Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

FIFA žiada od magazínu dôkazy o korupcii na MS

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) požiadala nemecký magazín Der Spiegel o dôkazy potvrdzujúce tvrdenia ohľadom skorumpovania zápasu na majstrovstvách sveta v Brazílii.

02.07.2014 20:06
debata
zväčšiť Alex Song dostáva červenú kartu po údere do... Foto: SITA/AP, Themba Hadebe
Alex Song, Mario Mandžukič Alex Song dostáva červenú kartu po údere do chrbta Maria Mandžukiča.

Predstavitelia najvyššieho futbalového orgánu vyjadrili značné pochybnosti o ich pravdivosti a požiadali periodikum, aby im poskytlo všetky podrobnosti súvisiace s rozhovorom so známym singapurským špekulantom Wilsonom Raj Perumalom. Ázijčan pre Der Spiegel pred duelom presne prognózoval, že súboj A-skupiny medzi Chorvátskom a Kamerunom sa skončí výsledkom 4:0 a jeden Afričan dostane červenú kartu. Vylúčený bol napokon Alex Song, ktorý úplne nezmyselne udrel do chrbta Maria Mandžukiča pri bežeckom súboji.

„Ide o veľmi vážne obvinenia, keďže článok vrhol na zápasy na MS veľký tieň pochybností,“ uviedol šéf bezpečnosti FIFA Ralf Mutschke. FIFA zároveň uviedla, že nemala dosiaľ žiadne správy od stávkových spoločností, ktoré by naznačovali manipuláciu nejakého z doterajších odohratých zápasov.

Singapurčan v stredu svoje tvrdenia poprel a povedal, že všetko bolo inak. S redaktorom vraj komunikoval cez sociálnu sieť až tri dni po predmetnom zápase, nie pred ním. „Vôbec nepadla zmienka o štyroch góloch alebo červenej karte. Som šokovaný a znechutený, že rešpektovaný časopis ako Der Spiegel zašiel tak ďaleko a doslova vyfabrikoval moje vyjadrenie s cieľom vyvolať škandál o ovplyvnení zápasu. Ospravedlňujem sa kamerunskej federácii a fanúšikom, ak som im neúmyselne ublížil, nebol to môj zámer. Verím, že Der Spiegel spraví to isté, pretože vložil do mojich úst slová, ktoré z nich nikdy nevyšli,“ bránil sa Ázijčan známy svojou pochybnou minulosťou. Vo Fínsku ho odsúdili za ovplyvňovanie zápasov, podozrivo operoval aj v Afrike.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Tlačovej agentúre AP zaslal kópiu facebookovej konverzácie s novinárom Rafaelom Buschmannom, datovaná je 21. júnom, teda tri dni po zápase Kamerun – Chorvátsko. „Kamerun je dosiahnuteľný, myslím si. V tíme majú asi sedem hnilých jabĺk,“ píše sa v nej o „neskrotných levoch“.

Buschmann si za svojím tvrdením stojí, s Perumalom sa vraj spojil pár hodín pred zápasom.

debata chyba
Viac na túto tému: #ovplyvňovanie zápasov #MS 2014 vo futbale