Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Klinsmann vyzve svojich. Dohodu o postupovej remíze odmieta

Pred ôsmimi rokmi stáli na jednej striedačke. Tentokrát si každý z nich sadne na tú svoju a pokúsi sa na súpera i kamaráta vymyslieť účinnú taktiku. Futbalový svet bude dnes večer sledovať jeden z najpikantnejších súbojov majstrovstiev sveta.

26.06.2014 12:00
Jurgen Klinsmann Foto: ,
Jurgen Klinsmann.
debata (1)

V zápase medzi Američanmi a Nemcami nepôjde len o postup, prvé miesto v skupine, ale aj o mimoriadnu prestíž. Na lavičke Spojených štátov totiž sedí nemecká futbalová legenda – Jürgen Klinsmann. „Kamarátstva pôjdu na čas bokom. Počas zápasu pôjde len o tvrdú prácu,“ vraví čoskoro 50-ročný rodák z Göppingenu.

Klinsmann bol úzko spätý s nemeckou reprezentáciou celé desaťročie. Osem rokov ako hráč, dva roky ako tréner. Svoju vlasť viedol aj na domácom svetovom šampionáte v roku 2006 a vybojoval bronzové medaily. Jeho asistentom bol vtedy súčasný kouč Nemecka Joachim Löw.

Pre oboch je dnešné stretnutie mimoriadne dôležité. Nemcom postačí na udržanie si prvej priečky v G-skupine remíza, s bodom budú spokojní aj Američania, ktorí by si vďaka nemu s istotou zabezpečili postup. Obaja však odmietajú, že by sa na nerozhodnom výsledku vopred dohodli. „To neprichádza do úvahy. Obaja súperi túžia po prvom mieste v skupine a na ihrisku preň urobia všetko,“ tvrdí Klinsmann. „Bolo by to maximálne neférové a neúctivé voči ostatným tímom,“ pridal sa nemecký obranca Mats Hummels.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Osemfinálovú istotu nemá pred poslednými zápasmi ani jeden z tímov. Nemci sú však k vyraďovacej fáze nesmierne blízko. Obrala by ich o ňu len vysoká prehra s Američanmi a taktiež výrazné víťazstvo jedného z dvojice Ghana – Portugalsko. Oveľa väčší pocit neistoty majú futbalisti Spojených štátov. Ak prehrajú, môže ich vďaka lepšiemu skóre predbehnúť Ghana – v prípade, že zdolá Portugalsko. „Neúspech si nepripúšťame. Moje mužstvo má v sebe výnimočne bojovného ducha a verím, že si splní ďalší sen,“ vraví Klinsmann.

Američania nechýbali na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta od roku 1990. Na každom druhom turnaji sa predrali do vyraďovacej fázy. Cestu Južnou Afrikou v roku 2010 zavŕšili v osemfinále, kde ich zastavila Ghana. Pre Nemcov sa svetový šampionát po bojoch v základných skupinách dosiaľ nikdy neskončil. Z posledných troch turnajov zakaždým priviezli medailu.

Obaja súperi sa doteraz stretli deväťkrát – šesť duelov vyhrali Nemci, tri ich súper. Na majstrovstvách sveta narazili na seba dva razy. V roku 1998 (2:0) aj 2002 (1:0) uspel favorit. Vo Francúzsku bol strelcom jedného z gólov Klinsmann.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #nemecká futbalová reprezentácia #Jürgen Klinsmann #americká futbalová reprezentácia