Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vrba: Brazília zápas o bronz zvládne

Nový tréner českých futbalových reprezentantov Pavel Vrba, ktorý pôsobil aj na Slovensku, vybojoval so Žilinou titul a bol aj asistentom reprezentačného trénera Jána Kociana, sledoval na šampionáte najmä Holanďanov. Už čoskoro budú súpermi jeho tímu v kvalifikácii ME 2016.

11.07.2014 06:30
pavel vrba Foto: ,
Pavel Vrba.
debata

Holanďania potvrdili, že patria medzi najsilnejšie tímy sveta. Naháňali vám trochu strach?
Samozrejme, že máme veľmi ťažkého súpera. Holanďania v nás vzbudzujú najmä veľký rešpekt a nemusím dodávať, že sú jasnými favoritmi našej skupiny. Sústredili sme sa na nich, na každý ich zápas, aby sme zvládli vstup do kvalifikácie čo najlepšie. Začíname ju doma práve s Holanďanmi.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Aký je váš komentár k ich semifinálovému stretnutiu s Argentínou?
Na rozdiel od úvodu turnaja, teraz sú to už taktické manévre, v ktorých ide najmä o výsledok. Od tohto zápasu som čakal možno o trochu viac, nebol pre diváka asi ten najlepší. V hre však bolo finále a také stretnutie sa nehrá na krásu, ale na postup. Oba tímy tomu prispôsobili taktiku a priestor na útočenie bol pre oboch minimálny.

Holanďania sú sklamaní, ale Brazílčania po výprasku s Nemeckom ešte viac. Kto z nich bude úspešnejší v boji o bronz?
Po debakli nevládne určite v brazílskom tíme najlepšia nálada, ich situácia nie je ideálna. Ale sobotňajší súboj bude určite iný. Brazílčania prispôsobia v taktike všetko tomu, aby tento zápas vyhrali. Napokon tak neorganizovane v obrane ako s Nemcami už nemôžu druhý raz hrať.

Sú pre vás Holanďania favoritmi zápasu?
Očakávam veľmi vyrovnaný súboj, ale o trochu viac verím Brazílii. Napriek tomu, že v jej tábore vládne veľké sklamanie. Hrá však v domácom prostredí a bude si chcieť udobriť fanúšikov. Myslím si, že Brazília bude tretia.

Slovenskí a českí súperi v kvalifikácii sa stretli v ich prvom zápase na tomto šampionáte, Holanďania zdolali Španielov šokujúco 5:1. Slovákov čakajú v kvalifikácii Španieli. Čím si vysvetľujete ich neúspech na šampionáte?
Španielske účinkovanie v turnaji ovplyvnilo prvé nevydarené stretnutie. Holanďania v ňom hrali úžasne a trestali súpera za každú chybu, perfektne sa pripravili na Španielov. Tí osem rokov kraľovali v Európe a vo svete a v takom dlhom období sa im niečo podobné stalo prvý raz. Situáciu niesli ťažko a nevyrovnali sa s ňou ani v ďalších zápasoch. Určite by som však nepovedal, že Španielsko ustupuje zo svojich pozícií. Myslím si, že to bol len skrat a podobne ako teraz Brazília, bude sa usilovať odčiniť posledný neúspech. Španielsky futbal bude aj naďalej vládnuť a dokazovať svoju kvalitu.

Ako by českí futbalisti obstáli v konkurencii na MS? V kvalifikácii ich vyradilo Taliansko, ktorému takisto turnaj nevyšiel…
To je ťažké povedať. Myslím si, že by to nebol vyložene výbuch, ale špičkové tímy sú výkonnostne niekde inde. Najmä sa mi páčil výrazne aktívnejší i zaujímavejší juhoamerický i stredoamerický futbal. Čile, Kolumbia, Kostarika prekvapili svojim spôsobom hry, touto cestou by sa mal futbal uberať. Španielsko, Taliansko, Anglicko sklamali, čakal som od nich viac. Futbal sa posúva výkonnostne stále vyššie a bude pre nás čoraz komplikovanejšie sa presadzovať.

Postrehli ste nejaké nové trendy v hre, taktike?
Mužstvá, ktoré nastúpili proti favoritom, začali hrať viac v defenzívnom rozostavení, s piatimi až šiestimi hráčmi vzadu.Tento trend bol ukážkou, že aj slabšie tímy sú v organizácii hry čoraz lepšie a silné mužstvá to majú veľmi zložité sa proti ním presadiť. Nemci ukázali, najmä v zápase s Brazíliou, aký je krásny futbal. Ťažia akiste aj z toho, že v Bayerne, ktorý tvorí základ reprezentácie, trénuje Guardiola. Trend je daný – futbal sa bude vyvíjať naďalej do ofenzívy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Vrba #MS 2014 vo futbale