Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarská duša dostala pred 60 rokmi ďalší úder. Finále MS bolí dodnes

Je ráno 4. júla 1954 a celé Maďarsko je hore nohami v očakávaní, že večer vypuknú oslavy, aké nemajú obdobu.

04.07.2014 08:26
Bern 1954 Foto:
Helmut Rahn strieľa víťazný gól Nemecka.
debata (11)

O 17.00 na štadióne Wankdorf vo švajčiarskom Berne totiž nastúpi aranycsapat vo finále majstrovstiev sveta proti Nemecku. Zápas, ktorý má byť iba formalitou, však doma zraní každú futbalovú dušu a do myslí vryje ďalšiu boľavú spomienku.

Iba niekoľko dní predtým sa celý svet pozeral, ako „zlatí chlapci“ z Budapešti v základnej skupine zahanbujúco porazili svojho finálového súpera 8:3. Ale pozor, práve tam sa začalo rodiť azda najväčšie prekvapenie futbalovej histórie, keď prefíkaný nemecký tréner Sepp Herberger neposlal na trávnik to najlepšie, čo mal vo Švajčiarsku k dispozícii.

V Berne celý deň mrholilo, intenzita dažďa sa s blížiacim úvodným hvizdom stupňovala a rovnako aj nádej outsidera, ktorému tieto poveternostné podmienky vyhovovali. „Fritz, toto je tvoje počasie,“ obrátil sa na kapitána Waltera tréner Herberger. Hráč Kaiserslauternu bol známy tým, že najlepšie výkony podával na doslova podmočenom ihrisku.

Na zaplnenom 64-tisícovom štadióne sa tiesnia aj štyri desiatky novinárov a iba jeden z nich tipuje, že na konci zápasu sa zrodí veľké prekvapenie. Všetkým ostatným je jasné, že po záverečnom fúknutí do píšťalky anglického rozhodcu Williama Linga to budú Ferenc Puskás a mašina na góly Sándor Kocsis, ktorí sa budú radovať.

Stretnutie sa začalo. Nemci vyzerajú byť mimoriadne nabudení a už po troch minútach vybojovali prvý rohový kop. Od tej chvíle však preberá opraty zápasu Puskás a v šiestej minúte otvára skóre duelu. Zmätky v nemeckej obrane pokračujú a tak Zoltán Czibor o 120 sekúnd zvyšuje skóre v prospech favorita – 2:0.

Tisíce Nemcov na štadióne zrazu majú pocit, že finále pre nich dopadne ešte horšie, ako zápas v základnej skupine. „Fritz, nevzdávaj to, stále nie je nič stratené,“ v duchu si hovoril ich kapitán. O chvíľu vracia nádej na nemecké kopačky Norinberčan Max Morlock a v 18. minúte svieti na tabuli stav 2:2, keď Helmut Rahn skóroval po rohovom kope Waltera.

Cez polčasovú prestávku nemecký reportér Herbert Zimmermann poslucháčov informuje, že polovica zo štyridsiatich novinárov mení názor a očakáva veľké prekvapenie.

Tréner Herberger má zasa plné ruky práce, aby v kabíne schladil horúce hlavy hráčov. Ako dvaja kohúti sa do seba pustili ľavý obranca Werner Kohlmeyer a brankár Toni Turek. „Chlapci, šetrite dych, budete ho potrebovať v druhom polčase,“ upokojil situáciu kouč.

Nemci sa vracajú na ihrisko „naštartovaní“, ako nikdy predtým, Maďari si po cigaretke v tímovom autobuse žiadnu drámu nepripúšťajú. Ale opak je pravdou, súper vzdoruje oveľa viac, ako si len dokázali pripustiť. V druhom dejstve sa striedajú šance na oboch stranách, strelec je však iba jeden.

Zvnútra šestnástky prekonáva Gyulu Grosicsa dve minúty pred koncom opäť Rahn. „Aus dem Hintergrund müsste Rahn schießen, Rahn schießt – TOR, TOR, TOR, TOR!“ kričí Zimmemann ako zmyslov zbavený.

Puskás ešte raz vyrovná, ale zastavuje ho welšký asistent rozhodcu Benjamin Griffiths pre porušenie pravidiel o postavení mimo hry. Televízne zábery po čase odhalili, že gól mal platiť.

Hotovo. “AUS! AUS! AUS! AUS! Das Spiel ist aus. Deutschland ist Weltmeister, schlägt Ungarn mit 3 zu 2 Toren im Finale in Bern"! Zimmermann neverí vlastným očiam, nemeckí poslucháči zasa svojim ušiam. Na konci 32-zápasovej šnúry Maďarska bez prehry je obrovské prekvapenie. Trofej pre víťaza dvíhajú hráči, s ktorými pred turnajom nik nepočítal.

Generácia Maďarov, ktorá zápas sledovala, je dodnes presvedčená, že stretnutie ovplyvnili muži v čiernom. Okrem neuznaného vyrovnávajúce gólu údajne Kolínčan Hans Schäfer pred druhým a tretím presným zásahom fauloval. Do týchto konšpirácií zapadá podľa mnohých aj fakt, že stretnutie viedol Angličan, ktorý sa tak chcel veľkému tímu pomstiť za dve zahanbujúce prehry svojich krajanov (3:6 a 1:7).

Šesťdesiat rokov po finále sa objavujú aj špekulácie o dopingu. Podľa správy publikovanej Humboldtovou univerzitou v Berlíne a univerzitou v Münsteri je viac ako pravdepodobné, že nemecký tím si pred finále pomohol pervitínom. Drogu v Nemecku prezývanú ako “čokoládový tank“ podávali počas druhej svetovej vojny pilotom, aby ich udržiavali v nabudenom stave po čo najdlhší čas. Schäfer vo svojej autobiografii z roku 1964 priznal, že im doktor počas šampionátu pichal vitamín C. Čo to však vtedy bolo, sa už nikto nedozvie, o dopingových kontrolách sa v tom čas nikomu ani nesnívalo.

„Zápas trvá deväťdesiat minút a lopta je guľatá,“ tak často omieľané klišé futbalistov, ktorí nemajú čo povedať, zazneli prvýkrát z úst kouča Herbergera po nečakanom triumfe. Z toho sa nakoniec stal základ ďalších veľkých víťazstiev, ktoré urobili z Nemecka futbalového giganta.

Je večer 4. júla 1954 a v Maďarsku ľudia „spia“ s otvorenými očami. Nikto nemôže uveriť tomu, že „nemeckí pozliepanci“ zdolali najlepší tím všetkých čias. Ak hrdá duša Maďarska dostala ranu po mierovom rokovaní v Trianone, bernské finále bolí rovnako. Stala sa z neho trauma, ktorá sa nikdy nezahojí.

Seriál: Z histórie MS vo futbale

Pri príležitosti 20. Majstrovstiev sveta vo futbale vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejšieho turnaja na svete. Víťazstvá i prehry, slávne góly i omyly. Aj takéto boli súboje o titul šampiónov.

Čítajte seriál História MS vo futbale

Futbal, Brazília

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #História MS - seriál