Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tréneri v Afrike získali slávu i utŕžili hanbu

Pre niektorých futbalových trénerov bol svetový šampionát odrazovým mostíkom ku sláve, iným zatvoril dvere do klubu hrdinov.

14.07.2010 09:38
Nemecko Španielsko 8 Foto: ,
Vicente del Bosque dotiahol Španielov k titulu majstrov sveta.
debata

Istú pozíciu majú tréneri oboch finalistov, Španiel Vicente del Bosque i Holanďan Bert van Marwijk. Čerstvý majster sveta môže natiahnuť svoju úspešnú sériu pri reprezentačnom mužstve, keď z 34 zápasov prehral iba dvakrát. Jeho holandský kolega van Marwijk, nie je na tom o nič horšie. Po ôsmich víťazstvách v kvalifikácii a šiestich na šampionáte našiel premožiteľa až v johannesburskom finále.

O budúcnosť v nemeckom národnom tíme sa nemusí obávať Joachim Löw. Päťdesiatročný tréner priviedol mužstvo v Afrike k obhajobe bronzu spred štyroch rokov. Navyše, Nemci pod jeho vedením predvádzajú okulahodiaci útočný futbal. Löw už dostal ponuku od zväzu, aby pri mužstve pokračoval, ešte sa však nerozhodol. „Potrebujem zopár dní na to, aby som si všetko nechal uležať v hlave. Musím si odpovedať na otázku, či mám tomuto mužstvu ešte čo dať,“ povedal kouč, ktorý dostal so zverencami po návrate do vlasti štátne vyznamenanie.

Napriek neúspechu dostal dôveru naďalej viesť Anglicko Fabio Capello. Talian, ktorý je s 8,8 miliónmi eur ročne najlepšie zarábajúcim trénerom na svete, si spravil s Albiónom hanbu, keď po slabých výkonoch v skupine utŕžil v osemfinále výprask 1:4 od Nemcov. Slávny tréner sa vyhováral na únavu hráčov a vinu hľadal v zlom hracom systéme Premier League. „Fabio je najlepší muž na túto prácu,“ vyjadril presvedčenie o Capellových kvalitách šéf Anglickej futbalovej asociácie Dave Richards.

Blamážou sa skončil juhoafrický turnaj aj pre Argentínu. Diego Maradona sa lúčil so šampionátom po štvrťfinálovej vysokej prehre 0:4 s Nemeckom. Napriek tomu vítali Argentínčanov v rodnej krajine tisíce ľudí a Maradonovi volali na slávu, akoby sa vracal s trofejou. „Nastal môj čas, odovzdal som všetko,“ bol si po prílete do Buenos Aires istý svojim koncom majster sveta z roku 1986. Už o niekoľko dní však uvažoval, že poslúchne svoje srdce a pri reprezentácii zostane.

Na šampionáte zlyhali aj iní tréneri, ku ktorým už ich zamestnávatelia takí zhovievaví neboli. Druhú šancu nedostal Carlos Dunga. Brazílsky kouč sa ihneď po návrate do vlasti dozvedel, že ho futbalový zväz odvolal. A spolu s ním aj celý realizačný tím.

Už pred turnajom bolo jasné, že na lavičke skončí Raymond Domenech či Marcelo Lippi. Francúz, ktorého nahradil Laurent Blanc, sa musel za neúspech v Južnej Afrike dokonca spovedať pred parlamentom. Talian zobral hanebné vystúpenie svojho tímu chlapsky na seba. „Keď hrá mužstvo v takomto zápase so strachom v nohách, srdciach a hlavách, je to chyba trénera, že ho nedokázal psychicky správne pripraviť,“ povedal po prehre 2:3 so Slovenskom.

Tréneri a ich budúcnosť:
Zostávajú  
Fabio Capello Anglicko
Bert van Marwijk Holandsko
Vicente del Bosque Španielsko
Ottmar Hitzfeld Švajčiarsko
Vladimír Weiss Slovensko
Skončili  
Carlos Dunga Brazília
Raymond Domenech Francúzsko
Marcello Lippi Taliansko
Paul Le Guen Kamerun
Tréneri s neistou budúcnosťou  
Diego Maradona Argentína
Carlos Queiroz Portugalsko
Joachim Löw Nemecko
Marcelo Bielsa Čile
debata chyba