Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Očakávam útok čiernych koní, vraví pred MS Tarkovič

Tri zápasy bude na šampionáte priamo na štadiónoch sledovať asistent trénera slovenských reprezentantov Štefan Tarkovič, ktorého spolu s trénerom Vladimírom Koníkom vyslal do Brazílie Slovenský futbalový zväz.

07.06.2014 09:00
Štefan Tarkovič Foto:
Štefan Tarkovič.
debata

V úvode vás čaká jeden z ťahákov prvej časti turnaja Španielsko – Holandsko v Salvadore…
Škoda, že neuvidíme Španielov aj proti Čile, čo bolo tiež v pôvodnom pláne. Na Španielov sa zameriame, je to náš súper v najbližšej kvalifikácii a pokladám za dôležité, že si o ňom urobíme dobrý obraz. Ak ste priamo v dejisku, je to iné, ako keď vidíte súpera len v televízii. Navštívime ešte zápas Argentína – Bosna a Hercegovina a Nemecko – Portugalsko.

Španieli a Holanďania sa stretli pred štyrmi rokmi vo finále. Bude to aj teraz zápas dvoch favoritov MS?
Každý jeden zápas na takomto turnaji je dôležitý. Ak hovoríme o Holanďanoch, nominovali aj dosť hráčov, ktorým chýbajú skúsenosti z podobného turnaja, ale aj tí majú vysokú kvalitu. Oba tímy budú na MS veľmi silné.

Na čo sa v zápasoch zameriate?
Šampionát určuje vývojové trendy a dominanty v hre. Narazia na seba nielen najlepšie svetové tímy, ale aj rozmanité herné štýly. Zaujíma ma rozostavenie hráčov na ihrisku a najmä aký bude prechod do útoku a potom do obrany, kto bude napadať vpredu, kto vzadu, ako riešia mužstvá štandardné situácie. To všetko sú veci, ktoré môžeme využiť aj v praxi, v tréningu. Najviac som zvedavý, ako sa presadí na tomto šampionáte Európa.

Neveríte jej na juhoamerickej pôde?
Naopak. Myslím si, že európska futbalová škola bude dominantná, tak ako sme to videli aj v minulých turnajoch. Je v mnohých smeroch ďalej ako ostatný futbalový svet. Podľa mňa bude mať na domácej pôde veľmi zložitú situáciu Brazília. Vstupuje do turnaja s vysokými očakávaniami a nebude ľahké ich potvrdiť. Je dosť mužstiev, ktoré môžu prekvapiť. Mám pocit, že to bude turnaj, na ktorom zaútočia čierne kone. Z Európy napríklad Belgicko. Dosiahlo pred MS dobré výsledky, čo ešte nemusí byť podstatné. Na každých MS sa presadí aj africké mužstvo a na juhoamerickom šampionáte treba rátať aj so silnými tímami z tohto kontinentu.

Aj Slovensko zaujíma Španielsko, ktoré obhajuje titul. Myslíte si, že je rovnako silné ako pred štyrmi rokmi?
Ak hovoríme o sile kádra a kvalite hráčov, má všetky predpoklady, aby šampionát zvládlo. Rozhodujúce bude, ako svoju kvalitu dokáže preniesť na ihrisko. Mužstvo je dlho spolu, dosiahlo veľké výsledky, vyhralo všetko, čo sa dalo. Dôležité bude, ako sa dokáže motivovať a ďalej presviedčať, že je stále absolútnou špičkou.

Dá sa očakávať, že po MS príde k zmenám v španielskom výbere?
To je pre nás veľká otázka, lebo sa s ním krátko po turnaji stretneme. Môže sa stať, že dosiahne úspech a príde k uspokojeniu, prirodzenému útlmu. Pre Španielov štart v novej kvalifikácii nemusí byť rovnakou motiváciou, čo pre iné mužstvá, ktoré v Brazílii nehrajú. Môže sa stať aj to, čo naznačujete, že niektorí hráči skončia, v kádri sú aj viacerí starší. Po ďalšom vrchole by mohla prísť obmena kádra, možno aj zmena trénera. Potenciál Španielov je však nevyčerpateľný a určite budú aj po šampionáte mimoriadne silní.

Kto je váš hlavný kandidát na titul majstra sveta?
Nemám jedného favorita. Podľa mňa vyhrá európske mužstvo. Nepodceňujem ani špičkové tímy z Južnej Ameriky, ale Európa je predsa len ďalej, mala by sa prejaviť jej kvalita. Napokon aj všetci kľúčoví hráči Brazílie hrajú v Európe. Vo futbale platí však aj to, že môžete podať výborný výkon, ale výsledok nedosiahnete.

V Brazílii bude málo Slovákov. O Katare sa asi nebude hovoriť

Predohrou svetového šampionátu bude kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorý sa uskutoční najbližšiu stredu v Sao Paulo. Slovenský futbal bude zastupovať prezident SFZ Ján Kováčik, viceprezident Karol Belaník a generálny sekretár Jozef Kliment.

„Nepredpokladám búrlivý priebeh, nie je to volebný kongres, ten bude až o rok, a nemali by sa riešiť ani nijaké závažnejšie otázky svetového futbalu,“ zdôrazňuje Kliment. Podľa neho sa na pretras asi nedostane ani otázka pridelenia MS 2022 Kataru, o ktorej sa často diskutuje najmä v súvislosti s letným termínom a tiež neustálymi podozreniami z korupcie v čase jeho výberu za dejisko turnaja. „K tomuto problému sa však FIFA určite ešte dostane,“ dodal Kliment.

Potvrdil, že nedávno navštívil SFZ palestínsky veľvyslanec. „Priniesol nám list od palestínskeho prezidenta, ktorý dostali aj ostatné členské štáty. Posťažoval sa na diskrimináciu, Izrael im vraj bráni v rozvoji futbalu. Šéf FIFA Blatter im sľúbil, že sa bude týmto problémom zaoberať, môžu ho vytiahnuť aj na kongrese, Palestínčania by mohli navrhnúť nejaké sankcie. Naše stanovisko je zdržanlivé, tieto problémy sa musia riešiť najmä na politickej úrovni, pre nás je dôležité, aby sa futbalom upevňovalo aj na medzinárodnej scéne priateľstvo a porozumenie,“ vysvetlil.

V Brazílii bude mať Slovensko chudobné zastúpenie. Okrem troch delegátov kongresu, ktorí sa zúčastnia na otváracom zápase Brazília – Chorvátsko a vrátia sa domov, pocestuje na šampionát dvojica pozorovateľov – trénerov Štefan Tarkovič a Vladimír Koník. Do diania na šampionáte nezasiahne nik zo Slovákov – ani ako delegát, ani ako rozhodca. „Najbližšie k tomu mal asistent rozhodcu Roman Slyško v trojici s českými kolegami (hlavný Královec – pozn. red.), ale nakoniec ich FIFA nevybrala,“ dodal Kliment.

Registruje, že v Brazílii sa stále finišuje s prípravami, dokončujú sa štadióny. „Spomínam si aj na predchádzajúce šampionáty, je to vždy podobný obraz, aj inde sa dokončovali veci na poslednú chvíľu. Pred dvoma rokmi na Euro som bol v ukrajinskom Ľvove delegátom UEFA a pamätám si, že som prišiel na zápas dva dni pred ním a ešte asfaltovali cestu k štadiónu. Verím, že nakoniec organizátori potrebné veci zvládnu,“ zdôraznil Jozef Kliment pred zajtrajším odletom do Sao Paula.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Tarkovič