viac sme si mohli želať? Európa proti Južnej Amerike, krásna konfrontácia vo finále,“ nadchýna sa nemecký kouč Joachim Löw.

Nemci majú tri tituly (1954, 1974, 1990) a v štyroch ďalších finálových zápasoch prehrali, Argentínčania dva (1978, 1986) a ďalšie dva finálové súboje nezvládli.

Nikdy doteraz sa nestalo, aby na juhoamerickej pôde triumfoval európsky tím. Nemci veria, že túto kliatbu starého kontinentu prelomia a budú práve oni historicky prvým víťazom na americkom kontinente, kde sa uskutočňuje šampionát ôsmykrát.

Vo všeobecnosti sa im dávajú o niečo väčšie šance ako Argentínčanom, svet ich považuje za miernych favoritov. Do tejto úlohy sa dostali najmä vďaka výkonom v predchádzajúcom priebehu turnaja. V doterajších šiestich zápasoch dali sedemnásť gólov, kým ich argentínsky súper len osem.

„Tešíme sa na zápas, sme naň dobre pripravení a verím, že ho zvládneme. Musíme byť však obozretní, zostať pevne na zemi, lebo vo finále sa môže stať čokoľvek,“ doplnil nemecký kouč.

Napriek tomu, čo jeho zverenci vyparatili v semifinále Brazílii, bude mať jeho mužstvo v krajine organizátorov väčšiu podporu. Nik si nevie v nezmieriteľnej brazílsko-argentínskej konkurencii, ktorá medzi týmito krajinami vládne, predstaviť, že by Argentína na čele s Messim získala vzácnu trofej na brazílskej Maracane.

Argentínčania cítia nevýhodu v tom, že museli hrať svoj semifinálový zápas proti Holanďanom o deň neskôr ako ich finálový súper a mali kratší čas na oddych a prípravu. Navyše, nemecký tím si hravo poradil s Brazíliou, je vo veľkej pohode, ale oni potrebovali na vyradenie Holanďanov nielen riadny hrací čas, ale aj predĺženie a penaltový rozstrel, čo ich vyčerpalo fyzicky aj psychicky.

Ich tromfom však zostáva najlepší hráč planéty Lionel Messi, ktorý dokáže rozhodnúť zápas. Na šancu doviesť Argentínu k titulu majstra sveta čakal tri šampionáty. Nemci si jeho silu uvedomujú a v ich taktickom pláne je na prvom mieste eliminovanie tohto kľúčového hráča. Jeho pozícia bude o to ťažšia, že argentínskemu výberu bude s najväčšou pravdepodobnosťou chýbať Di María, ktorý má zdravotné problémy.

„Čaká nás veľmi ťažké stretnutie proti súperovi, ktorý vyniká fyzickou, taktickou i mentálnou silou. V minulosti to potvrdil už veľakrát,“ vyjadril svoje obavy tréner albicelestes Alejandro Sabella.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Argentína #MS 2014 vo futbale