Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kostarický hrdina Navas chcel iba pomôcť tímu

Keď brankár Keylor Navas už v 24. min úvodného súboja Kostaričanov na majstrovstvách sveta vo futbale dostal gól z jedenástky od Uruguajčana Edinsona Cavaniho, zrejme ani sám neveril, že ďalšiu loptu bude loviť zo siete až v nadstavenom čase osemfinálového zápasu.

30.06.2014 08:48
Keylor Navas Foto: ,
Keylor Navas.
debata

Taliani aj Angličania proti nemu vyšli naprázdno. Prekonal ho až grécky stopér Sókratis Papastathopulos, ktorý vyrovnal v „hodine dvanástej“ na 1:1, ale rozhodujúceho obratu sa potomkovia Helénov nedočkali. Navas ich vychytal v predĺžení aj v penaltovom rozstrele a poslal svoju krajinu prvý raz v histórii do štvrťfinále na svetovom šampionáte. Rozhodujúci bol jeho zákrok pri pokutovom kope Theofanisa Gekasa.

„Vždy som sa snažil nastupovať na ihrisko s pokorou, aby som bol čo najplatnejší pre svoje mužstvo. Som rád, že sme sa dočkali takejto krásnej odmeny. Samozrejme, som veľmi rád, že sa môj výkon ľuďom páčil a ďakujem všetkým, ktorí ma podporujú. Najmä však svojej rodine a rodine manželky. Sú pre mňa veľmi dôležití,“ povedal po postupe do štvrťfinále Navas, ktorý si vyslúžil honor Hráč zápasu podľa FIFA.

Navas vytiahol v riadnom hracom čase, ale aj predĺžení niekoľko zákrokov, ktorými jednoznačne zachránil kostarický tím v zápase aj ďalšom pokračovaní šampionátu. Najmä zlikvidovanie šance Mitroglua v posledných sekundách predĺženia malo pre karibský tím cenu pokračovania v jedenástkovom rozstrele. Na otázku, ako sa vyrovnával s narastajúcim tlakom Grékov, ktorí hrali od 66. min v početnej prevahe, 27-ročný gólman odpovedal: "Robil som len to, čo stále – zostával som pokojný a myslel pozitívne. V živote sa snažím byť najmä dobrým otcom a priateľom. Vo futbale som vždy túžil dosiahnuť niečo, pre čo by si ma ľudia zapamätali. Urobiť niečo veľkolepé pre svoju krajinu. Teraz sa nám to spoločne na majstrovstvách sveta podarilo.“

Navas sa v uplynulej sezóne španielskej najvyššej súťaže v drese Levante blysol 160 zákrokmi a 16-krát si udržal čisté konto. Inkasoval 39 gólov a spomedzi všetkých brankárov v La Lige mal najvyšší priemer úspešných zákrokov (80,1%). Levante aj jeho zásluhou obsadilo konečnú 10. priečku a nemalo starosti so záchranou. O jeho forme na svetovom šampionáte svedčia fakty, že v základnej skupine vychytal strelcov Uruguaja, Talianska aj Anglicka, teda krajín, ktoré majú na konte dovedna 7 titulov majstrov sveta. Taliani a Angličania aj vďaka nemu nepostúpili ani do osemfinále.

"Je to jeden z najlepších brankárov na svete. Za každých okolností mu verím, tak to bolo aj v penaltovom rozstrele,“ povedal kostarický tréner Jorge Luis Pinto. Grécky kormidelník Fernando Santos, pred rozhodujúcim rozstrelom vykázaný zo striedačky svojho tímu, tiež vyzdvihol Navasov prínos pre mužstvo. "Musím súperovi zablahoželať, že mal Navasa. Bez neho by bol výsledok zápasu určite iný,“ povedal Portugalčan Santos, ktorý po šampionáte končí v gréckych službách.

Navas sa po úspešnom rozstrele vyjadril, že chcel iba pomôcť svojej krajine k úspechu. "Už ani neviem, čo mi prechádzalo hlavou v rozhodujúcich chvíľach v predĺžení či pri penaltovom rozstrele. Viem len, že som chcel veľmi pomôcť svojmu tímu. Bolo to o správnej reakcii a udržaní si nervov. Penalty môžete dopredu študovať, robiť si záznamy o strelcoch, ale aj tak rozhodne až daný okamih v zápase. Dosiahli sme ďalší historický výsledok a navždy sme si našli miesto v srdciach našich fanúšikov,“ povedal šťastný brankár Kostariky.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostarika #MS vo futbale 2014 #Keylor Navas