Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z G-skupiny môžu postúpiť všetci. Klinsmann: Zvolili sme si náročnejšiu cestu

Futbalisti USA sa už takmer tešili z postupu do osemfinále majstrovstiev sveta, keď v posledných sekundách nadstaveného času nedeľňajšieho súboja v Manause s Portugalskom prišiel center Cristiana Ronalda a presná hlavička Silvestra Varelu.

23.06.2014 07:42
Cristiano Ronaldo, USA Foto: ,
Cristiano Ronaldo na trávniku. Portugalská hviezda sa presným centrom postarala o vyrovnanie v posledných sekundách duelu proti USA.
debata

Gól na 2:2 znamenal udržanie nádejí Portugalska na postup a zároveň zmaril postupové oslavy zverencov Jürgena Klinsmanna. Američanom sa nepodarilo vyhrať prvýkrát od roku 1930 na šampionátoch dva zápasy v rade. Tím USA skóroval v ôsmom svojom zápase na MS za sebou, čo sa mu podarilo aj v rokoch 1930 až 1950. „Boli sme jednou nohou vo dverách, Cristiano Ronaldo však predviedol skvelý center“ povedal brankár USA Tim Howard.

Krídelník Realu Madrid Ronaldo nastúpil napriek problémom so zraneným ľavým kolenom. Až do posledných sekúnd duelu bol jeho prínos pre tím len minimálny. „Nevidel som u Cristiana počas zápasu žiadne problémy,“ priznal tréner Portugalska Paulo Bento. Gól Varelu skomplikoval situáciu v G-skupine, z ktorej môžu postúpiť ešte všetky štyri tímy. Američania i Nemci majú po štyri body, Ghančania a Portugalci po jednom. Vo štvrtok sa stretnú štvorbodové tímy v Recife, jednobodové v rovnakom čase v Brasilii.

„Sklamanie je veľké, ale aspoň máme bod,“ vyhlásil kapitán USA Clint Dempsey, ktorý hral skvele najmä v prvom polčase a v druhom strelil jeden z dvoch gólov svojho tímu. Dempsey hral so zlomeným nosom. „Neostáva nám nič iné len v poslednom zápase bojovať,“ priznal Dempsey, ktorý strelil na svetových šampionátoch v kariére štyri góly.

Súboj sa hral v Manause. V Amazónii sú náročné podmienky pre futbal, okrem tepla robí hráčom problémy vlhkosť. „Bol to neuveriteľný zápas. Jednoducho triler. Každý, kto dnes bol v Manause, bude o tom súboji ešte dlho hovoriť,“ skonštatoval tréner USA Jürgen Klinsmann.

Pre Nemca bude štvrtkový súboj o všetko s rodnou krajinou špecifický z ďalšieho dôvodu. V minulosti bol na nemeckej lavičke jeho asistentom súčasný hlavný kouč Joachim Löw. „Nič sa nedá robiť. Zvolili sme si náročnejšiu cestu. Teraz potrebujeme zdolať Nemecko alebo s ním uhrať aspoň dobrý výsledok. Na priateľské telefonáty s Joachimom Löwom momentálne nie je čas,“ doplnil Klinsmann.

Portugalsko sa už takmer lúčilo so svetovým šampionátom. Jeho šance na postup sú naďalej minimálne. „Z posledných síl sme vyrovnali na 2:2. Tento výsledok nie je pre nás dobrý, ale stále žijeme,“ povedal kouč Paulo Bento.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #portugalská futbalová reprezentácia #americká futbalová reprezentácia