Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po dvanástej sa v deň zápasu v Brazílii nepracuje

Na slovenskom veľvyslanectve v hlavnom brazílskom meste sa zišla v utorok večer zaujímavá medzinárodná skupina a spoločne sledovala stretnutie Brazília - Mexiko. Hostiteľom bol slovenský veľvyslanec Milan Cigáň, ktorý pôsobí v Brazílii dovedna šesť rokov.

19.06.2014 10:00
Brazília, futbal, fanúšik Foto: ,
Fanúšik futbalistov Brazílie.
debata

Stretávajú sa u vás diplomati pri podobných príležitostiach pravidelne?
Zišlo sa nás asi tridsať z viacerých krajín. Máme miestnosť, ktorá bola pôvodne kino, zrekonštruovali sme ho na sálu pre päťdesiat ľudí. Pri podobných príležitostiach ju využívame a vládne tam vždy dobrá atmosféra.

Kto z hostí najviac prežíval stretnutie?
Bol medzi nami jeden Brazílčan, ktorý má zhodou okolností za ženu Slovenku. Takže ten bol ako na ihlách, neobsedel, pobehoval medzi nami. Bol nervózny, že Brazília neskórovala.

Ako ostatní prežívali stretnutie?
Boli sme trochu v napätí, väčšina z nás čakala výhru Brazílie. Nedarilo sa jej však, dokonca ani v súčasnosti futbalový Boh Neymar nedokázal využiť šance. Vládlo medzi nami sklamanie, hoci treba uznať, že Mexičania hrali dobre. Zmierili sme sa s remízou a čakáme, že sa Brazílčania ukážu v lepšom svetle.

Držíte im palce?
Slovenskí futbalisti sa na MS neprebojovali, preto teraz prajem úspech domácim. K Brazílčanom a Brazílii mám najužší vzťah.

Mentalitu Brazílčanov poznáte dobre. Ako vnímajú remízu?
Jednoznačne ako neúspech. Všetci chcú vidieť Brazíliu len vyhrávať.

Čo by sa dialo, keby nepostúpila do finále?
Júúj, na to nechcem ani pomyslieť… (smiech) To si tu nik nechce ani pripustiť. V krajine by to bol celonárodný smútok.

Zatiaľ to však na veľký úspech nevyzerá…
Treba si uvedomiť, že mužstvo i všetci hráči sú pod obrovským tlakom verejnosti. Ich hra možno aj preto nie je zatiaľ najlepšia a viacerí súperi pôsobia kompaktnejšie.

Je Brazília vaším favoritom na titul?
Stále jej verím, že sa dostane do finále. Pôvodne som tipoval za jej finálového súpera Španielov, ale po ich prvom súboji som si názor poopravil. Podľa mňa bude finále Brazília – Nemecko a dúfam, že to domáci zvládnu

Turnaj má za sebou prvý týždeň. Prekvapili vás niečím Brazílčania?
Nielen ja som čakal väčšie nepokoje, štrajky, avizovali to viaceré organizácie, ktoré neboli spokojné s obrovskými výdavkami na turnaj. Brazílčania zatiaľ zvládajú turnaj bravúrne, dúfam, že v tom vydržia.

Slovenský veľvyslanec Milan Cigáň v spoločnosti... Foto: Archív Milana Cigáňa
Milan Cigáň, Josef Masopust, Jozef Štibrányi Slovenský veľvyslanec Milan Cigáň v spoločnosti československých futbalových legiend Josefa Masopusta (vľavo) a Jozefa Štibrányiho počas ich minuloročnej návštevy.

Čím si vysvetľujete, že situácia je pokojná a ani obavy z veľkej kriminality sa zatiaľ nepotvrdili?
Futbal je v Brazílii celonárodnym fenoménom a keď sa začal turnaj, tento moment zavážil. Zvíťazila láska k najpopulárnejšej hre, bežní ľudia dali bokom osobné problémy, ktoré nepochybne majú.

Rozhodujúci zápas o postup odohrá Brazília v hlavnom meste, bude u vás rušno…
Tešíme sa na zápas. Domáci si vybrali štadión v hlavnom meste, pretože je druhý najväčší a patrí medzi najmodernejšie. Budú tu hrať napriek tomu, že nijaké mužstvo hlavného mesta nepôsobí aktuálne v najvyššej súťaži. Na atmosfére sa to neprejaví, reprezentácia tu bude mať veľkú podporu. O tomto zápase hovorí každý, či je riaditeľ fabriky, alebo šofér či upratovačka, všetci sa vyjadrujú k brazílskej futbalovej reprezentácii. Vláda rozhodla, že v deň zápasu dostanú všetci zamestnanci od dvanástej hodiny voľno, aby sa mohli plne sústrediť na stretnutie a vychutnať si ho.

Chystáte sa aj vy na zápas?
Oficiálnou cestou sme nijaké vstupenky nedostali, ani možnosť si ich kúpiť. Jeden priateľ mi však sľúbil, že mi vstupenku poskytne, takže by som nemal chýbať v hľadisku.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Milan Cigáň