Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Depetris: Finále snov? Brazília - Argentína

Argentínčan David Depetris (25), ktorý má slovenské občianstvo a zahral si už aj v slovenskom reprezentačnom drese, je mesiac mladoženáč.

05.07.2014 07:00
David Depetris Foto: ,
David Depetris.
debata

Zobral si dlhoročnú priateľku Eriku a teraz trávi najviac času v Trenčíne. Namiesto na svadobnú cestu si sadol pred televíznu obrazovku a sleduje poctivo zápasy na majstrovstvách sveta. „Mám prehľad, z doterajších stretnutí som nevidel možno dve-tri,“ tvrdí obávaný útočník.

Ako reaguje na to vaša novomanželka?
Trošku si zašomre, ale to len naoko. Má pochopenie, vie, že majstrovstvá sveta sú raz za štyri roky a je to šanca vidieť výborný futbal.

Videli ste ho?
Vo väčšine zápasov áno, sú dramatické, padá veľa gólov, dobre sa na to pozerá. Len málo ich bolo takých, pri ktorých som sa nudil.

Čo by ste ešte vyzdvihli?
Zápasy sú veľmi vyrovnané, očakávaní favoriti nie sú dominantní. Jasnejšie výsledky sa skôr zrodili v súbojoch, kde sa to nepredpokladalo. Napríklad zápas Holandsko – Španielsko 5:1. Rodia sa prekvapenia, čo vždy zvyšuje príťažlivosť turnaja.

Bude vyrovnané aj štvrťfinále, ktoré sa práve začína?
Podľa mňa to bude zasa veľmi tesné. Možno je papierovo o niečo slabšia Kostarika, ale zdolala už Taliansko, Uruguaj, vyradila Grécko. Môže sa stať, že prekvapí opäť. Tiež očakávam, že mužstvá už nebudú toľko riskovať. Ide o veľa a ak niekto dostane gól, bude sa mu zápas ťažko otáčať.

Argentínu čaká Belgicko. Veríte jej?
Bude to mať ťažké, ale verím. Ak chce vyradiť Belgicko, musí vydať zo seba všetky sily a podať najlepší výkon doteraz. Belgičania odohrali výborný zápas s USA, aj keď sa v závere strachovali o postup. Majú silný tím.

Môže byť rozhodujúcim hráčom Messi, ako aj v minulých zápasoch?
Messi má formu a dokáže rozhodnúť zápasy, zobrať zodpovednosť na seba. Argentína sa na neho veľmi spolieha. Súperi to vedia. Keď v osemfinálovom zápase so Švajčiarskom dostal loptu, okamžite boli pri ňom dvaja – traja hráči súpera. Messi je vynikajúci, ale jeden hráč nestačí. Potrebuje pomoc, útok musí mať väčšiu podporu zo zálohy. Dobre hrá aj Di María a podľa mňa je pre Argentínu ešte dôležitý Mascherano, robí prácu, ktorú možno nie je príliš vidieť, ale v strede poľa veľa behá, berie súperom loptu, čo je dôležité najmä v tíme, ktorý má veľa ofenzívnych hráčov, ktorí menej bránia.

Niektoré prognózy vravia, že by sa vo finále mohli stretnúť Brazília a Argentína. Brali by ste ho?
Môže sa to stať. Bolo by to finále snov. Myslím si, že nielen pre tieto krajiny, medzi ktorými vládne obrovská rivalita, ale aj pre futbalový svet. Je to podľa mňa najväčšie derby, aké môže byť vo futbale. Títo súperi sa vo finále ešte nikdy nestretli, bol by to výnimočný zápas aj pre históriu.

Ste v kontakte s rodinou a priateľmi v Argentíne? Ako prežívajú šampionát?
Na svadbu pricestoval otec, dvaja bratia i piati kamaráti z Argentíny. Bavili sme sa skoro stále o futbale, už sme sa nemohli dočkať, kedy to vypukne. Stále si voláme, alebo píšeme. Ťažko popísať, čo sa deje teraz v Argentíne. Ľudia chodia do práce, ale hlavami sú stále niekde inde, žijú šampionátom. Keď hrá Argentína, prestane sa pracovať a všetci sledujú zápas.

Vy ste mali ešte dva roky zmluvu v tureckom Rizespore, ale predčasne ste tam skončili. Bol to problémový rozchod…
Musela ho riešiť FIFA. Nevedeli sme sa dohodnúť a komunikovať. Klub nechcel problém vyriešiť po dobrom. To, čo sľúbil v kontrakte, nedodržal. Keď som bol v zime v Turecku, nemohol som trénovať s mužstvom. Teraz som sa sústredil na vyriešenie tejto otázky, preto som zatiaľ necestoval ani na dovolenku, ani na svadobnú cestu. Všetko muselo ísť bokom. Trénujem individuálne a čakám na nový angažmán.

Už ste voľný hráč?
FIFA tento problém doťahuje, ale v tejto chvíli by som mohol podpísať novú zmluvu už ako voľný hráč.

Už viete, kam zamierite?
Zatiaľ nie. Dávam prednosť zahraničiu, uvidím, či príde vhodná ponuka.

Nevylučujete ani návrat do slovenskej ligy?
Existuje aj táto možnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #David Depetris #MS vo futbale 2014