Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávny fyzik Hawking radí futbalistom Anglicka, ako vyhrať MS

Hovorí sa, že futbal nie je veda, veda však môže futbalu výrazne pomôcť. Známy britský fyzik Stephen Hawking preto pred majstrovstvami sveta v Brazílii vypracoval teóriu, ktorá by mala prispieť Anglicku k ukončeniu 48-ročného čakania na triumf.

28.05.2014 22:25
Anglicko Foto:
Úvodný zápas Angličanov proti Taliansku absolvujú Rooney a spol. v bielom. Hawking však k úspechu odporúča hráčom červené dresy.
debata

Hawking analyzoval dáta od posledného víťazstva Anglicka na šampionáte v roku 1966, aby zistil, aké sú ideálne podmienky pre zisk trofeje a ako konečne uspieť v penaltovom rozstrele. „Napriek názoru bulvárnych médií prítomnosť partneriek priamo v dejisku nemá na výsledok žiadny vplyv,“ napísal vedec vo svojom blogu.

„Naše šance sa dajú odvodiť po preskúmaní niekoľkých fyziologických, psychologických, politických a taktických premenných,“ dodal. Anglicko by podľa neho mala hrať v červených dresoch a v rozostavení 4–3–3. „Červená dodá hráčom sebavedomie a súper ju naopak môže vnímať ako agresívnu a dominantnú. So zostavou je to podobné,“ uviedol.

Podľa Hawkinga by mali zápasy pískať európski rozhodcovia. S nimi totiž Anglicko vyhralo 63 percent zápasov. „Majú totiž pochopenie pre anglický štýl a nemajú radi baletky ako je Suárez,“ menoval uruguajského útočníka Liverpoolu.

Ideálne by tiež bolo, keby Anglicko k zápasom nastupovalo o 15.00, v nízkej nadmorskej výške a v miernom podnebí. „Hneď, ako sa teplota zvýši o päť stupňov, šance na výhru klesajú o 59 percent. A keď budeme hrať vo výške pod 500 metrov nad morom, šanca sa naopak zdvojnásobí.“

Hawking sa tiež pustil do analýzy penaltových rozstrelov, ktoré sú pre anglických futbalistov nočnou morou, pretože vyhrali jediný z ôsmich. „Základom je rýchlosť, takže je potrebné mať rozbeh dlhší ako tri kroky. Pri kratšom je šanca na úspech 58 percent, zatiaľ čo pri dlhšom to už je 87,“ uviedol fyzik.

Ukážka z Hawkingovej analýzy (v angličtine)

K rýchlosti je tiež potrebné pridať aj presnosť. „Štatistiky neprekvapia, pretože ideálne je dať loptu do horného rohu a na 84 percent je to gól. A tiež je lepšie strieľať ,placírkou“ ako priehlavkom," napísal Hawking, podľa ktorého však nerozhoduje, či je strelec pravák alebo ľavák.

Aj keď neexistuje jediný dôkaz, podľa štatistiky záleží na farbe vlasov. „Blonďáci majú úspešnosť 84 percent, plešatí 71 a tmavovlasí len 69. Prečo to tak je, neviem, takže sa to zaradí medzi ďalšie zo záhad svetovej vedy,“ vyhlásil bývalý profesor matematiky z univerzity v Cambridge.

Hoci Hawking pripravil pre výber trénera Roya Hodgsona víťaznú formulu, sám verí Brazílii. „Len blázon by ich prehliadal, veď domáce tímy vyhrali 30 percent šampionátov. Navyše štúdia odhalila, že vzdialenosť od domova tiež výrazne ovplyvňuje výsledky,“ poznamenal.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 vo futbale #Stephen Hawking #anglická futbalová reprezentácia