Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Romantický futbal? Zabudnite

Každý fanúšik akiste vysype ako z rukáva aspoň desať zápasov na MS, ktoré boli príťažlivejšie ako finále. Najlepší futbal však hrajú aj tak Španieli a Holanďania. To je realita súčasnej futbalovej doby.

13.07.2010 07:05
Iker Casillas Foto:
Trofej pre majstra sveta.
debata

Španielom na titul stačilo osem gólov. Jasne najmenej zo všetkých šampiónov. V štyroch vyraďovacích zápasoch vyhrali 1:0…

Majú skvelých hráčov, uplatňovali pragmatický futbal, súperov do ničoho nepustili a na postup v podstate góly ani nepotrebovali. Systém mohli doviesť do absolútnej dokonalosti. Nebyť Iniestu a jeho trefy pred záverečnou, možno by získali titul aj s nulou. V penaltovom rozstrele.

Góly sa nesypali, lebo narazili na seba vyrovnané tímy, takticky dobre pripravené. Webb vytiahol trinásť žltých, čo sa tiež nedá porovnať s ničím doteraz. A ak by sa držal pravidiel – čo sa mu príliš nedarilo – musel by ukázať ešte ďalšie červené.

V troch posledných finále padlo spolu päť gólov. A dva z nich trvali po 120 minút. Vo väčšine finále do roku 1990 videli diváci toľko i viac gólov za deväťdesiat minút.

Finále Brazília – Švédsko (5:2), finty a elegancia Garinchu, Pelého, Puskása, Cruyffa, Platiniho zostanú už iba v programoch pre pamätníkov. Futbalovému romantizmu definitívne odzvonilo.

debata chyba