Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci obhájili bronz, Uruguaj zdolali v prestrelke 3:2

Bronzové medaily na futbalových majstrovstvách sveta obhájili reprezentanti Nemecka. Tí v sobotňajšom zápase o 3. miesto v Port Elizabeth zdolali milé prekvapenie turnaja Uruguaj 3:2.

10.07.2010 22:32
Nemci Foto:
Tretí najlepší tím sveta, futbalisti Nemecka.
debata (7)

Zverenci Joachima Löwa tak zopakovali umiestnenie spred štyroch rokov z domáceho prostredia. Výber trénera Oscara Tabareza síce v dramatickom zápase viedol 2:1, no Nemci vývoj dokázali zvrátiť. Pridali tak ku trom zlatým a štyrom strieborným aj štvrté bronzové medaily.

Trojnásobní majstri sveta nastúpili oproti semifinále s piatimi zmenami v základe – do brány nastúpil 36-ročný Hans-Jörg Butt, chýbal kapitán Phillip Lahm, na jeho miesto sa presunul Jerome Boateng, na ľavej strane obrany debut zaznamenal Dennis Aogo. V útoku nenastúpil pre problémy s chrbtom Miroslav Klose, ale Cacau, chýbal tiež Lukas Podolski. Do zostavy sa vrátil po treste Thomas Müller a aj Marcel Jansen. Dvojnásobný svetový šampión z Južnej Ameriky nasadil podľa očakávania po treste útočníka Luisa Suareza.

Zápas o konečné 3. miesto:
Uruguaj – Nemecko 2:3 (1:1)

+  Góly: 28. Cavani, 51. Forlán – 19. Th. Müller, 56. Jansen, 82. Khedira, ŽK: Diego Pérez – Aogo, Cacau, A. Friedrich, rozhodovali: Tellez (Mex.) – Vergara (Kan.), Torrentera (Mex.), 36 254 divákov.

  • Uruguaj: Muslera – Fucile, Lugano, Godin, Caceres – M. Pereira, Diego Pérez (77. Gargano), Arevalo, Cavani (88. Cavani) – Forlán, Suarez.
  • Nemecko: Butt – Boateng, A. Friedrich, Mertesacker, Aogo – Khedira, Schweinsteiger – Th. Müller, Özil (90.+ Tasci), Jansen (81. Kroos) – Cacau (73. Kiessling).

Prvýkrát od roku 1990 sa v boji o bronz stretli bývalí svetoví šampióni. Nemci bez Kloseho, ktorý mohol prípadným presným zásahom vyrovnať rekord Ronalda, s 15 gólmi najlepšieho kanoniera v histórii MS. Začal sa hrať od prvých minút pekný futbal, prvé reálne nebezpečenstvo hrozilo Buttovej bráne po priamom kope Forlana v 7. minúte, ale lopta presvišťala nad. Potom prebrali iniciatívu Nemci, po sérii rohových kopov sa k hlavičke dostal stopér Friedrich, no v 10. minúte trafil len do brvna.

Prvýkrát gólovo zahrmelo v 19. minúte, Schweinsteiger sa z 30 metrov oprel do lopty, Jabulani tradične tesne pred Muslerom zmenila smer a pred Müllerom už bola len jednoduchá dorážka a jeho piaty turnajový gól. Uruguaj to nedeprimovalo, odpovedal o deväť minút a opäť bol pri tom nemecký kapitán. Schweinsteiger po súboji s Perezom stratil loptu, ktorá sa moderne cez Suareza dostala ku Cavanimu a ten pred Buttom nezaváhal – 1:1.

Autor úvodného gólu Uruguaja Edinson Cavani. Foto: SITA
Edinson Cavani Autor úvodného gólu Uruguaja Edinson Cavani.

Hoci hráčom začal sťažovať hru hustnúci dážď a rozbité ihrisko (hral sa na ňom už ôsmy zápas šampionátu), hre to na atraktivite neubralo. Vždy jeden zo súperov ťahal pílku, Juhoameričania mohli udrieť v 42. minúte. To si na peknú Forlánovu prihrávku za obranu zabehol Suarez, z uhla bežal sám na Butta, ale jeho pokus tesne minul vzdialenejšiu tyč. A keď sa neujal ani priamy kop Schweinsteigera z nebezpečnej vzdialenosti, išlo sa do šatní za nerozhodného stavu.

Do druhého dejstva naskočili lepšie Uruguajčania, Cavani loptu cez Butta do siete nedostal a nepadla tam ani následná Suarezova dorážka „placírkou“. Čo sa nepodarilo tejto dvojici, vyšlo v 51. minúte Forlánovi po peknej akcii a centri Arevala. Blonďatá hviezda turnaja pohotovým zakončením nedala Buttovi šancu a zaznamenala už piaty gól na turnaji. Stále sa bolo na čo pozerať, čo o pár minút dokázal aj vyrovnávajúcim gólom Marcel Jansen. Brankár Muslera nevyboxoval krásny mohutný center Boatenga a hlava nemeckého stredopoliara bola presne na tom správnom mieste.

Sami Khedira práve strieľa víťazný gól zápasu. Foto: SITA
Nemecko - Uruguaj Sami Khedira práve strieľa víťazný gól zápasu.

Ľúbivý ofenzívny futbal pokračoval, akcie sa striedali na oboch stranách a Suarez v 63. minúte tvrdou ranou mohol opäť prekloniť misky váh. A hneď o pár sekúnd sa do ďalšej šance a zakončenia dostal Forlán, ale Butt mu umne zmenšil uhol. S výsledkom sa ale snažili niečo urobiť aj Nemci, strely Jansena a Cacaua šli však mimo. Nemecká ofenzíva v záverečnej 15-minútovke ale napokon slávila úspech v 82. minúte, keď po závare si do siete našla cestu hlavička Khediru. V úplnom závere už Uruguaj nedokázal nič vymylieť, hoci Forlán v nadstavenom čase trafil brvno z priameho kopu. Chobotnica Paul si tak pripísala ďalší uhádnutý výsledok.

Povedali po zápase:

Diego Forlán, útočník Uruguaja: „Sme smutní, ale bol to krásny zápas. Musíme však rozmýšľať pozitívne. Moja strela v nadstavenom čase išla do brvna, to bolo tesné. Dokázali sme, že sem právom patríme a našimi výkonmi sme sa zaradili k najlepším mužstvám na turnaji.“

Sami Khedira, stredopoliar Nemecka: „Nebolo to finále, ale chceli sme zvíťaziť. Ukázali sme pevnú vôľu, nielen my na ihrisku, ale všetci 23 hráči vo výbere. Máme mladé mužstvo a v budúcnosti budeme chcieť viac.“

Bastian Schweinsteiger, kapitán Nemecka: „Je to krásne, máme radosť aj za našich fanúšikov. Vďaka Bohu, že sme zvíťazili v tomto zápase. Prehrávali sme 1:2 a to, že sme to otočili, svedčí o našich charakteroch. Som veľmi hrdý, že som mohol hrať v tomto mužstve.“

Marcel Jansen, stredopoliar Nemecka: „Dnes sme ukázali veľkú morálku. Je to senzačné, odohrať takýto zápas. Ukázali sme dobrú hru.“

Nemecká radosť kontra uruguajský smútok po...
Brankár Nemecka Joerg Butt sa pri gólovej...
+5Diego Perez kontroluje zdravotný stav...
7 debata chyba