Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo finále hralo len jedenásť krajín. Československo dva razy

Svetový futbal zažil doteraz osemnásť finálových stretnutí. Priniesli síce aj nudné priebehy, ale zväčša to boli dramatické súboje o najcennejšiu futbalovú trofej.

10.07.2010 09:17
majstrovstvá sveta trofej Foto:
Trofej pre víťaza majstrovstiev sveta.
debata

Len jediný raz nevideli diváci vo finále ani gól – v roku 1994 rozhodli v Los Angeles o svetovom šampiónovi pokutové kopy. Titul získali Brazílčania, ktorí mali pevnejšie nervy ako Taliani (3:2). Tí si to vynahradili pred štyrmi rokmi, keď na jedenástky zdolali Francúzov (5:3). Len v týchto dvoch prípadoch sa o titule rozhodovalo v penaltovom rozstrele.

Najúspešnejšou krajinou je Brazília, ktorá získala päť titulov, hneď za ňou sú Taliani so štyrmi a Nemci s tromi.

Vo finále sa doteraz predstavilo len jedenásť krajín. Československo patrilo medzi ne – dokonca si zahralo najvýznamnejší zápas dva razy (1934 a 1962). A do nedele sa mohlo pochváliť zlatými medailami iba sedem krajín, už je isté, že teraz k nim pribudne ôsma, pretože ani Holanďania ani Španieli doteraz ešte titul nevybojovali.

 MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk Foto: FIFA
FIFA, logo MS 2010 v Juhoafrickej republike  MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk

Z kontinentov mala vo finále zastúpenie zatiaľ len Európa a Južná Amerika. Ôsmy raz sa uskutoční čisto európske finále, len dva razy narazili na seba juhoamerické tímy, ostatné boli zmiešané. Najviac finálových štartov majú Brazílčania a Nemci – obaja po sedem.

Od roku 1962 sa striedali v zisku titulov Juhoameričania s Európanmi, teraz sa táto rovnováha poruší, pretože pred štyrmi rokmi triumfovali Taliani. Európa sa ujme vedenia na tituly 10:9 a prvý raz získa európske mužstvo svetovú trofej mimo starého kontinentu.

Kto sa stane majstrom sveta vo futbale?

Jozef Vengloš (bývalý tréner čs. a slovenskej reprezentácie): Je to otvorené finále. Bude veľmi zaujímavé. Trúfam si povedať, že nik nemôže jednoznačne tvrdiť, že vyhrá jeden alebo druhý. Narazia na seba dva podobné štýly hry. Obaja vedia hrať ťažké zápasy a tiež vnútiť súperovi svoj spôsob hry. Môže rozhodnúť, v akej aktuálnej forme budú individuality, ktoré majú obe mužstvá. A tiež to, kto urobí menej chýb.Ján Popluhár (slovenský futbalista storočia): Viac by som sa prikláňal k Holanďanom, sú veľmi silní v obrane i útoku, majú vyváženejšie mužstvo ako Španieli. Ale na tomto šampionáte sa už zrodili podstatne väčšie prekvapenia, akým by pre mňa bola výhra Španielov nad Holandskom. Španieli ma vo vyraďovacích bojoch príliš nepresvedčili. Futbal nie je atraktívny prihrávkami, ale dramatickými, rušnými momentami a gólmi.Miroslav Karhan (rekordér v počte reprezentačných štartov): To je ťažká otázka. Možno sú miernymi favoritmi Španieli, hrali v poslednom období veľa ťažkých zápasov, zvíťazili vo finále majstrovstiev Európy, majú silné, skúsené, vyzreté mužstvo. Lenže aj Holanďania hrali dobre, sú silní v ofenzíve a ťahajú dlhú sériu bez prehry. Vôbec by ma neprekvapilo, keby sa predlžovalo a nakoniec by sa rozhodlo v penaltovom rozstrele.Ján Švehlík (majster Európy 1976): Väčšina favorizuje Španielov, ale ja si myslím, že vyhrajú Holanďania. Prečo? To je ťažké povedať, pretože oba tímy vychytili v turnaji výbornú formu, majú silné tímy i individuality a racionálne dôvody na jednoznačný tip, kto bude úspešnejší, takmer neexistujú. Je to skôr môj vnútorný pocit. Všetci čakajú superzápas, ale mám trošku obavy, aby v ňom nebolo priveľa opatrnosti a taktiky.Alexander Horváth (kapitán Slovana vo finále PVP 1969): Podľa mňa vyhrajú Španieli. Najmä ak podajú taký výkon ako v posledných stretnutiach a opäť sa dokážu presadiť svojou vlastnou hrou. Obe mužstvá sú však takticky na výške a majú výborných futbalistov, predpokladám úplne vyrovnaný priebeh a nakoniec aj tesný výsledok. Tipujem 1:0 alebo 2:1 a pokojne sa môžeme dočkať aj predĺženia.

debata chyba