Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odplata? Hlúposť, tvrdia Nemci s Alžírčanmi

Pred majstrovstvami sveta ich experti zaradili do spoločnosti Iránu, Austrálie či Hondurasu. K tímom, ktoré nemali na postup do vyraďovacej fázy ani len pomýšľať.

30.06.2014 16:00
Nemecko, USA, fanúšikovia Foto: ,
Budú sa Nemci usmievať aj po zápase proti Alžírsku?
debata

Alžírčania však zaskočili futbalový svet. Premohli favorizovaných Rusov a zaistili si miestenku medzi najlepšou šestnástkou reprezentačných výberov planéty.

V osemfinále svetového šampionátu sa Alžírčania predstavia po prvý raz v histórii. Blízko k postupu zo skupiny však už raz boli – v roku 1982 na turnaji v Španielsku. Africký zástupca zdolal v úvodnom zápase Nemecko senzačne 2:1, následne podľahol Rakúšanom 0:2 a poradil si s Čile 3:2. Pred posledným duelom v skupine medzi Nemeckom a Rakúskom si boli Alžírčania istí postupom. Obrať ich oň mohlo len víťazstvo Nemcov 1:0.

To sa napokon aj zrodilo. Celý svet hovoril o podvode. A gijonskú zradu si pripomína aj teraz. Alžírčania vraj majú šancu na pomstu. „Hnevá ma, keď čítam v súvislosti s naším vzájomným zápasom o pomste. Je to hlúposť. Celá vec z minulosti je už dávno premlčaná,“ tvrdí nemecký tréner Joachim Löw.

„Rozhodne nebudeme na duel nastupovať s myšlienkami na odplatu. Chceme však nadviazať na velikánov, akými boli Madjer či Belloumi. Keď dokázali zdolať Nemcov oni, môže sa to podariť aj nám,“ burcuje mužstvo útočník Islam Slimani.

Zverenci Bosniaka Vahida Halihodžiča štartujú na záverečnom turnaji MS po druhý raz v rade. V Južnej Afrike obsadili v základnej skupine posledné miesto, keď trojici súperov USA, Anglicko, Slovinsko nestrelili ani gól. V Brazílii sú v ofenzíve omnoho nebezpečnejší. Skórovali už šesťkrát – najviac spomedzi všetkých mužstiev v H-skupine.

„Zápas s Nemcami bude z úplne inej kategórie. Malé Alžírsko sa pokúsi prekvapiť veľké Nemecko. Nič však nie je nemožné,“ tvrdí Halihodžič, ktorý zažíva na majstrovstvách sveta premiéru. Pred štyrmi rokmi síce priviedol na šampionát aj Pobrežie Slonoviny, ale štyri mesiace pred turnajom na jeho lavičke skončil.

Prípadný úspech Alžírčanov by bol obrovským šokom. Nemci patria k najvážnejším kandidátom na titul, na posledných troch šampionátoch sa zakaždým prebojovali až do semifinále. Ale pozor: ani v jednom z dvojice vzájomných zápasov neuhrali s africkým tímom ani bod.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #MS 2014 vo futbale #Alžírsko