Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglicko vidí záchrancu v Rooneym. Uruguaj v Suarézovi

Boj o nádej a postupovú šancu. Dostane ju európsky alebo juhoamerický gigant? Štadión v Sao Paule bude dnes večer dejiskom veľkej futbalovej bitky. Jej hlavnými aktérmi budú anglickí a uruguajskí reprezentanti.

19.06.2014 11:00
Luis Suarez Foto: ,
Uruguajský útočník Luis Suarez na tréningu pred súbojom s Anglickom.
debata

Obaja súperi budú pod mimoriadnym tlakom. V prípade prehry sa pre jedného z nich skončí účinkovanie na majstrovstvách sveta už po bojoch v základných skupinách. A pre hrdý Albion i dvojnásobného majstra sveta by to bolo veľké sklamanie.

„Tento zápas je pre nás ako finále,“ upozorňuje uruguajský tréner Oscar Tabaréz. „Postup zo skupiny je naším veľkým cieľom, je to náš Everest. Pre jeho naplnenie urobíme všetko,“ dodáva kapitán tímu Diego Lugano.

Uruguajčania sú však v situácii, s ktorou nerátali. Očakávali, že po prvom zápase, v ktorom vyzvali Kostariku, budú mať v tabuľke tri body. Lenže stal sa opak. Stredoamerický outsider favorita zaskočil a zvíťazil 3:1. „Pred turnajom sme považovali našu skupinu za nesmierne náročnú, postup z nej bol pre nás veľkou výzvou. Po prvom zápase si však uvedomujeme, že aj napriek obrovskej snahe ju nemusíme splniť,“ tvrdí Lugano.

Nádejou mužstva, ktoré mnohí experti pasovali pred turnajom do pozície jedného z favoritov, je návrat Luisa Suaréza. Najlepší strelec Premier League absolvoval po uplynulej sezóne operáciu kolena, po ktorej sa nestihol zotaviť a na súboj s Kostarikou nenastúpil. Proti Anglicku by mal byť Tabarézovým záchrancom. „Je možné, že sa objaví v základnej zostave. Viac však k tomu nepoviem,“ uviedol uruguajský kouč.

zväčšiť Uruguaj - Anglicko Foto: Pravda
Uruguaj - Anglicko Uruguaj - Anglicko

Najväčšia hviezda Juhoameričanov by bola pre ofenzívu tímu obrovskou posilou. Jeho kolegovia z útoku – Edinson Cavani i Diego Forlán – sa v úvodnom stretnutí trápili. Naopak, Angličania síce podľahli Talianom 1:2, no za výkon si vyslúžili pochvalu aj od inokedy kritických britských médií. Vypracovali si niekoľko šancí a vďaka mladíkom na čele s 24-ročným Sturridgeom a iba 19-ročným Sterlingom súpera dlho trápili. Mimoriadne silní boli v držaní lopty a presnosti prihrávok. Z 267 našlo až 89,5 percenta svojho adresáta. Lepšou vizitkou sa nemohol po prvom kole pochváliť žiadny zo zvyšných 31 tímov.

„Angličania nemusia zúfať. O výsledok zápasu s Uruguajom sa neobávam. Ale len v prípade, že zopakujú výkon zo súboja s Talianskom,“ vyhlásil pre BBC niekdajší skvelý útočník Albionu Gary Lineker, ktorý však skritizoval hviezdneho Wayna Rooneyho. Strelec Manchestru United síce proti Talianom prihral na gól, ale väčšinu zápasu sa trápil. Fanúšikovia tak očakávajú, že zaberie v správny čas a privedie mužstvo k víťazstvo nad Uruguajom.

Obaja súperi sa stretli doteraz v desiatoch vzájomných zápasoch, no len dvakrát na majstrovstvách sveta. V roku 1954 sa vo Švajčiarsku tešili zo štvrťfinálového víťazstva 4:2 Uruguajčania. O dvanásť rokov sa v Anglicku zrodila bezgólová remíza.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Predpokladané zostavy
Uruguaj:** Muslera – Fucile, Lugano, Godin, Caceres – Stuani, Arevalo, Gonzalez, Rodriguez – Suarez, Cavani. Anglicko: Hart – Johnson, Cahill, Jagielka, Baines – Gerrard, Henderson – Welbeck, Sterling, Rooney – Sturridge.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #anglická futbalová reprezentácia #Majstrovstvá sveta vo futbale #uruguajská futbalová reprezentácia