Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Brazílii sa zatiaľ kradne menej. A činia sa aj cudzinci

Ak sa začnete pozerať okolo seba, vytiahnete mapu a neviete, na ktorú stranu vyše desaťmiliónového Ria de Janeiro sa pustiť, môžete na to vziať jed, že sa pri vás objaví domorodec a ponúkne vám pomocnú ruku.

17.06.2014 18:02
Rio de Janeiro Foto: ,
Rio de Janeiro.
debata

Pravda, informácie sú zavše mierne povedané trochu nepresné, lenže už po niekoľkých dňoch sa presvedčíte, že znalci domáceho prostredia mali pravdu, ak vraveli, že Brazílčania tvoria milý a pohostinný národ.

Nechváľ deň pred večerom.

Šampionát sa iba rozbehol, ale zatiaľ beží hladko a najväčšie obavy sa nepotvrdili. Pred rokom v čase Pohára konfederácií, čo bola malá generálka šampionátu, boli v uliciach najväčších miest, najmä v Sao Paule, milióny ľudí. Väčšina mierumilovne, hoci ostro protestovala proti drahému turnaju, ale skupiny extrémistov využívali situáciu na výtržnosti a ničenie všetkého, čo im prišlo pod ruky.

Ešte zopár dní pred štartom sa uskutočnilo niekoľko protestov, objavovali sa dokonca heslá, že nijaký šampionát sa v krajine neuskutoční. Dva dni štrajkovali pracovníci metra v Sao Paule a dvadsaťmiliónový kolos skolaboval.

Teraz si každý, kto dorazil na šampionát, vie predstaviť, čo to bol za chaos. Stačí, ak v špičke vypadne spoj, alebo sa oneskorí a je to cítiť. V presnosti a rýchlosti nie sú zasa Brazílčania takí majstri sveta ako ich futbalisti s piatimi titulmi. Ale držia sa celkom statočne.

V Riu sa mal uskutočniť veľký štrajk. Organizovali ho cez sociálne siete a prihlásilo sa päťtisíc ľudí, ale nakoniec ich prišlo len päťsto… Zdá sa, že u Brazílčanov nakoniec víťazí povestná láska k futbalu.

Polícia zaregistrovala drobné krádeže a aktívnejší sú cudzinci. V meste Cuiba zadržala piatich Peruáncov, ktorí občas niečo potiahli… Našli u nich nakradnuté kreditne karty, mobily a podobne. Jedného Čiľana obvinili zo znásilnenia Brazílčanky. Kuriózna situácia sa stala americkej turistke, ktorú takisto znásilnili. Zobudila sa a ležal na nej cudzí chlap. Vedľa spal jej priateľ. Nasledovalo odporúčanie, že s alkoholom to netreba preháňať…

Doterajší pokoj nie je zadarmo. Na každom kroku hliadkujú policajti. Na Maracanu sa pokúsili v zápase Argentína – Bosna a Hercegovina dostať niekoľkí fanúšikovia bez vstupenky. Polícia okamžite reagovala – najbližšie ešte viac posilní hliadky.

Rozsiahle opatrenia na bezpečnosť predražuje fakt, že zápasy sa uskutočnia na štadiónoch v dvanástich mestách. Vláda zriadila hlavné centrum bezpečnostných zložiek i krízový štáb v metropole Brazília. Šampionát stráži asi 170-tisíc vojakov a policajtov, 20-tisíc členov vycvičenej ochranky sa zameriava na pomoc turistom.

Bezpečnostné zložky majú k dispozícii desiatky lodí i člnov, vrtuľníky i lietadlá. V čase zápasov nad štadiónmi prelietavajú bezpilotné vznášadlá a v pohotovosti sú aj desiatky robotov, ktoré odhaľujú diaľkovo ovládané objekty.

Účet za doterajšiu pohodu je obrovský – viac ako miliarda dolárov. Brazílski organizátori pripravili najdrahší šampionát a aj bezpečnosť ich stála majland. Zatiaľ sa aspoň zdá, že peniaze nevyhodili von oblokom…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #MS vo futbale 2014