Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília utŕžila ďalší debakel a zostala bez kovu

Reprezentanti Holandska si vybojovali bronzové medaily na XX. majstrovstvách sveta vo futbale v Brazílii. Zverenci trénera Louisa van Gaala zdolali v sobotňajšom súboji o 3. miesto na Estádio Nacional Mané Garrincha v Brasílii domáci tím 3:0 (2:0).

12.07.2014 22:00 , aktualizované: 13.07.2014 00:05
Holandsko, MS, futbal, bronzové medaily Foto: ,
Futbalisti Holandska sa tešia z bronzových medailí.
debata (14)

V prvom polčase sa o góly „oranjes“ postarali už v 3. min kapitán Robin van Persie z pokutového kopu a v 17. min skóroval presnou strelou do horného rohu Daley Blind. Po zmene strán pridal gólovú poistku v nadstavenom čase Georginio Wijnaldum.

Pre Holandsko je to štvrté medailové umiestnenie na svetových šampionátoch, po troch striebrach (1974, 1978, 2010) získalo premiérový bronz. O tretiu priečku hrali „oranžoví“ ešte aj na MS 1998 vo Francúzsku, ale v parížskom Parku princov podľahli Chorvátsku 1:2.

Brazília ako najúspešnejšia krajina na futbalových majstrovstvách sveta (bilancia: 5 – 2 – 2) nepridala jubilejné 10. pódiové umiestnenie a po MS 1938 a 1978 tretí bronz v histórii. Po semifinálovom debakli od Nemecka (1:7) zostali „kanárikom“ oči pre plač aj v „malom finále“ proti Holandsku.

Brazília – Holandsko 0:3 (0:2)

  • Góly: 3. Van Persie (z pok. kopu), 17. Blind, 90.+ Wijnaldum, ŽK: 2. Th. Silva, 54. Fernandinho, 68. Oscar – 9. Robben, 36. De Guzman, rozhodovali: Haimoudi (Alž.) – Achik (Mar.), Etchiali (Alž.), 68 034 divákov
  • Brazília: Júlio César – Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell – Paulinho (57. Hernanes), Luiz Gustavo (46. Fernandinho) – Ramires (73. Hulk), Oscar, Willian – Jo
  • Holandsko: Cillessen (90.+ Vorm) – Kuyt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind (70. Janmaat) – Wijnaldum, De Guzman, Clasie (90. Veltman) – Robben, van Persie

V dueli neúspešných a „smutných semifinalistov“ začali na štadióne v Brasílii lepšie Holanďania, domáci „kanárici“ bez zraneného Neymara a v sobotu aj bez Marcela, Freda i Hulka v základnej zostave sa ešte akoby nespamätali zo zahanbujúcej semifinálovej prehry s Nemeckom (1:7). Už v 2. min zastavil kapitán Thiago Silva rukami prenikajúceho Robbena a alžírsky arbiter Haimoudi ukázal na „biely bod“. Kapitán „oranjes“ Van Persie sa nemýlil a hoci brankár Júlio César uhádol smer lopty, tá skončila za jeho chrbtom – 0:1. Domáci sa poriadne nestihli ani spamätať a onedlho prehrávali už dvojgólovým rozdielom. V 17. min center z pravej strany odhlavičkoval stopér David Luiz nepochopiteľne do voľného priestoru v strede šestnástky, kde stál iba hráč súpera Blind. Ten si pohodlne spracoval loptu a poslal ju prudko do horného rohu. Brazílčania síce potom trochu zvýšili obrátky, ale strelu Oscara po individuálnej akcii kryl Cillessen, David Luiz hlavičkoval vedľa a Paulinho v 38. min nedosiahol v dobrej pozícii na loptu. Holanďania bez špílmachra Sneijdera následne pohrozili Van Persiem, ale Júlio César bol tentoraz pripravený.

Po zmene strán zostalo zvýšené úsilie Brazílčanov bez želaného gólového efektu. V 60. min mieril Ramires vedľa, o chvíľu neskôr bol už David Luiz presnejší, ale Cillessen jeho pokus bez problémov zlikvidoval. Z tribún sa čoraz častejšie ozýval piskot domácich fanúšikov. A bol ešte výraznejší, keď prišiel v závere tretí gólový úder „oranjes“. V nadstavenom čase odcentroval striedajúci Janmmat a Wijnaldum zblízka prestrelil Júlia Césara – 0:3.

Zápas sledoval z brazílskej lavičky aj zranený...
Fanúšik Brazílie.
+9Daley Blind strieľa druhý gól Holandska.
14 debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #o 3. miesto #Brazília - Holandsko