Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fenoménmi MS sa stali vuvuzely, Jabulani a chobotnica Paul

Čo na MS sveta v Juhoafrickej republike najviac zaujalo?

11.07.2010 23:40
Chobotnica Paul Foto:
Chobotnica Paul mala správny výber. Víťazom MS sa stalo Španielsko.
debata (5)

Chobotnica Paul
- Najslávnejším obyvateľom akvária Morský svet v nemeckom Oberhausene je chobotnice menom Paul. Už pri majstrovstvách sveta pred štyrmi rokmi ho zamestnanci Morského sveta naučili „veštiť“ víťaza zápasov – do priehľadných škatúľ označených vlajkami oboch súperov umiestnili potravu a nechali ho rozhodnúť, z ktorej škatule sa naje. Paul tak správne tipol víťaza štyroch z piatich nemeckých zápasov. Tento rok správne predpovedal prehru Nemecka so Srbskom a Španielskom, ako aj výhry Nationalelfu nad Ghanou, Austráliou, Anglickom a Uruguajom. Trafil aj víťaza finálového zápasu medzi Španielskom a Holandskom.

Chobotnica Paul. Foto: ČTK
chobotnica paul Chobotnica Paul.

Jabulani
- Na novú loptu firmy Adidas sa, rovnako ako pred štyrmi rokmi na výrobok zvaný TeamGeist, pred šampionátom názory rôznili. Brankári sa sťažovali, útočníci sa tešili. Hneď prvé zápasy ukázali, že rozporuplná povesť neklamala. Väčšine brankárov robila Jabulani problémy, neradi na ňu budú po veľkých minelách spomínať predovšetkým Green z Anglicka a Cauci z Alžírska. Aj hráči v poli vytvárali nevídané množstvo chýb. Aj tí technicky najvyspelejší nezvyčajne často kazili centre a prihrávky na dlhšiu vzdialenosť. Niektorí futbalisti dokonca prirovnávali Jabulani k lacným loptám zo supermarketu.

Lopta Jabulani. Foto: SITA
Jabulani Lopta Jabulani.

Kikuyu
- Na chybách hráčov pri spracovávaní lopty a prihrávkach mal svoj podiel aj netradičný trávnik, na ktorom lopta viac odskakovala. V Európe býva jeho základom jilka trváca, v Afrike to bol druh trávy s názvom kikuyu. Tropický kikuyu, ktorý bol pôvodne vyrobený v Južnej Amerike, sa od jilky líši širšími a ostrejšími listami, ktoré práve občas špecifický odskok lopty spôsobovali. Nepomáhalo premiešavaniu s jilkou ani to, že všetky trávniky boli zastrihovanie na celosvetovo pre futbal štandardnú dĺžku 25 mm.

Kriminalita
- Juhoafrická republika je známa vysokou kriminalitou, a preto pred majstrovstvami panovali veľké obavy predovšetkým o bezpečnosť zahraničných fanúšikov. Tamojšia armáda a polícia však boli dobre pripravené, a tak sa nakoniec riešili predovšetkým drobnejšie priestupky. Za mrežami skončili napríklad členovia personálu hotela, ktorí niekoľko anglických futbalistov obrali o spodnú bielizeň, dresy a pamätné medaily. O techniku a peniaze bolo tiež okradnutých niekoľko novinárov.

V Juhoafrickej republike sa obrátil hnev ľudí... Foto: ČTK/AP
Nepokoje v JAR V Juhoafrickej republike sa obrátil hnev ľudí proti prisťahovalcom z iných krajín čierneho kontinentu, ktorých vinia zo zvyšovania kriminality.

Narušitelia
- Na každej veľkej športovej akcii sa niekto pokúsi zviditeľniť tým, že vnikne na hraciu plochu. Ani na majstrovstvách sveta v JAR tomu usporiadatelia nedokázali zabrániť, po trávniku počas zápasu pobehovala anglická fanynka, ctiteľ talianskeho hráča Antonia Cassano alebo muž túžiaci sa dotknúť trofeje pre majstrov sveta. Jeden narušiteľ sa dokonca dostal až do šatne anglických futbalistov, a to tesne potom, čo z nej odišli britskí princovia William a Harry.

Ochrankár likviduje nevítanú návštevu na trávniku. Foto: SITA
Incident MS Ochrankár likviduje nevítanú návštevu na trávniku.

Vuvuzely
- Plastové rúrky, toľko milované juhoafrickými divákmi, sa stali symbolom celého šampionátu. Ich trúbenie, podobné hučaniu rozzúreného roja sršnov, privádzalo k šialenstvu futbalistu a trénerov na trávniku rovnako ako milióny fanúšikov pri obrazovkách. Televízne spoločnosti v priebehu majstrovstiev začali používať filter, ktorý bol schopný zvuk vuvuzel z prenosu čiastočne odstrániť.

Fanúšik s vuvuzelami. Foto: Reuters
Vuvuzela Fanúšik s vuvuzelami.
Ochrankár likviduje nevítanú návštevu na trávniku.
5 debata chyba