Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Holanďania Van Bronckhorst a Van Marwijk sú rytiermi

Kapitánovi Giovannimu van Bronckhorstovi a trénerovi Bertovi van Marwijkovi sa dostalo vyznamenania prijatím do rytierskeho stavu na utorkovom prijatí holandskej futbalovej reprezentácie u premiéra krajiny Jana Petera Balkenendeho.

13.07.2010 14:07
Bert van Marwijk Foto: ,
Bert van Marwijk.
debata

Obaja sa stali rytiermi rádu Orange-Nassau, čo je druhý najnižší stupeň v hierarchii. „Holandsko je hrdé na svojich oranjes,“ vyhlásil Balkenende v záhrade svojej oficiálnej rezidencie v Haagu, kde hostil tím vicemajstrov sveta kávou, koláčmi a pomarančovou zmrzlinou. Rytierskymi medailami dekoroval Van Bronckhorsta a Van Marwijka minister pre zdravie, životný štýl a šport Ab Klink. Vyznamenania prepožičiava holandská kráľovná Beatrix. „Skvelý výsledok,“ komentoval Ab Klink.

V holandských futbalistoch však stále prevažuje pocit sklamania z prehry v predĺžení finále proti Španielsku (0:1). Van Bronckhorst, pre ktorého bol johannesburský duel absolútnou bodkou za futbalovou kariérou, venoval vyznamenanie svojim spoluhráčom. Svoj tím nazval „disciplinovaným kolektívom s posolstvom a zdrojom inšpirácie“. „Tak ďaleko a tak blízko,“ povzdychol si kapitán tretieho holandského tímu, ktorý zostal na MS tesne pod vrcholom. Balkenende však vyzval hráčov, aby zdvihli hlavy a začali myslieť na ďalšie majstrovstvá sveta. „Nečakajme na finále ďalších 32 rokov. Odveta čaká,“ vyhlásil premiér.

Holandských futbalistov ešte v utorok prijme v paláci Noordeinde v Haagu kráľovná a potom sa presunú do Amsterdamu, kde ich po triumfálnej plavbe kanálmi čaká slávnostné privítanie za účasti možno až milióna fanúšikov.

debata chyba