Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vezmite Paula do Las Vegas, žartujú morskí biológovia

Médium alebo obyčajný šarlatán? Populárna chobotnica Paul z akvária v nemeckom Oberhausene zavŕšila tipovanie víťaza zápasov majstrovstiev sveta vo futbale so stopercentnou úspešnosťou.

12.07.2010 11:51
chobotnica paul Foto:
Chobotnica Paul.
debata

Pred víkendovým vyvrcholením turnaja siahla po potrave v nádobke s nemeckou a španielskou vlajkou. Osem zápasov – osem správnych tipov.

Podľa niektorých námorných biológov a expertov je viac než pravdepodobné, že Paul nemá žiadne veštecké schopnosti, napísal spravodajský server CNN. Reálnejšie podľa nich je, že sa proste naučil rozpoznať nemeckú vlajku. Dvojročný samček chobotnice, ktorý sa narodil v Anglicku, sa stal fenoménom šampionátu. ,,Má sériu, o akej môžu mnohí gambleri len snívať, ale úprimne povedané pochybujem, že má nejaké mimozmyslové schopnosti," uviedol Tony LaCasse, hovorca New England Aquarium.

Počas každého „veštenia“ spustili ošetrovatelia do Paulovej nádrže dve plastikové nádobky s vlajkou súperiacich tímov naplnené mušľami. Z ktorej nádobky si Paul vybral krmivo, ten tím mal vyhrať. Médium s ôsmimi chápadlami spočiatku liezlo takmer pravidelne do nemeckej nádobky (raz si však vybralo srbskú a Nemci skutočne prehrali), zúfalé výkriky prizerajúcich sa vyvolala až predpoveď pred semifinále, keď po krátkom zaváhaní nad nemeckou vlajkou, chobotnica vliezla do druhej nádobky, španielskej. Ako víťaza finálového zápasu Paul opäť určil Španielsko.

Chobotnice patria medzi najinteligentnejšie morské tvory na svete, vysvetlil Mike Henley, ošetrovateľ zvierat v Smithsonian National Zoo. Sú to v podstate lovci a bystro sa učia, takže rýchlo prídu na to, ako manévrovať a oklamať korisť. V zajatí je však často potrebné ich naučiť, aby prijímali pripravenú potravu, dodáva Henley.

LaCasse dodal, že v New England Aquarium dávajú námornej biológovia často chobotnicím plexisklové škatule s rôznymi uzávermi, vrchnákmi a záklopkami, aby zistili, či budú schopné vybrať si z nich potravu. A práve táto schopnosť rýchlo pochopiť veci môže byť vysvetlením, prečo Paul neustále vyberá víťazný tím.

„Keď sa pozriete na jeho sériu predpovedí, tak sa zdá, že môže ísť o naučenú úlohu,“ uviedla Jean Boalová, profesorka námornej biológie Pensylvánskej univerzity. Boalová, ktorá s hlavonožcami pracuje vyše dvadsať rokov, verí, že Paulov prvý tip mohol byť šťastnou náhodou, a že od tej doby, teda od majstrovstiev Európy 2008, vyberal nemeckú vlajku, pretože sa to jednoducho naučil. „Chobotnice sú voči ľuďom veľmi vnímavé. Je možné ich vycvičiť. Dokonca aj nechtiac,“ dodala Boalová.

Ale čo prípady, keď Paul nemeckú vlajku nevyberie? Súčasťou procesu učenia, vysvetľuje Boalová, je aj to, že „raz za čas si môžu vybrať niečo iné“.

Je teda možné, že Paula priťahuje červená a žltá na nemeckej a španielskej vlajke? Nie, reagujú odborníci. Chobotnice síce skvele vidia, ale sú farboslepé. „Nemajú farebné videnie, ale sú schopné vidieť rôzne odtiene šedej,“ dodal Richard Learner, kurátor oddelenia rýb v baltimorskom National Aquarium v štáte Maryland.

„Bude zaujímavé sledovať, čo urobí nabudúce,“ hovorí Henley. „Jednoducho má vždy šťastie. Mali by sme ju vziať do Las Vegas.“

debata chyba