Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé: Tento brazílsky tím by neutiahol ani Pelé v najlepšej forme

Svetový futbal nemal a sotva ešte niekedy bude mať väčšiu legendu ako je Brazílčan Pelé (73). Výpočet jeho úspechov je nekonečný, drží veľa rôznych rekordov a dostal množstvo prestížnych ocenení.

12.07.2014 07:00
Pelé Foto: ,
Pelé.
debata

Slávny futbalista štartoval štyri razy na majstrovstvách sveta a ako jediný má tri tituly šampióna. Finálový turnaj majstrovstiev sveta v jeho rodnej krajine pozorne sledoval a v exkluzívnom rozhovore, ktorý poskytol Pravde, hodnotí aj výkony Brazílčanov a vyslovil prognózu pred dvoma poslednými zápasmi.

Zažiarili ste prvý raz na majstrovstvách sveta vo Švédsku 1958. Ako sedemnásťročný ste vo finále strelili dva góly. Vy ste videli od tohto roku všetky šampionáty?
Je to neuveriteľné, ale je to tak, odvtedy som bol na všetkých, ak to dobre rátam, bolo ich pätnásť z doterajších dvadsiatich. Najprv som hral v turnaji ako hráč a potom som sa na šampionátoch zúčastňoval v rôznych funkciách. Najpamätnejšie sú pre mňa tie, kde som získal tituly majstra sveta a špeciálne vo Švédsku, kde som úspešne vstupoval na svetovú scénu. Pre mladého chlapca to bol obrovský zážitok.

Vtedy to bol akiste úplne iný turnaj, aké vidíme v poslednom období. Záujem bol aj v tom čase obrovský, ale organizoval sa asi v skromnejších podmienkach, nebolo v ňom toľko peňazí…
Samozrejme, že nie. Dokonca si myslím, že vo futbale bolo viac talentov, ako je to v súčasnosti. Bolo to najmä preto, že my sme žili len pre futbal a krásu hry. Peniaze? Tie naozaj neboli podstatné, boli druhoradé. Vedeli sme, že ak budeme hrať dobre a budeme úspešní, niečo dostaneme. To nám muselo na začiatok stačiť. Neexistovali vopred stanovené prémie či ťahanice o zmluvách. Spomínam si, že keď som dostal prvé ozajstné kopačky, plakal som od šťastia. Teraz, keď dáte hráčovi Rolls Royce, berie to ako samozrejmosť.

Poďme do reality. Ako ste prežívali semifinálový debakel Brazílčanov s Nemeckom?
Nielen ja, ale všetci Brazílčania sú sklamaní, ale myslím si, že väčšina fanúšikov je objektívnych, rozumie futbalu. Musíme si priznať, že tento náš výber nemal ani zďaleka takú výkonnosť a kvalitu, aby mohol získať titul majstra sveta. Niektorí o tom snívali, možno tajne dúfali, ale ukázala sa realita. Pravdou je aj to, že Nemci nepotrebovali na tento výsledok nijaký supervýkon. Selecao bolo také slabé a odovzdané, že to nemá obdobu.

Čo bude ďalej s brazílskym futbalom?
Verím, že táto facka v konečnom dôsledku pomôže brazílskemu futbalu a otvorí oči aj kompetentným.

Plánujete aj vy v niečom pomôcť? Je známe, že vaše vzťahy s brazílskym zväzom nie sú ideálne…
Nejde o Pelého. Ide o kredit a kvalitu brazílskeho futbalu. Každý má právo pomôcť, ak má na to možnosť. Či je to obyčajný fanúšik z favely, alebo bohatý sponzor. Nik nemá právo privlastniť si brazílsky futbal pre seba a pre svoje obchodné či iné aktivity. To by viedlo k ešte väčšej deštrukcii a úpadku, To nesmieme dopustiť.

