Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília má najdrahší šampionát. A veľa starostí

Nikdy doteraz nestál finálový turnaj majstrovstiev sveta vo futbale toľko peňazí. Brazília má najdrahší šampionát v histórii.

13.06.2014 16:10
Fanúšikovia Brazílie Foto: ,
Fanúšikovia Brazílie.
debata

Ale tiež mnoho starostí a veľkých problémov, s ktorými ani náhodou nerátala, keď pred siedmimi rokmi pridelili najúspešnejšej futbalovej krajine (päť titulov) právo zorganizovať podujatie po dlhých 64 rokoch. Prvú zaťažkávajúcu skúšku zažili Brazílčania uplynulú noc, keď jej reprezentanti otvárali turnaj súbojom s Chorvátskom v São Paulo.

Práve na štadióne v najväčšom brazílskom meste sa finišovalo do posledných hodín s dokončovacími prácami. Ešte v stredu montovali v hľadisku sedačky, odstraňovali lešenia a vyschýnala vlhká omietka. Dlho hrozilo, že organizátori nevpustia na štadión plný počet divákov, kapacita arény je vyše 65-tisíc miest. Až v otváracom zápase prešiel vôbec prvou zaťažkávajúcom skúškou. Celú prípravu sprevádzalo množstvo komplikácií a nedodržaných termínov.

Brazíliu pritom vyšiel šampionát na bezmála 12 miliárd dolárov, s čím nik pôvodne nerátal. Je to suma, ktorá by stačila na prípravu dvoch predchádzajúcich šampionátov. Prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová dva dni pred štartom podujatia vysoké výdavky obhajovala a zdôraznila, že pre každého je organizácia futbalových majstrovstiev sveta „ako účasť v náročnom a často bolestnom zápase“. Vyzvala obyvateľov k podpore šampionátu i národného tímu. Niet však pochýb, že Brazíliu čaká 32 ťažkých futbalových dní.

Pre Brazílčanov je futbal nielen najpopulárnejším športom, ale aj súčasťou ich životného štýlu. Eufóriu z organizácie veľkého turnaja však postupne vystriedali protesty a aj štrajky, ktoré ochromovali život São Paula. Niekoľko dní v ňom nepremávalo metro. Nepokoje hrozili a stále hrozia aj v ďalších mestách, kde sa budú hrať stretnutia dvadsiatych majstrovstiev sve­ta.

Väčšina obyvateľov je presvedčená, že turnaj je predražený a jeho prípravy sprevádzala korupcia. Organizátori museli investovať veľké peniaze aj do bezpečnosti, o ktorej sa v súvislosti s Brazíliou a najmä jej najväčšími mestami často diskutuje. Na tento účel šlo bezmála 900 miliónov dolárov, v pohotovosti by malo byť až 157-tisíc vojakov a policajtov.

zväčšiť Brazílska fanúšička prežíva zápas svojho tímu s... Foto: SITA/AP, Dolores Ochoa
Brazília, futbal, fanúšik Brazílska fanúšička prežíva zápas svojho tímu s Chorvátskom na futbalových MS.

Kompetentní sa spoliehajú, že keď vypukne futbalová horúčka a turnaj sa naplno rozbehne, situácia sa upokojí a u Brazílčanov zvíťazí ich láska k futbalu. „Napriek všetkým problémom šampionát môže ohroziť najmä zlyhanie domácich futbalistov. Potom by sa nepokoje mohli stupňovať a dosiahnuť veľké rozmery,“ domnieva sa Joe Borbély, generálny manažér tímu Brasil Masters.

Nepokoje zasiahli Brazíliu už vlani, ľudia žiadali lepšie podmienky pre život. Brazílska ekonomika sa síce rozvíja, ale ľudí popri korupcii trápia veľké problémy v zdravotníctve, školstve a verejnej doprave. V uplynulých dňoch vyšli opäť do ulíc a protesty sa očakávajú aj v čase turnaja. Demonštrujúci zdôrazňujú, že turnaj nie je výhodný pre krajinu, ale len pre Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA).

Tá určite na šampionáte neprerobí. Prinesie jej zisk štyri miliardy dolárov, čo je o 66 percent viac ako pred štyrmi rokmi v Juhoafrickej republike. Viac peňazí získala najmä z drahších televíznych práv, podstatne viac prispievajú aj silní sponzori. Turnaj v Afrike sledovali tri miliardy televíznych divákov, teraz sa očakáva, že toto číslo bude ešte vyššie. Štvrtkové otvorenie a úvodný zápas Brazílčanov malo podľa odhadov sledovať pol miliardy ľudí v 200 krajinách planéty.

zväčšiť Fanúšik futbalistov Brazílie. Foto: SITA/AP, Silvia Izquierdo
Brazília, futbal, fanúšik Fanúšik futbalistov Brazílie.

Všetky tieto fakty umožňujú, aby FIFA opäť zvýšila prémie pre všetkých účastníkov turnaja. Na svoje si prídu všetci, dokonca niečo sa ujde aj slovenskému futbalu, ktorý sa na šampionát neprebojoval. Časť zo zisku dostanú všetky členské krajiny (každá asi štvrť milióna dolárov).

Slováci sa do Brazílie nehrnú

Keďže slovenskí futbaloví reprezentanti si v Brazílii nezahrajú, ani fanúšikovia sa do Južnej Ameriky príliš nehrnú. Slovensko bude mať na šampionáte chudobné zastúpenie. Okrem trojčlennej oficiálnej delegácie, ktorá sa zúčastnila na kongrese FIFA a už v piatok sa vracia domov, či dvoch trénerských pozorovateľov, ktorí uvidia niekoľko zápasov v úvode turnaja, bude sledovať stretnutia priamo v dejisku len niekoľko desiatok slovenských priaznivcov.

„Nevieme presne, koľko Slovákov zavíta do Brazílie v súvislosti so svetovým šampionátom,“ vyjadril sa pre Pravdu slovenský veľvyslanec v Brazílii Milan Cigáň. „Podľa neoficiálnych údajov iba tridsať slovenských fanúšikov získalo lístky na viacero zápasov prostredníctvom internetu z FIFA. Určite je však aj veľa takých, čo vstupenky dostali od svojich spoločností, alebo si ich zoženú sami, aj keď je to zakázané.“

zväčšiť Tak sa to začalo. Povzbudzuje takmer celá... Foto: Reuters, DAMIR SAGOLJ
Brazília, futbal, fanúšik Tak sa to začalo. Povzbudzuje takmer celá Brazília.

Podľa Cigáňa veľvyslanectvo situáciu mapuje. „Spoločne s ostatnými krajinami Európskej únie a bezpečnostnými zložkami máme pripravenú schému vzájomnej informovanosti, aby sme vedeli našich občanov upozorňovať na aktuálnu situáciu a prípadne ich varovať pred rizikami,“ doplnil.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale