Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Afrika korunuje nového šampióna. Do klubu mocných vstúpi ôsmy člen

Futbalový svet bude v nedeľu v noci oslavovať nového šampióna. Pointa je nečakaná: v poslednom zo 64 stretnutí narazia na seba na prvom šampionáte na africkom kontinete dve európske mužstvá.

11.07.2010 07:04
Španielsko Holandsko vlajky Foto: ,
Obchodníci predávajú pred finále vlajky Španielska a Holandska.
debata

Či vyhrá Holandsko alebo Španielsko, finálová matematika bude rovnaká. Jedni i druhí získajú svoj prvý titul a stanú sa v poradí ôsmou krajinou sveta, ktorá vybojuje najcennejšiu trofej. Doteraz v klube veľmocí F 7 bola len Brazília, Taliansko, Nemecko, Argentína, Uruguaj, Anglicko a Francúzsko.

V nedeľu večer sa na johannesburskom štadióne Soccer City bude v každom prípade prepisovať história. Dočká sa Holandsko prvej finálovej výhry v treťom pokuse? Alebo zaberú Španieli hneď vo svojom premiérovom finále? Očakáva sa mimoriadne vyrovnaný súboj, ktorý nemá jasného favorita. Dokonca aj bilancia súperov je na chlp vyrovnaná: oba tímy vyhrali po štyrikrát, raz sa rozišli po remíze. Na svetovom ani európskom šampionáte sa ich cesty doteraz neskrížili.

„Španielsko má najlepší tím na svete. Hrať proti nemu vo finále je veľká výzva,“ zdôrazňuje holandský tréner Bert van Marwijk. Španielsky kouč pripomína, že výhra nad Nemeckom v semifinále všetkých potešila. „Ale najdôležitejší zápas máme pred sebou,“ dodal.

Najmä Španieli, ktorých krajina patrí medzi futbalové veľmoci, si k podobnému úspechu zatiaľ ani nepričuchla. Najlepšie si počínala na svetovom šampionáte pred šesťdesiatimi rokmi, keď skončila štvrtá. Majstri Európy musia teraz zastaviť oranžovú silu. Valí sa víťazne Európou už bezmála dva roky. Holanďania neprehrali už v 25 stretnutiach za sebou, desať posledných zápasov vyhrali.

V oboch mužstvách je viacero osobností, až piati kandidujú na najlepšieho futbalistu šampionátu: Španieli David Villa, Andrés Iniesta a Xavi a Holanďania Arjen Robben a Wesley Sneijder.

Španieli otvorili turnaj prehrou so Švajčiarskom, no odvtedy nezaváhali. „Potvrdili sme, že keď treba, vieme zapnúť na plné obrátky,“ zdôrazňuje Villa, ktorý streli štyri góly v tomto turnaji. Tréner Vicente Del Bosque akiste nezmení zostavu zo zápasu proti Nemecku, na lavičke by mal teda opäť ostať aj Fernando Torres. Holanďania asi zmenia svoju semifinálovú zostavu, pretože sa do nej mali po treste vrátiť Gregory van der Wiel a Nigel De Jong.

Zápas povedie anglický rozhodca Howard Melton Webb, ktorý výborne zvládol stretnutie Slovensko – Taliansko v skupine. Hrať sa bude po prvý raz s novou verziou lopty Jabulani. Finalisti si zahrajú so zlatou loptou Jobulani.

Pred finálovým stretnutím sa uskutoční záverečný ceremoniál. Na štadióne vystúpi okrem iných kolumbijská speváčka Shakira.

debata chyba