Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Thomas Müller začal tam, kde skončil

Prišiel, videl a zvíťazil. Keď nemecký útočník Thomas Müller odchádzal pred štyrmi rokmi na svetový šampionát do Juhoafrickej republiky, málokto ho poznal.

17.06.2014 16:36
Thomas Müller Foto: ,
Thomas Müller (vpravo) so spoluhráčmi počas tréningu.
debata

Na čierny kontinent prišiel dvadsaťročný mladík s dvoma reprezentačnými štartmi a bez jediného gólu v národnom tíme. Od Joachima Löwa dostal šancu a neuveriteľne sa jej chopil.

Na prvom veľkom turnaji v kariére zažiaril a stal sa najlepším strelcom šampionátu s piatimi gólmi (spolu s troma ďalšími kanoniermi). Dostalo sa mu aj ďalšieho ocenenia: vyhlásili ho za najlepšieho mladého hráča majstrovstiev sve­ta.

Ako skončil, tak pokračuje. V premiérovom súboji v Brazílii jeho hetrik zlomil Portugalčanov. A navyše po faule na neho musel odísť predčasne z ihriska Pepe. Bolo to ešte pred záverom prvého polčasu a Nemci potom súpera už poľahky dorazili.

„Dať tri góly na majstrovstvách sveta v jednom stretnutí je skvelé. O to viac, že išlo dôležitý prvý zápas proti silnému súperovi. Každý z nich bol veľmi pekný. Nie je to však len moja práca, je to vec celého tímu,“ tešil sa rodák z Weilheimu, ktorý nastupuje v strede poľa i v útoku. O tento skvelý výkon sa postaral v jubilejnom stretnutí v národnom drese. Po pondelku má v ňom už päťdesiat štartov a dovedna dvadsať gólov. Proti Portugalsku dal svoj prvý reprezentačný hetrik.

Vytiahnutý chlapík (186 cm) odmalička vyrastal v mníchovskom Bayerne. Prešiel všetkými jeho mládežníckymi výbermi, až sa napokon stal výraznou oporou prvého mužstva.

Je obdivuhodné, čo vekom stále len mladík (24) všetko dosiahol. V drese Bayernu získal tri nemecké tituly, vyhral Ligu majstrov, z predchádzajúcich MS si priniesol bronz. A svet môže žiť v očakávaní, čo ešte v ďalšej kariére stihne.

Na konte má už osem gólov z finálových turnajov. Stačilo mu na to sedem zápasov a deväť striel, čo je nepochybne výnimočná bilancia. A nepochybne ani v Brazílii ešte nepovedal posledné slovo. Do zoznamu kanonierov, ktorí strelili v histórii šampionátov hetrik, sa dostal pod poradovým číslom 49.

Už v Afrike ho začali prirovnávať k legendárnemu menovcovi Gerdovi Müllerovi a Thomas sa už k nemu približuje. Gerd dal štrnásť gólov a brazílsky rekordér Ronaldo ešte o jeden viac. Ak to bude Thomasovi sypať ako doteraz, mohol by im šliapať na päty už po tomto turnaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Thomas Müller