Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mintál: Nemci sú na víťazstvá zvyknutí. Prílišná eufória im nehrozí

Pomery, atmosféru a vzťahy v nemeckom futbale pozná dokonale. V krajine trojnásobných majstrov sveta pôsobí Marek Mintál (36) viac ako desaťročie.

18.06.2014 07:04
Marek Mintál Foto:
Marek Mintál v drese Norimbergu. Dnes sedí na trénerskej lavičke v tomto klube.
debata

„Nemci majú vždy najvyššie ambície. Aj do Brazílie odcestovali s jednoznačnou úlohou: získať titul majstra sveta,“ vraví najlepší bundesligový strelec spred ôsmich rokov. V súčasnosti pôsobí v 1. FC Norimberg v úlohe asistenta trénera.

Prekvapilo vás suverénne víťazstvo Nemecka nad Portugalskom (4:0)?
Nemcov považujú mnohí experti za veľkého favorita celého turnaja. Taký debakel Portugalska v úvodnom zápase som však nečakal. Predpokladal som, že Nemci vyhrajú, ale tesnejšie. Znovu však ukázali, že sú turnajovým mužstvom. Lepšie do šampionátu vykročiť nemohli.

Nehrozí u Nemcov po jednoznačnom víťazstve príliš veľká eufória?
Nie, Nemci sú naučení na víťazstvá. Každé mužstvo by takýto vstup do turnaja povzbudil. Nemci ho však neprecenia. Pred odchodom na šampionát vedeli, že ich čakajú len náročné zápasy. Iné na majstrovstvách sveta nie sú. Sú preto dobre psychicky pripravení – najmä vďaka tomu, že pôsobia len vo veľkokluboch a špičkových tímoch, kde sú na to zvyknutí.

Odchádzali Nemci do Brazílie s ambíciou získať titul?
Nemci majú vždy najvyššie ciele. Každý významný turnaj – majstrovstvá Európy i sveta – chcú vyhrať. Predurčuje ich k tomu neuveriteľne silné mužstvo, hviezda vedľa hviezdy. Stačí spomenúť Özila, Götzeho či Podolskeho. Zranil sa im síce Reus, ale v kádri majú i bez neho obrovskú kvalitu a konkurenciu. Nemci skrátka vedia, na čo majú. Pred majstrovstvami sveta síce mali veľa kritikov – po každom prípravnom zápase. Výsledkom s Portugalskom však neprajníkom zatvorili ústa.

Pre Brazílčanov je úspechom len titul. Vníma to rovnako aj nemecká verejnosť?
Fanúšikovia v Nemecku nečakajú nič iné, len titul. Ak ho získajú, bude to pre Nemcov krásne. Ak nie, nastanú opäť polemiky, kde sa stala chyba. Myslím si však, že po titule pôjdu a určite by si ho aj zaslúžili – za krásny futbal, ktorý predvádzajú.

Má Joachim Löw mužstvo, ktoré môže dokráčať až k trofeji?
Áno. Poviem pravdu, toto mužstvo je pripravené takmer dokonale. Tréner Löw si veru má z čoho vyberať.

Majú Nemci slabinu?
Možno v stopérskej dvojici. Mertesackera mnohí kritizovali, že je pomalý a treba ho nahradiť. Spolu s Hummelsom sú však nesmierne spoľahliví. Obrovskú chybu vie urobiť aj Boateng, nahrádza to však podporou útoku. A práve ten je momentálne úžasný. Za všetko hovoria góly, Nemci ich strieľajú dostatok, vedia ich dať viacerí hráči.

V čom spočíva výnimočnosť Thomasa Müllera – trojgólového hrdinu zápasu s Portugalskom?
Je to typ hráča, ktorý sa 90 či 95 minút nezastaví. Navyše, neuveriteľne si verí – v Bayerne i reprezentácii. Je nesmierne flexibilný. Tréner ho môže použiť na hrote útoku, na pozícii špílmachra i na krídle. Na každom poste vie podať skvelý výkon. Zakaždým si hľadá cestu k bránke a k lopte. Tá si však zároveň hľadá jeho. Klobúk dole pred ním. Je radosť sa na neho dívať.

Ktorý z tímov vás na šampionáte zatiaľ najviac zaujal a mohol by byť pre Nemecko hlavným konkurentom?
Jednoznačne Holanďania. Potešili ma však aj Taliani s Angličanmi. Milo ma taktiež prekvapili Chorváti, ktorí domácich v prvom zápase poriadne potrápili. Všetci favorizujú Brazíliu, ale ašpirantov na titul je viacero, možno aj sedem.

Ustoja Brazílčania obrovský tlak?
Ťažko povedať. Brazílčania sa radi hrajú, defenzíva im veľmi nevonia. Brazília vždy bola, je a bude futbalová. Po titule nesmierne túži, ale uvidíme, ako to dopadne. <Ot>Prekvapilo vás niečo – či už pozitívne alebo negatívne – v doterajšom priebehu? <Ak>Výbuch Španielov. Myslím si však, že sa z neho otrasú a pôjdu svojou cestou. Za stavu 1:0 mali obrovskú šancu, keby ju využili, možno by sme sa tu teraz rozprávali o prehre Holandska, nie Španielska.

Zatipujete si, kto bude 13. júla majstrom sveta?
Jeden z trojice Nemecko, Španielsko, Argentína.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Marek Mintál