Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Baggio bol miláčik mužov i žien. V okamihu však rozplakal celý národ

Od okamihu, ktorý zmenil Robertovi Baggiovi život, uplynulo už dvadsať rokov. Aj po dlhom čase by ho však najradšej vymazal z pamäti.

30.06.2014 13:00
Roberto Baggio Foto:
Roberto Baggio.
debata (1)

Na majstrovstvá sveta 1994 neprichádzali Taliani s veľkými očami. Napriek tomu, že obhajovali tretie miesto z predošlého šampionátu, vyhlasovali, že favoritov na zisk titulu je dostatok. Oni však medzi nich nepatria.

Skromné ambície potvrdzovali zverenci Arriga Sacchiho už v základnej skupine. V úvodnom zápase nestačili prekvapujúco na Írsko, ktorému podľahli 0:1. V hre o postup ich udržalo najtesnejšie víťazstvo nad Nórmi. Miestenku vo vyraďovacích bojoch si zabezpečili vďaka remíze 1:1 s Mexikom.

V skupine obsadili poslednú postupovú priečku – s chabou bilanciou dvoch strelených gólov. Práve útok bol v úvodnej fáze šampionátu slabinou tímu okolo legendárneho kapitána Franca Baresiho. Nedarilo sa Giuseppemu Signorimu ani Pierluigimu Casiraghimu.

Kritiku si však od talianskych médií zlízol celý tím – bez výnimky. Tvrdé slová sa ušli aj Robertovi Baggiovi, vtedajšiemu útočníkovi Juventusu Turín, do ktorého vkladali fanúšikovia z Apeninského polostrova veľké nádeje.

Baggio však ešte nebol stopercentne fit, zotavoval sa zo zranenia Achillovej päty. Navyše, k jeho nepohode prispel aj okamih zo zápasu s Nórskom. Brankár Gianluca Pagliuca zahral mimo šestnástky rukou a videl od hlavného rozhodcu červenú kartu. Sacchi musel pristúpiť k striedaniu a za „obeť“ si zvolil Baggia, ktorého trénerovo rozhodnutie poriadne nahnevalo. „Sacchi musí byť šialený,“ vravel.

Seriál: Z histórie MS vo futbale

Pri príležitosti 20. Majstrovstiev sveta vo futbale vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejšieho turnaja na svete. Víťazstvá i prehry, slávne góly i omyly. Aj takéto boli súboje o titul šampiónov.

Čítajte seriál História MS vo futbale

Futbal, Brazília

Božský vrkôčik, ako Baggia pre jeho účes prezývali, však netušil, že už čoskoro prídu jeho veľké chvíle. Od vyraďovacej časti bol totiž ako vymenený.

V osemfinále strelil Nigérii dva góly a postaral sa o víťazstvo Talianov 2:1 po predĺžení. Druhý gól zaznamenal z jedenástky. Vo štvrťfinále so Španielmi taktiež zohral kľúčovú úlohu. Dve minúty pred koncom zariadil víťazný gól.

A to nebolo od Baggia ani zďaleka všetko. V semifinále, ktoré sa stalo súbojom dvoch elitných kanonierov – Bulhara Christa Stoičkova a Baggia – opäť predvádzal skvelé predstavenie. Už po 25 minútach poslala súpera do kolien, keď vystrieľal Talianom dvojgólový náskok. Premenená jedenástka Stoičkova na postupe Sacchiho tímu do veľkého finále nič nezmenila.

Z Baggia bol hrdina. Ospevoval ho celý národ, noviny mu skladali jednu pochvalu za druhou. Výnimočné slová mu dokonca venovali aj súperi. „Bez akéhokoľvek preháňania: Baggio je najlepšou desiatkou v novodobej futbalovej ére. Ak máte radi útočný, nápaditý futbal, sledujte Baggia,“ vyhlásil Dán Brian Laudrup.

Väčšieho hrdinu v tej chvíli Taliansko nemalo. Baggia milovali všetci – muži i ženy. „Čo sa týka žien, asi vie, ako sa asi museli cítiť Beatles či Elvis,“ napísali o modrookom krásavcovi v časopise Askmen.

Lenže okamihy plné slávy zmenil už o niekoľko dní jediný moment. Finále medzi Brazíliou a Talianskom na štadióne Rose Bowl v Pasadene ponúklo 94-tisíc priaznivcom na tribúnach a miliónom pri televíznych obrazovkách futbalovú nudu. O víťazovi a novom majstrovi sveta museli rozhodovať až jedenástky.

Pred poslednou – piatou – sériou prehrávali Taliani 2:3. Loptu si v tej chvíli vzal do rúk Baggio. Pripravoval sa na rutinnú záležitosť – na MS ju zvládol o štyri roky skôr v semifinále s Argentínou, problém so strelením gólu z bieleho bodu nemal ani o štyri roky neskôr – na šampionáte vo Francúzsku, kde skóroval vo štvrťfinálovom rozstrele s domácimi.

V tej najdôležitejšej chvíli však Baggio zlyhal. Loptu poslal nad brvno Taffarelovej bránky a spustil tak veľké brazílske oslavy, no zároveň odštartoval taliansky plač, sklamanie a obrovský smútok.

Baggiovo zaváhanie pri jedenástke vo finále MS 1994.

„Bol to najhorší okamih v mojej kariére. Viem však, prečo som zaváhal. Cítil som obrovskú únavu a tak som chcel do lopty kopnúť pre istotu prudko. No prehnal som to. Psychika s tým nemala nič spoločné, bol som v pohode,“ vravel Baggio.

Minúty po tom preplakal. Obrázky jeho zaslzených očí obleteli celý svet. „Mýliť sa je ľudské. Pri jedenástkach môžu zlyhať len tí, ktorí nájdu odvahu, aby sa k nej odhodlali,“ bránil sa rodák z Caldogna,

Napriek tomuto momentu sa Baggio navždy zapísal do futbalových dejín ako jeden z najlepších útočníkov v histórii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roberto Baggio #História MS - seriál