Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Holandsko vyhralo v hodine dvanástej. Robben prifilmoval pokutový kop

Futbalisti Holandska postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta. V nedeľňajšom treťom osemfinálovom stretnutí XX. svetového šampionátu v brazílskej Fortaleze zdolali Mexičanov 2:1 (0:0).

29.06.2014 18:00 , aktualizované: 19:48
Arjen Robben Foto: ,
Arjen Robben v nadstavenom čase prifilmoval pád a nasledoval pokutový kop.
debata (18)

V náročných klimatických podmienkach pri teplote cez 30 stupňov Celzia oba tímy v prvom polčase preferovali zabezpečenú defenzívu a šetrili sily. V 48. min otvoril skóre mexický útočník Giovani dos Santos a Holanďania museli otvoriť hru.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Úradujúci vicemajstri sveta potom naozaj vystupňovali tlak a výsledkom bol vyrovnávajúci gól Wesleyho Sneijdera v 88. min. Keď sa už zdalo, že bude nasledovať predĺženie, o postupe európskeho favorita rozhodol z prísne nariadeného pokutového kopu striedajúci Klaas-Jan Huntelaar. Rozhodca Pedro Proenca ukázal na biely bod po zákroku mexického kapitána Rafaela Márqueza na Arjena Robbena.

Súper Holandska vo štvrťfinále vzíde z druhej nedeľňajšej osemfinálovej dvojice, ktorú tvoria Grécko a Kostarika (začiatok o 22.00 h SELČ). Mexiko hralo v osemfinále majstrovstiev sveta šiesty raz bez prerušenia, ale stále platí, že štvrťfinále sa dočkalo zatiaľ naposledy na domácich trávnikoch v roku 1986.

Holandsko – Mexiko 2:1 (0:0)
Góly: 88. Sneijder, 90.+ Huntelaar (z pok. kopu) – 48. G. dos Santos, ŽK: 69. Aguilar, 90.+ A. Guardado, 90.+ R. Márquez (všetci Mex.), rozhodovali: Proenca – Miranda, Trigo (všetci Portug.)
Holandsko: Cillessen – Verhaegh (56. Depay), S. de Vrij, Vlaar, Blind, Kuyt – Wijnaldum, N. de Jong (9. Martins Indi) – Robben, Sneijder, Van Persie (76. Huntelaar)
Mexiko: Ochoa – Aguilar, F. Rodríguez, R. Márquez, H. Moreno (46. Reyes), Layún – H. Herrera, Salcido, A. Guardado – Peralta (75. Javier Hernández), G. dos Santos (61. Aquino)

Oba tímy nastúpili vo veľkom teple s defenzívnou vyčkávacou taktikou. Holanďanom sa vrátil do zostavy predtým potrestaný kanonier Van Persie, ale už v 9. min sa im zranil defenzívny štít De Jong, ktorého nahradil Martins Indi.

Stiahnutí „oranjes“ v prvej štvrťhodine smerom dopredu prakticky nič neukázali, kým Mexičania mali viacero streleckých pokusov. Ten najzaujímavejší predviedol v 16. min Herrera, ktorý zvnútra šestnástky pálil tesne vedľa pravej žrde. Holanďania ako-tak pohrozili v 27. min, keď Van Persie v náročnej pozícii nespracoval loptu za obranou Mexičanov tak, aby ohrozil ich bránku.

V 43. min mohol otvoriť skóre mexický útočník Dos Santos, ale Cillessen mu zmenšil uhol a nohou zachránil. V nadstavenom čase prišla prvá vážnejšia chyba v mexickej ofenzíve. Rozbehnutý Van Persie hľadal lepšie postaveného Robbena, ale mexický veterán Márquez ho zastavil faulom. Rozhodca Proenca však pokutový kop

Mexičanom stačili v druhom polčase tri minúty, aby sa ujali vedenia. Giovani dos Santos efektne na hrudi spracoval loptu a z otočky ľavačkou prekvapil Cillessena – 0:1.


Netherlands vs Mexico 2 -1 All Goals World Cup... by edn-qrz05

V 56. min mohol pridať druhý gól Peralta, tentoraz bol Cillessen pozorný. Na druhej strane mal tutovku obranca De Vrij, ktorý po skvele kopnutom rohu Robbena z pár metrov napálil loptu priamo do mexického gólmana Ochou a po jeho zákroku sa lopta ocitla na žrdi a putovala mimo bránky.

V 68. min si už oveľa aktívnejší Robben pýtal pokutový kop, ale neuspel. O šesť minút neskôr sa opäť Robben vrútil do šestnástky, ale Ochoa mu zmenšil strelecký uhol a nohou vyrazil jeho strelu. V 88. min sa „oranjes“ konečne dočkali. Po rohovom kope a hlavičkovom priťuknutí sa na hranici šestnástky dostal k lopte Wesley Sneijder a nekompromisne rozvlnil sieť – 1:1.

Holanďania a najmä agilný Robben nepoľavili v tlaku a odmenou im bol pokutový kop v štvrtej minúte nadstaveného času, ktorý bezpečne premenil striedajúci Klaas-Jan Huntelaar.

Fanúšikovský duel Holandsko - Mexiko vo Fortaleze Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Mexický fanúšik pred osemfinálovým zápasom na...

Hlasy (zdroj volkskrant.nl, kicker.de):

Arjen Robben (útočník Holandska): „Mali sme viac šancí aj častejšie loptu na kopačkách ako v predchádzajúcich zápasoch. Z tohto pohľadu sme si zaslúžili vyhrať a postúpiť. Pred pokutovým kopom som sa spýtal Klaasa-Jana, či si trúfa. Predsa len, bol čerstvejší a ja som mu veril. On to potom vzal na seba a rozhodol. Za normálnych okolností je prvou voľbou pre pokutový kop Robin van Persie, ale ten už vtedy nebol na ihrisku.“

Klaas-Jan Huntelaar (útočník Holandska): „Rozhodnúť takýto zápas, o tom snívam odkedy som bol malý chlapec. Je to fantastický pocit. Predtým naposledy som pokutový kop nepremenil, napriek tomu som šiel do toho. Arjen sa ma spýtal, či som schopný. Teraz som šťastný.“

Louis van Gaal (tréner Holandska): „Veľký kompliment pre môj tím. Hráči ukázali, že o víťazstvo vedia bojovať do konca, verili si. Aj fyzicky sme prevýšili súpera, boli sme sviežejší v závere. Toto víťazstvo nám dodá veľa sebavedomia.“

Miguel Herrera (tréner Mexika): „Výsledok je totálne nespravodlivý. My sme boli lepším tímom, dali sme prvý gól a Holanďania hrali pasívne. Som nešťastný a smutný. Tieto majstrovstvá sveta neprajú Mexičanom.“

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Holandsko #MS 2014 vo futbale