Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelé kritizuje prípravy MS, v Brazílii zapálili vysokú repliku trofeje

Symbol brazílskeho futbalu Pelé nie je spokojný so spôsobom, ako sa krajina päťnásobných majstrov sveta pripravuje na tohtoročný svetový šampionát.

21.05.2014 11:35
Pelé Foto: ,
Pelé.
debata

Súhlasí s názorom, že miliardy dolárov boli investované neefektívne. V diskusii so študentmi súkromnej univerzity Anáhuac v Mexico City však zároveň odmietol násilnosti, ku ktorým sa uchyľujú kritici vysokých nákladov na MS 2014.

Brazília do šampionátu vrazila 11 miliárd amerických dolárov, z toho veľkú časť do rekonštrukcie starých či výstavby nových štadiónov. „Diplomaticky povedané, štadióny stáli veľa peňazí, v niektorých prípadoch viac, ako bolo nutné. Financie sa mohli využiť na školy, nemocnice. Tie Brazília potrebuje. O tom niet pochýb. V tomto smere súhlasím s protestujúcimi. Ale nemôžem sa pozerať, ako všetko ničia. Škody, ktoré tým páchajú, sa budú musieť tiež zaplatiť,“ povedal 73-ročný Pelé, ktorý pomohol Brazílii k zisku troch z piatich titulov majstrov sveta.

Kriticky sa vyjadril aj k meškaniu stavebných prác na štadiónoch, najmä na tom v Sao Paule, kde sa má hrať 12. júna otvárací zápas šampionátu. Demonštrácie zase podľa neho odrádzajú turistov od cesty do krajiny.

Demonštranti v Brazílii zapálili vysokú repliku trofeje MS

Necelý mesiac pred začiatkom MS dali obyvatelia Brazílie opäť najavo nesúhlas s usporiadaním turnaja. V Teresopolise, kde bude mať od budúceho týždňa základňu domáca reprezentácia, zapálili a zničili šesť metrov vysokú repliku trofeje a v meste Belém v utorok donútili usporiadateľa prerušiť vystavenie skutočného pohára pre majstrov sveta.

Už vlani státisíce Brazílčanov demonštrovali v uliciach proti vysokým výdavkom na MS z verejných peňazí či zdraženiu mestskej hromadnej dopravy. Vtedy zničili nafukovacie futbalové lopty či iný symbol šampionátu – maskota Fuleca.

Šesťmetrovú repliku pohára zdemolovali v jednej z hlavných tepien Teresopolisu v utorok nadránom. „Všetkými silami budeme pátrať po páchateľoch, aby taký čin nezostal bez trestu,“ vyhlásil starosta mesta v štáte Rio de Janeiro.

V severobrazílskom Beléme pre fanúšikov vystavili skutočný pohár, lenže po tom, ako sa skupina demonštrantov snažila násilím dostať k nej do budovy, akciu zrušili. Polícia potom trofej odviezla do bezpečia.

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #MS 2014 vo futbale