Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odborári dodržali slovo. V Sao Paule metro premáva, Rio de Janeiro bez štrajku

Metro v Sao Paule premáva, štrajk pracovníkov podzemnej železnice v Riu de Janeiro je zažehnaný, hlásia dopravné správy z brazílskych dejísk XX. majstrovstiev sveta vo futbale.

11.06.2014 10:55
Sao Paulo, Brazília Foto: ,
Fanúšik Brazílie pred stanicou metra v Sao Paule.
debata

Odborári v Sao Paule dodržali slovo a dočasne na dva dni zastavili štrajk, v stredu budú hlasovať, či v ňom pokračovať už od štvrtka, keď sa na štadióne Itaquerao uskutoční otvárací zápas šampionátu medzi domácou Brazíliou a Chorvátskom. Organizátori počítali s linkou podzemnej železnice ako s nosným spôsobom dopravy na štadión, ktorý až v deň otvorenia prejde prvou skúškou za plnej „šampionátovej“ kapacity. Metropolitný dopravný podnik v Sao Paule tvrdí, že má v zálohe plán B, ale nechcel ho špecifikovať.

„Detaily zverejníme až vtedy, keď zamestnanci metra znova vstúpia do štrajku,“ uviedol nemenovaný úradník. Odborári žiadajú od vlády zvýšenie miezd o 12 percent, druhá strana je ochotná ponúknuť 8,7-percentný rast. Štrajk je podľa pracovného súdu protizákonný, účastníkom hrozia vysoké pokuty. Odborový zväz má zaplatiť za prvé štyri dni jeho trvania 175-tisíc amerických dolárov, za každý nasledujúci deň to je už 220-tisíc USD.

V stredu hlasovali o ďalšom postupe aj zástupcovia pracovníkov metra v Riu de Janeiro. Rozhodli sa, že nebudú štrajkovať a prijali návrh na 8-percentné zvýšenie platov.

debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #MS 2014 vo futbale