Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zamestnanci metra v Sao Paule štrajkujú, zasahovala polícia

Necelý týždeň pred začiatkom futbalových majstrovstiev sveta v Brazílii (12. júna - 13. júla) neutíchajú protesty občanov najväčšej juhoamerickej krajiny.

06.06.2014 20:31
polícia, Brazília, MS, metro Foto: ,
Strety polície so zamestnancami metra v Sao Paule.
debata

Polícia v Sao Paule musela v piatok v miestnom metre použiť slzotvorný plyn, gumové projektily a omračujúce granáty počas štrajku zamestnancov metra, ktorí už druhý deň štrajkujú za vyššie mzdy. Organizátori futbalového sviatku sú znepokojení, pretože sa neočakáva, že by mal mať štrajk krátke trvanie. Ako je známe, práve Sao Paulo otvorí 12. júna šampionát duelom medzi domácimi Brazílčanmi a Chorvátmi.

Sociologička univerzity v Sao Paule Carla Dieguezová varuje pred scenárom, že by štrajk vypukol aj v ostatných hostiteľských mestách. „To, čo momentálne nevieme, je skutočnosť, ako dlho bude tento štrajk trvať a či sa doňho postupne nezapoja aj zamestnanci v ďalších brazílskych mestách,“ uviedla Dieguezová. Odborové zväzy v celej krajine sa snažia využiť vo svoj prospech tzv. pákový efekt a keďže šampionát organizuje práve Brazília, snažia sa na svoju stranu získať rôzne výhody. Podobný scenár zažila v roku 2010 aj JAR, kde tesne pred zahájením MS vstúpili do štrajku šoféri autobusov.

Štrajk zamestnancov metra v Sao Paule v sebe skrýva veľký potenciál narušenia hladkého priebehu MS. Denne sa totiž podzemnými dráhami v tomto meste prepraví približne 3,5 milióna ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #polícia #štrajk #Sao Paulo