Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

JAR sa rozlúčila so svetom futbalu, prišiel aj Mandela

Národný hrdina Nelson Mandela napokon prišiel a na johannesburgskom štadióne Soccer City zožal obrovský potlesk. Vuvuzely zneli ešte hlasnejšie ako predtým a ľudia oslavovali 91-ročného exprezidenta.

11.07.2010 19:01 , aktualizované: 20:13
Nelson Mandela Foto:
Nelson Mandela sa prišiel rozlúčiť s fanúšikmi a svetovým šampionátom.
debata

Z golfového vozíka kýval oblečený v kabáte a kožušinovej čiapke 85.000 divákom záverečného ceremoniálu futbalových MS 2010. Vzácneho hosťa privítal prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joseph Blatter. Do poslednej chvíle nebolo isté, či sa Mandela, ktorý o týždeň oslávi 92. narodeniny, na štadióne objaví. Po tragickej smrti pravnučky neprišiel na otvárací ceremoniál.

Záverečný ceremoniál MS. Foto: SITA
Záverečný ceremoniál MS Záverečný ceremoniál MS.

Ešte predtým sa hostiteľská krajina rozlúčila so svetom futbalu tancom a chytľavým hitom kolumbijskej speváčky Shakiry „Waka Waka“.

Speváčka Shakira na záverečnom ceremoniáli MS. Foto: ČTK
Shakira Speváčka Shakira na záverečnom ceremoniáli MS.

Televízni diváci vo viac ako 200 krajinách videli korunováciu úspešného tridsaťdňového svetového šampionátu, polhodinu plnú spevu, tanca a svetelných efektov. Svetelné divadlo odštartovalo po prelete troch stíhačiek a štadión na okraji Johannesburgu premenil na vriaci kotol. Symbolické ďakujem povedala prostredníctvom hitu s názvom Siyabonga juhoafrická popová skupina Freshlyground.

Záverečný ceremoniál MS.
Speváčka Shakira na záverečnom ceremoniáli MS.
debata chyba