Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstrami sveta sú Španieli! Triumf im vystrieľal v predĺžení Iniesta

Futbalisti Španielska sa stali premiérovo majstrami sveta, keď vo finále v Johannesburgu zdolali Holandsko 1:0 po predĺžení. Zlatý gól strelil v 116. minúte Andres Iniesta.

11.07.2010 20:06 , aktualizované: 23:04
Španielska radosť Foto:
Španielska radosť z primátu svetových šampiónov. S pohárom v ruke gólový hrdina Andres Iniesta.
debata (37)

Na vypredanom johannesburskom štadióne Soccer City, v hľadisku ktorého sa tiesnilo 84.490 divákov, nechýbal legendárny symbol demokracie v JAR a bývalý prezident krajiny, 91-ročný Nelson Mandela, ktorý pre tragickú udalosť v rodine vynechal otvárací ceremoniál 11. júna.

Finále MS, Johannesburg:

ZÁPAS SME SLEDOVALI ONLINE

Holandsko – Španielsko 0:1 po predĺžení

  • Gól: 116. Iniesta, ŽK: van Persie, van Bommel, de Jong, van Bronckhorst, Heitinga, Robben, van der Wiel, Mathijsen – Puyol, Ramos, Capdevila, Xavi, ČK: 109. Heitinga po 2 ŽK, rozhodovali: Webb – Cann, Mullarkey (všetci Angl.), 84.490 divákov (vypredané).
  • Holandsko: Stekelenburg – van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst (105. Braafheid) – van Bommel, de Jong (99. van der Vaart) – Robben, Sneijder, Kuyt (71. Elia) – van Persie
  • Španielsko: Casillas – Ramos, Pique, Puyol, Capdevila – Busquets, Xabi Alonso (87. Fabregas) – Pedro (60. Navas), Xavi, Iniesta – Villa (106. Torres)
 MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk Foto: FIFA
FIFA, logo MS 2010 v Juhoafrickej republike  MS v kocke: program, výsledky, tabuľky, pavúk

Finálový duel podľa očakávania expertov nepriniesol strhujúci futbal, oveľa viac sa dbalo na taktický zámer neinkasovať. Holanďania pôsobili v prvých minútach nervóznejšie, v prvej polhodine sa prezentovali tvrdou hrou na hranici únosnosti, akoby chceli súpera zastrašiť. Ten mohol gólovo udrieť už v 5. minúte, po priamom kope Xaviho sa pekne zavesil do vzduchu Ramos, no jeho hlavičku s vypätím síl vyrazil brankár Stekelenburg.

Vizitka majstrov sveta zo Španielska


„Oranjes“ odpovedali propagačnou strelou Kuyta po zbytočnej chybe Španielov, lopta síce pred Casillasom skočila, no ten ju skrotil. Španieli boli aktívnejší, v 11. minúte sa pekne kľučkou uvoľnil Ramos, no jeho strieľaný center zrazil na roh stopér Heitinga.

O pár sekúnd sa po dlhom centri za obranu dostal k zakončeniu Villa, jeho strela ale trafila z uhla len bočnú sieť. To bolo na dlhé chvíle všetko futbalové, negatívne zaujali len nešetrné zákroky defenzívnych holandských štítov van Bommela na Iniestu a šľapák de Jonga do hrude Xabiho Alonsa, ocenené milosrdne len žltými kartami.

Xabi Alonso dostal takýto KO úder od Nigela de... Foto: Reuters
Xabi Alonso, Nigel de Jong Xabi Alonso dostal takýto KO úder od Nigela de Jonga.

