Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazílčania sú pred MS vo forme. Talianov obchádza

Dočkajú sa Španieli úspešnej obhajoby? Predvedie sa v plnej sile nemecká mašina? Alebo vypočujú futbaloví bohovia prosby Brazílčanov? Majstrovstvá sveta sa nezadržateľne blížia a favoritov na zisk titulu je niekoľko.

09.06.2014 08:30
Brazília, futbalisti Brazílie Foto: ,
Futbalisti Brazílie.
debata

Každý z nich je však tri dni pred úvodným výkopom otváracieho zápasu v Sao Paule v inej forme. Výsledky niektorých gigantov vzbudzujú mimoriadny rešpekt, iní zas v príprave na vrchol roka svojich fanúšikov sklamali.

Brazília páli ostrými. A neinkasuje!

To, s čím prichádzajú Brazílčania na každý šampionát, platí na domácich trávnikoch dvojnásobne: neúspechom bude aj druhé miesto. Náročných fanúšikov uspokojí len zisk šiesteho titulu. Zdá sa, že vysoké ambície berú brazílske hviezdy s plnou vážnosťou. Svedčia o tom aj ich výsledky v príprave. Partia okolo Neymara v nej zbierala jedno víťazstvo za druhým.

Najväčší favorit turnaja prehral naposledy v auguste minulého roka, keď nestačil v Bazileji na Švajčiarov. Odvtedy však ťahá sériu deviatich víťazstiev s úchvatným skóre 30:2 (po góle inkasovali len od Portugalska a Čile). V generálke na šampionát si Brazílčania poradili so Srbskom, zdolali ho 1:0. „Mám výnimočný tím, svoje kvality potvrdil aj v prípravných zápasoch. Silní sme nielen v útoku, ale aj v obrane. Na turnaj sme dokonale pripravení, naša misia sa môže začať,“ vraví v rozhovore pre fifa.com tréner Luiz Felipe Scolari.

Jedným z najvážnejších konkurentov Brazílie v boji o majstrovskú trofej budú podľa expertov Nemci. Vo svojom poslednom stretnutí pred majstrovstvami sveta rozstrieľali Arménsko 6:1. „S výsledkami som spokojný. Taktiež s atmosférou v tíme, ktorý na tréningoch pracuje na sto percent. Myslím si, že za tých niekoľko dní sme sa posunuli tak v taktickej, ako aj vo fyzickej príprave,“ tvrdí Joachim Löw. Dobrú náladu mu pokazilo zranenie Marca Reusa, ktorý do Brazílie napokon nepocestuje. „V našich plánoch mal hrať kľúčovú úlohu,“ povzdychol si nemecký kouč.

Francúzi sú silní. Aj bez Ribéryho

Jeho zverenci budú aj pre tie najsilnejšie tímy v Južnej Amerike postrachom. Pocit z prehry nepoznajú už viac ako rok. No pozor, tú poslednú im pripravili Američania (3:4), s ktorými si zmerajú sily v poslednom zápase základnej skupiny. A tréner Jürgen Klinsmann sa bude chcieť na svojich krajanov opäť vytiahnuť.

Od prehier si odvykli aj Argentínčania (naposledy podľahli v septembri 2012 Brazílii 1:2). Mužstvo sa vďaka Messimu, Lavezzimu, Higuainovi či Di Mariovi pýši jednou z najlepších ofenzív planéty. Potvrdzuje, že silné je aj v obrane. Gól neinkasovalo už päťkrát v rade. V sobotu zdolalo Slovincov 2:0. „Tím je vo výbornej forme. Teraz sa musíme sústrediť najmä na to, aby sme udržali hráčov v rytme,“ upozorňuje tréner Alejandro Sabella.

V dobrom svetle sa v príprave predviedli aj obhajcovia titulu zo Španielska. Vyhrali všetky tri zápasy. Silu ukázali taktiež Francúzi. Majstri sveta z roku 1998 zdolali aj ďalšieho z ašpirantov na titul – Holandsko. „Francúzi budú veľmi nebezpeční. Napriek tomu, že im chýbal Ribéry, predvádzali v príprave výborné výkony,“ uviedol pre Pravdu Alexander Vencel ml.

Angličania hľadali odpovede. Nenašli

Mimoriadne náročný vstup do turnaja čaká na Angličanov, ktorí v prvom zápase vyzvú Taliansko. Albion túži po úspechu, veď cez štvrťfinále sa naposledy prehrýzol pred 24 rokmi. V Južnej Afrike mal problémy už v základnej skupine a mizernú formu potvrdil aj v následnom osemfinále, v ktorom nestačil na Nemcov. Veľké ciele nemôžu mať Angličania ani v Brazílii – aspoň podľa výsledkov v príprave. Z trojice duelov vyhrali jediný – pritom za súperov nemali žiaden z veľkých tímov. Sily si zmerali s Peru (3:0), Ekvádorom (2:2) a Hondurasom (0:0).

„Výsledkom z prípravných zápasov netreba venovať väčšiu pozornosť, než si zaslúžia,“ tvrdí pre Sky Sports Roy Hodgson. „Nikdy vám nedajú odpovede na všetky podstatné otázky. Tie sa dozviete vďaka dlhodobému sledovaniu tímu,“ dodáva anglický tréner.

Tešiť ho môže aspoň fakt, že formu zatiaľ hľadajú aj Taliani, ktorí nevyhrali už sedemkrát v rade. So svojimi fanúšikmi sa pred odchodom do Brazílie dokonca rozlúčili šokujúcou remízou s outsiderom z Luxemburska (1:1). „Chceli sme zvíťaziť, ospravedlňujem sa, že sa nám to nepodarilo. Výsledok však nie je podstatný,“ tvrdí Cesare Prandelli. „Sľubujem však, že do úvodného hvizdu bude mužstvo pripravené – po všetkých stránkach,“ upokojuje fanúšikov.

Napokon, nič iné mu ani nezostáva. Či sa Prandelliho slová naplnia, ukážu až výkony jeho zverencov priamo na trávniku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cesare Prandelli #Roy Hodgson #Joachim Löw #Luiz Felipe Scolari #Alejandro Sabella