Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília? Argentína? Futbalový svet najviac zaujali Francúzi

Titul by doprial Brazílii, najviac ho však v doterajšom priebehu majstrovstiev sveta zaujali výkony Francúzska.

24.06.2014 14:00
debata

„Stať sa však môže čokoľvek. Stačí, aby mal Deschampsov tím vo vyraďovacej fáze slabší deň a s turnajom sa rozlúči dosiaľ najlepšie mužstvo. To isté sa prihodilo suverénnym Čechom na majstrovstvách Európy pred desiatimi rokmi, keď ich v semifinále zastavili Gréci,“ upozorňuje Alexander Vencel ml. (47), bývalý brankár slovenskej reprezentácie.

Čo vás najviac prekvapilo počas doterajšieho priebehu šampionátu?
Najmä jeho úroveň. Taký dobrý turnaj som dlho nevidel. Keď som si v nedeľu v programe pozrel, že nasleduje zápas Južná Kórea – Alžírsko, len som si povzdychol. Napokon bol z toho výborný duel. Pre ktorýkoľvek zápas sa oplatí vydržať aj dlho do noci.

Zaskočil vás príliš rýchly koniec obhajcov titulu zo Španielska?
Španieli zlyhali na jedinej situácii. Keby strelil David Silva Holandsku gól na 2:0, rozprávali by sme sa možno o tom, že sa lúčia Holanďania, nie Španieli. O ich neúspechu rozhodli maličkosti. Predtým hrali s nimi, tentokrát proti nim. Takých príkladov je veľa. Portugalčania si v 94. min zápasu s Američanmi kupovali letenky domov a napokon vďaka vyrovnaniu ešte predsa len žijú.

zväčšiť Po dvoch zápasoch zrejme nikto nečakal, že... Foto: SITA/AP, Andres Kudacki
Španielsko, Čile, fanúšikovia Po dvoch zápasoch zrejme nikto nečakal, že Španieli budú mať nula bodov.

Považujete za hlavnú príčinu španielskeho krachu stratu motivácie či únavu? Predsa len, dva španielske tímy hrali vo finále Ligy majstrov…
Pri únave by som povedal: prečo nie? Pri motivácii: rozhodne nie! Španieli majú veľké hviezdy. Každá z nich vie, čo chce. Neviem si predstaviť, že by im chýbala motivácia. Skôr by som to pripísal tomu, že pre nedostatok šťastia urobili ďalšie chyby. Išlo o sumár malých detailov, ktoré sa im predtým vyhýbali.

Skončila sa v Brazílii zlatá éra španielskeho futbalu?
Skončila sa éra niektorých španielskych hráčov, nie španielskych úspechov. Napokon, v mládežníckych kategóriách stále zbierajú tituly, vlani sa stali majstrami Európy hráčov do 21 rokov. To značí, že s talentmi vedia pracovať. Nových Casillasov, Villov či Torresov majú stále dostatok.

Španieli budú súpermi Slovákov v kvalifikácii ME 2016. Pomôže alebo uškodí ich neúspech zverencom Jána Kozáka?
Ani jedno, ani druhé. Určite sa budú chcieť revanšovať. Stálice budú chcieť dokázať, že ešte stále patria k najlepším, nováčikovia sa budú chcieť presadiť. Za výhodu to rozhodne nepovažujem. Musíme sa preto pozerať sami na seba, nie na rozpoloženie Španielska.

Kto je pre vás po dvoch kolách skupinovej fázy najväčším favoritom na titul?
Nech si hovorí kto chce, čo chce – futbalový svet najviac zaujali Francúzi. Dovolím si tvrdiť, že viac ako Holanďania, ktorí sa s Austrálčanmi trápili a takmer prišli o víťazstvo. Uspeli iba vďaka silným individualitám. To sa Francúzom neprihodilo. Keby som mal urobiť osobný rebríček výkonnosti, zaradil by som za Francúzov Nemcov a Holanďanov. Až potom by nasledovala Brazília s Argentínou. Stať sa však môže čokoľvek.

Neprekvapilo vás, že Francúzi excelujú aj bez hviezdneho Francka Ribéryho?
Po prvom barážovom zápase s Ukrajinou ich všetci pochovávali. V odvete sa však všetko zlomilo. Benzema strelil gól a posadil Francúzov na víťaznú vlnu. Na neho nadviazali aj ostatní a hrajú naozaj dobre. Pre Francúzov sú najväčším nebezpečenstvom oni sami.

Veríte Brazílčanom, že ustoja obrovský tlak a dosiahnu doma na titul?
Proti Brazílii sa chce každý súper vytiahnuť. O to sú v zložitejšej pozícii. Jedno je však isté: ak chcú dokráčať k titulu, musia sa zlepšiť. A to by som im veľmi prial. Brazílsky futbal i celá krajina by si úspech zaslúžili. Želám si, aby sa Brazílčania prebojovali minimálne do finále.

zväčšiť Neymarova radosť po prvom góle na MS. Foto: Reuters, PAULO WHITAKER
Brazília, Chorvátsko Neymarova radosť po prvom góle na MS.

Vážnym kandidátom na titul je aj Argentína, ktorá sa však herne trápi…
Argentínčanov zatiaľ zachraňuje genialita Lionela Messiho. Je v rozhodujúcom okamihu na správnom mieste, je kľúčovým hráčom tímu. Zatiaľ vyťahuje z vrecka to, čo v danej chvíli Argentína potrebuje.

Môže veľkých favoritov zaskočiť niektorý z tímov z druhého sledu?
Futbal je momentálne neuveriteľne vyrovnaný. Irán vie hrať vyrovnanú partiu s Argentínou, Ghana s Nemeckom. Krásnym príkladom vzostupu je Kostarika a Čile. Viac som však čakal od Belgičanov. Mnohí o nich tvrdili, že sú tajnými favoritmi. Zatiaľ však veľa neukázali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Alexander Vencel ml.