Menšie vzrušenie priniesla 34. minúta, Holanďania vracali súperovi športovo loptu, ale veľmi čudne. Jobulani kuriózne skočila pred Casillasom, ktorý ju našťastie pre Španielov tečoval len na roh a nie do vlastnej siete. Európsky šampión mal síce loptu podľa očakávania viac pod kontrolou, ale nedostal sa k jeho typickej hre s mnohými krátkymi prihrávkami. Možno aj preto, lebo snahu obetoval pozornému bráneniu a zdvojovaniu Robenna so Sneijderom. Až v úplnom závere polčasu sa osmelili aj Holanďania, Robben sa z rohu šestnástky typicky uvoľnil a jedovato vypálil ľavačkou k žrdi, no výborný zákrok predviedol aj Casillas.

Aj druhé dejstvo ponúklo spočiatku rovnaký obraz hry, ako prvé. Vyrovnaný priebeh, pozorné obrany, chýbajúcu futbalovú kreativitu nahrádzala agresivita a tvrdosť. Jeden z kľúčových momentov priniesla 62. minúta, z čista jasna sa po krásnej Sneijderovej prihrávke rútil sám na Casillasa Robben. No v rozhodujúcom okamihu zlyhal, keď do protipohybu padajúci španielsky brankár vyrazil loptu nohou.

Najväčšia šanca zápasu v druhom polčase - Arjen... Foto: Reuters
Arjen Robben, Iker Casillas Najväčšia šanca zápasu v druhom polčase - Arjen Robben však zoči-voči brankárovi Ikerovi Casillasovi zlyhal.

V 70. minúte sa do najväčšej šance dovtedajšieho priebehu dostali Španieli, po prudkom prízemnom centri striedajúceho Navasa, si Heitinga dal sám sebe „jasle“, lopta prešla k Villovi, ten zakončil, no zázračným skokom mu loptu zrazil predtým sám chybujúci holandský stopér.

David Villa a jeho tutovka, v poslednej sekunde... Foto: Reuters
David Villa David Villa a jeho tutovka, v poslednej sekunde mu do strely vletel Johnny Heitinga.

Španielsky stroj pridal na obrátkach, aktívnemu Villovi strelu zblokovala obrana na roh, po ktorom sa z päťky dostal v obrovskej šanci k zakončeniu hlavou opäť úplne osamotený Ramos, no lopta šla nad bránu. Holanďania v závere už nerozohrávali akcie, loptu často odkopávali, no ich súper sa nevedel presadiť. Naopak, v 83. minúte sa opäť do úniku dostával Robben, Puyol ho fauloval, špílmacher Bayernu sa napriek tomu s loptou dostal až ku Casillasovi, ale rozhodený nedokázal zakončiť.

Arjen Robben neuspel pred Ikerom Casillasom ani... Foto: Reuters
Arjen Robben, Iker Casillas Arjen Robben neuspel pred Ikerom Casillasom ani na dvakrát.

V posledných minútach riadneho hracieho času sa už nič vážnejšie neudialo a zápas dospel do predĺženia. Bolo to už šiestykrát v histórii, čo mal zápas o zlato pridávaný extračas.

Po dvoch minútach predĺženia mohol Webb pokojne po zákroku Heitingu na Villu pískať penaltu, no jeho píšťalka zostala nemá. „La Furia Espaňola“ mohla rozhodnúť o pár chvíľ, Fabregas v úniku vo veľkej šanci trafil len nohy Stekelenburga.

Marten Stekelenburg likviduje šancu Fábregasa. Foto: ČTK
Marten Stekelenburg, Fabregas Marten Stekelenburg likviduje šancu Fábregasa.

O ďalších pár sekúnd sa to mohlo podariť po centri na druhej strane, Mathijsenova hlavička ale smerovala tiež nad. Strhujúce predĺženie pokračovalo, Navasov pokus zblokoval van Bronckhorst len so šťastím tesne mimo vlastnej brány.

V druhej časti predĺženia musel v 110. minúte po druhej žltej predčasne pod sprchy Heitinga, ktorý stiahol Iniestu. Práve Iniesta sa stal napokon hrdinom finále, keď po krásnej prihrávke Fabregasa chladnokrvne podstrelil holandského gólmana v 116. minúte a rozhodol o historickom úspechu Španielska.

