Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťaz berie všetko. Po osemfinále túži Chorvátsko i Mexiko

Zavládne postupová radosť v Strednej Amerike? Vypuknú oslavy na Balkáne? Zápas medzi Mexikom a Chorvátskom je súbojom o miestenku medzi šestnástkou najlepších reprezentačných výberov sveta.

23.06.2014 14:00
Brazília - Mexiko Foto: ,
Mexický hrdina zápasu proti Brazílii, brankár Guillermo Ochoa nesie na chrbte svojho spoluhráča.
debata

Aj keď, za istých okolností sa môžu po záverečnom hvizde tešiť obaja. Spoliehať sa však na to, že superfavorit z Brazílie prehrá s Kamerunom, ktorý v prvých dvoch dueloch ani raz neskóroval, nie je príliš rozumné.

V lepšej pozícii sú Mexičania. Majú o bod viac ako ich súper a ak neprehrajú, osemfinále im s istotou neunikne. „O remíze ani len nepremýšľame, budeme hrať na víťazstvo. Ak nastupujete na zápas s cieľom uhrať nerozhodný výsledok, ľahko sa vám stane, že vyjdete naprázdno,“ upozorňuje tréner Miguel Herrera. Jeho zverenci síce strelili na šampionáte len jeden gól, ale pýšia sa skvelou obranou, ktorá je zatiaľ nepriepustná.

Veľkú zásluhu má na tom brankár Guillermo Ochoa, ktorý privádzal brazílske hviezdy do zúfalstva. Útočník Fred o jeho zákrokoch dokonca povedal, že sú kúzelné. Dnes večer ho však preveria ďalšie ofenzívne esá. Chorváti sa v útoku spoliehajú na Maria Mandžukiča s Ivicom Oličom. Útočník Bayernu strelil Kamerunu dva góly, strelec Wolfsburgu pridal jeden presný zásah.

zväčšiť Infografika k zápasu Chorvátsko - Mexiko. Foto: Pravda
Chorvátsko - Mexiko Infografika k zápasu Chorvátsko - Mexiko.

Zverenci Nika Kovača tak rozhodne nie sú bez šancí. Sebavedomie je cítiť aj z ich predzápasových vyhlásení. „Mexičania majú v mužstve viacero hráčov, ktorých schopnosti sú výnimočné. V súboji s Brazíliou im skvele zachytal brankár Ochoa. My sa však sústredíme len na seba. Ak zopakujeme výkon z duelu s Kamerunom, nemám o výsledok obavy,“ tvrdí obranca Ivan Perišič.

Chorváti sa vrátili na scénu záverečných turnajov majstrovstiev sveta po osemročnej prestávke. Do vyraďovacej fázy nazreli dosiaľ len raz. Vo Francúzsku 1998 boli najväčším prekvapením turnaja. Partia okolo Davora Šukera dokráčala až do semifinále a napokon sa tešila z historického bronzu. Ďalšie dva šampionáty – Japonsko a Južná Kórea 2002, Nemecko 2006 – sa pre nich skončili už po bojoch v základných skupinách.

Naopak, Mexičania sú stálymi účastníkmi vyraďovacej fázy. V osemfinále nechýbali od majstrovstiev sveta v roku 1994 v USA. Do ďalšieho kola sa však na posledných piatich turnajoch nikdy neprebojovali.

Obaja súperi sa doteraz stretli len trikrát. Prvé dva prípravné zápasy vyhrali Chorváti, v tom najdôležitejšom však zabrali Mexičania. Na svetovom šampionáte v roku 2002 zvíťazili v základnej skupine 1:0. Zhodou okolností išlo taktiež o posledné stretnutie, ktorého víťaz si zaistil postup.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #chorvátska futbalová reprezentácia #futbalová reprezentácia Mexika