Čo by ste urobili vy iné na mieste trénera Scolariho?
Nerád sa staviam do pozície generála po prehratej bitke. To by nebolo fér. Vtedy sú už všetci múdri, aj tí, čo vo futbale nikdy nič nedosiahli, ani ako hráči, ani ako tréneri. Myslím si, že nemáme teraz takú kvalitatívne širokú a silnú generáciu hráčov, ako sme mávali celé desaťročia. Preto sme prepadli. Neymar je síce supertalent, ale ukázalo sa, že nemal dostatočnú podporu spoluhráčov. Sám všetko nemohol utiahnuť a ešte sa aj zranil. Úprimne, toto selecao by sám neutiahol ani Pelé v najlepšej forme…

Často sa spomína, že práve Neymar by mal byť vaším nástupcom. Súhlasíte s tým?
Je to obrovský talent, pre mňa je v súčasnosti najlepším hráčom na svete. Aj na mudiale, kým ešte hral, to potvrdil. Má nenapodobiteľné individuálne kvality a keď treba, vie sa obetovať pre kolektív, tím. Toto dokážu len najväčší hráči. Verím, že postupne aj v Barcelone dostane viac voľnosti – ako to bolo v Santose. Konečne sa bude môcť prejaviť naplno. Pomôže to nielen jemu, ale aj tímu a v konečnom dôsledku aj Messimu. Zo srdca si prajem, aby bol práve junior mojím nástupcom. Lepšieho kandidáta na lídra tímu nevidím. Je aj veľký patriot a človek s veľkým srdcom.

Nemáte obavy, že po hanebnej prehre s Nemeckom sa oslabí tradičný brazílsky patriotizmus a vzťah fanúšikov k brazílskej reprezentácii?
Určite áno. Po tejto katastrofálnej prehre si musia reprezentanti zasa získať dôveru ľudí, celého národa. Vzájomná dôvera, spolupatričnosť, patriotizmus sú veľmi dôležité. Je to veľká sila nielen vo futbale, ale v živote vôbec. My Brazílčania sme na to veľmi citliví, zakladáme si na tom. Sú to pre nás dôležité hodnoty.

Ktorý zápas ste si na šampionáte najviac vychutnali?
Videl som niekoľko dobrých a aj dramatických stretnutí. Páčil sa mi súboj Ghana – USA, Brazília – Čile, veľký dojem na mňa urobila Kostarika. Čakal som viac od Španielov, Anglicka, ale aj Francúzska.

Turnaj napokon prebehol hladko. Prekvapilo vás to po mnohých protestoch, ktoré mu predchádzali?
Samozrejme, veľmi ma to potešilo. Sám som sa angažoval, aby sa situácia upokojila. Myslím si, že ľudia pochopili, že by uškodili len krajine. Viaceré zhromaždenia boli vyvolané účelovo. Išlo o protibrazílsku propagandu a v niektorých prípadoch aj proti mne, lebo som verejne vystúpil, aby sa dav utíšil. Keby sa všetky tieto kroky neudiali, hrozilo by, že štrajky a demonštrácie by pokračovali aj v čase šampionátu.

Aký bol podľa vás šampionát v Brazílii? Najlepší v histórii?
Myslím si, že áno. Už v úvode som spomenul, že som zažil naozaj veľa majstrovstiev sveta a som rád, že Brazília tento sviatok futbalu zvládla. Všetky zápasy boli prakticky vypredané, záujem bol obrovský a aj atmoféra v našej futbalovej krajine jedinečná.

Pred nami sú dva posledné zápasy. Môže si dnes brazílsky tím v boji o bronz udobriť svojich fanúšikov?
Pre Brazíliu mal doma hodnotu len titul majstra sveta. Na tom nič nezmení ani zápas s Holandskom. Iróniou však je, že prípadná výhra už veľa nerieši, ale prípadná prehra mužstvo ešte viac pritlačí k zemi.

Kto z tímov bude mať väčšiu motiváciu v tomto súboji útechy?
Myslím si, že Holanďania. Pre nich by mal bronz väčšiu hodnotu ako pre nás a bol by aj veľkou satisfakciou.

Čo finále? Koho favorizujete?
Vo finále sa stretnú dva vyrovnané tímy, rozhodnú detaily, súčasná forma, psychika, šťastie. Keďže Brazília je mimo hru, pokojne si ho vychutnám. Myslím si, že toto finále nemá favorita. A nemám ho ani ja.

Keď sa stala Brazília v roku 1994 majstrom sveta, zavítali ste vo výbornej nálade zatiaľ na jedinú svoju návštevu na Slovensko. Mohol by aktuálny neúspech brazílskeho futbalu negatívne ovplyvniť váš chystaný návrat na Slovensko po dvadsiatich rokoch?
Určite nie. Slovensko súčasný pád brazílskeho futbalu a situáciu v ňom nezapríčinilo. Ak sa nám podarí odstrániť všetky technické prekážky, rád koncom roka prídem. A určite opäť v dobrej nálade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #MS 2014 vo futbale