Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alžírčania bozkali trénera, Nemci podráždene odpovedali na otázky

Ani ôsme štvrťfinále od zavedenia súčasného systému vyraďovacej fázy na majstrovstvách sveta vo futbale nebude bez Nemecka.

01.07.2014 07:24
Nemecko, fanúšikovia Foto: ,
Obrovská úľava fanúšikov v Berlíne.
debata

Zverenci trénera Joachima Löwa v utorok proti Alžírsku nehrali okulahodiaci futbal, ani nepripomínali víťaznú mašinu z minulých veľkých turnajov, ale v predĺžení dvoma gólmi napokon zlomili odpor osemfinálového nováčika z Alžírska a zvíťazili 2:1.

"Po zápase, ako bol tento, musí nasledovať hlboký výdych. Zvíťazili sme silou vôle. V prvom polčase sme nenašli správny herný rytmus a strácali veľa lôpt. Po prestávke a v predĺžení sme už boli lepším tímom. Mali sme veľa šancí, ale brankár Alžírska bol skvelý. Na každom turnaji sa vyskytne zápas, ktorý si musíte poctivo vybojovať,“ konštatoval na tlačovej konferencii tréner Nemcov Löw.

Jeho náprotivok Vahid Halilhodžič medzi novinárov neprišiel, údajne preto, že ho viacerí predtým „vytočili“ otázkami o ramadáne. Jeho zverenci v prvom polčase dokonale zaskočili európskeho favorita. Pozorne bránili, vyrážali do brejkov a z nich vedeli byť nebezpeční. Ku gólu nemali ďaleko, ale nestrelili ho, teda okrem toho z postavenia mimo hry v podaní Slimaniho. Nemci zdĺhavo rozohrávali, dopredu sa príliš neposúvali – držanie lopty síce 68 %, ale nulový efekt.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Po prestávke prišlo aj so striedaniami nemecké zlepšenie a veľké šance Lahma, kanoniera Müllera či Schweinsteigera. Alžírčania však mali spoľahlivého brankára M'Bolhiho, ktorý kapituloval dvakrát až v predĺžení. Najprv ho so šťastím pätou prekonal Schürrle a v závere druhej pridanej pätnásťminútovky aj Mesut Özil.

"Hrali sme proti silnému Nemecku, ktoré nám strelilo góly až v predĺžení. Sme sklamaní, lebo sme cítili šancu. Kondičná stránka nebola rozhodujúca. Prehrali sme, ale aj tak sme sa stali súčasťou alžírskej futbalovej histórie, lebo žiadny tím z našej krajiny sa pred nami nedostal do vyraďovacej fázy,“ pripomenul po zápase M'Bolhi.

Chválu a poďakovanie trénerovi Halilhodžičovi prezentoval kapitán Alžírska Madjid Bougherra: „Ujal sa nás a dal nám ten správny futbalový smer. Všetci sme ho na konci zápasu pobozkali. Ak odíde, určite si zaslúži odmenu za svoju prácu s nami.“

Niektorým nemeckým hráčom sa po zápase nepozdávali novinárske otázky o tom, prečo nehrali krajšie a efektívnejšie. Obranca Per Mertesacker takmer vypenil. "Čo odo mňa chcete? Mali sme sa rozlúčiť po krásnej hre alebo ísť ďalej v turnaji? Dôležitý je momentálne postup a všetko ostatné ide bokom. Súper nám nič nedaroval a my sme šťastní, že sme vo štvrťfinále,“ tvrdil Mertesacker pre Kicker.

"Dopredu sme vedeli, že nás čaká náročný zápas. To sa aj splnilo,“ pridal nemecký kapitán Philipp Lahm.

Tréner Löw vyzdvihol stopercentné nasadenie celého tímu v predĺžení, ale vo štvrťfinále proti Francúzsom sľubuje zlepšený výkon. "Majstrovstvá sveta nie sú prechádzka v parku, čo už pocítili napríklad aj Brazílčania. Je však našou povinnosťou zlepšiť svoje predstavenie proti Francúzom, ak chceme byť úspešní,“ doplnil Löw.

Osemfinále Nemecko - Alžírsko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Brankár Nemecka Manuel Neuer likviduje šancu...
debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #MS 2014 vo futbale #Alžírsko