Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wilmots sa môže Klinsmannovi pomstiť. Po 20 rokoch

Na lopatky ich položil ako hráč. Bude sa z úspechu tešiť aj ako tréner?

01.07.2014 14:00
Jurgen Klinsmann Foto: ,
Jürgen Klinsmann.
debata

O jeden z osemfinálových zápasov na majstrovstvách sveta v roku 1994 sa postarali futbalisti Belgicka a Nemecka. Zatiaľ čo v základnej zostave nemeckého tímu nechýbal v druhý júlový deň 30-ročný Jürgen Klinsmann, na belgickej lavičke čakal na príležitosť o päť rokov mladší Marc Wilmots. Obe veľké postavy svetového futbalu na seba narazia aj v utorok – takmer na deň presne po dvadsiatich rokoch.

Tentokrát si však zmerajú sily ako tréneri. Kým Wilmots zostal verný belgickým farbám, Klinsmann háji americké. Ktorý z dvojice koučov privedie svoj tím do brazílskeho štvrťfinále? Belgičan má sokovi čo vracať. Na turnaji v USA sa musel prizerať prehre svojho tímu 2:3, pričom o jeden z gólov sa postaral práve Klinsmann.

Ďalšie sklamanie si preto Wilmots nepripúšťa. „Vieme, že Američania sú fyzicky veľmi silní. Nebojíme sa však. Práve naopak, sme pripravení na vojnu,“ tvrdí 70-násobný belgický reprezentant, ktorý môže dotiahnuť 11-miliónovú krajinu do štvrťfinále svetového šampionátu prvýkrát po 28 rokoch. V Mexiku 1986 sa Belgičania dočkali dokonca historického úspechu, keď obsadili štvrté miesto.

Mužstvo okolo mladého Enza Scifa často porovnávajú s tým, ktoré vedie hviezdny Eden Hazard. Podľa viacerých expertov je súčasný belgický výber ešte talentovanejší. A zdá sa, že aj mimoriadne psychicky odolný. V základnej skupine síce Belgicko nepredvádzalo pekný futbal, čelilo kritike domácich médií, no do vyraďovacej fázy postúpilo bez straty bodu. „Čo to znamená hrať pekne? Na takomto veľkom turnaji je zakaždým podstatný výsledok. A na ten budeme hrať aj dnes,“ háji svoj tím Wilmots.

Po víťazstve však túžia aj Američania, ktorí si zahrali vo štvrťfinále naposledy v roku 2002. „Nemáme žiadny strach. Verím, že mužstvo stojí na takých pevných základoch, že môže zdolať aj Belgicko,“ tvrdí Klinsmann.

Jeho zverenci potvrdili svoju silu v základnej skupine, ktorú nazvali odborníci po žrebe skupinou smrti. V spoločnosti Nemecka, Portugalska a Ghany obsadili druhú priečku. Jedinú prehru im pripravili Nemci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #belgická futbalová reprezentácia #americká futbalová reprezentácia