Andres Iniesta strieľa víťazný gól do siete... Foto: Reuters
Andres Iniesta, Marten Stekelenburg Andres Iniesta strieľa víťazný gól do siete Martena Stekelenburga.

Holanďania neuspeli v treťom finále MS po rokoch 1974 a 1978.

Povedali po zápase:

Vicente del Bosque, tréner Španielska: „Bol to ťažký, ťažký zápas. Mali sme viac gólových šancí, v konečnom dôsledku sme si preto zaslúžili vyhrať. Trvdo sme 50 dní pracovali, nezažili sme negatívnu vec, všetci sme teraz zjednotení a šťastní. Je to slávny deň pre Španielsko“.

Bert van Marwijk (tréner Holandska): „Najlepšie mužstvo tohto šampionátu si odnáša titul, ale ja som veľmi sklamaný. Nečudujte sa, práve sme prehrali vo finále majstrovstiev sveta až po predĺžení. Arjen Robben mal na kopačke dva góly, všetko mohlo byť inak. Keď dostal Heitinga červenú kartu, pomyslel som si, že to azda dotiahneme aspoň k rozstrelu. Náhle som však videl loptu v našej sieti…“

Andres Iniesta, španielsky strelec gólu: „Je to neuveriteľné, úžasné, stálo nás to obrovské množstvo síl. Po góle som myslel na moju rodinu a všetkých ľudí, ktorých mám rád. Neviem už, čo by som ešte mal povedať. Je to odmena za našu tvrdú prácu. Som hrdý, že som Španiel.“

Xabi Alonso, stredopoliar Španielska: „Je to neskutočné. Som v eufórii. Jediné, čo sa počíta, je víťazstvo vo finále. Bolo to ťažké, ale dokázali sme zvíťaziť. Iniesta by si zaslúžil Zlatú loptu.“

Nigel de Jong, stredopoliar Holandska: „Sklamanie je samozrejme obrovské. Skúsili sme všetko a odovzdali sme všetky sily, nedokázali sme ale získať zlato. Rozhodca urobil viacero nepresností. Pred rozhodujúcim gólom sme mali kopať roh. Ale to je futbal. Musíme zdvihnúť hlavy.“

Giovanni van Bronckhorst (kapitán Holandska): „Všetci okrem rozhodcov zaregistrovali, že v tej situácii po priamom kope Wesleyho Sneijdera sme mali kopať roh. Zreteľne som to videl aj z lavičky, na ktorej som vtedy už sedel pre svalové problémy. Bol to zjavne nesprávny verdikt a prakticky z protiútoku sme inkasovali.“

Prehľad finálových zápasov 1930–2010 

30. júla 1930, Montevideo: Uruguaj – Argentína 4:2 (1:2)
10. júna 1934, Rím: Taliansko – ČSR 2:1 pp (1:1, 0:0)
19. júna 1938, Paríž: Taliansko – Maďarsko 4:2 (3:1)
16. júla 1950, Rio de Janeiro: Uruguaj – Brazília 2:1 (0:0) – rozhodujúci zápas finálovej skupiny
4. júla 1954, Bern: Nemecko – Maďarsko 3:2 (2:2)
29. júna 1958, Štokholm: Brazília – Švédsko 5:2 (2:1)
17. júna 1962, Santiago: Brazília – ČSR 3:1 (1:1)
30. júla 1966, Londýn: Anglicko – Nemecko 4:2 pp (2:2, 1:1)
21. júna 1970, Mexico City: Brazília – Taliansko 4:1 (1:1)
7. júla 1974, Mníchov: Nemecko – Holandsko 2:1 (2:1)
25. júna 1978, Buenos Aires: Argentína – Holandsko 3:1 pp (1:1, 1:0)
11. júla 1982, Madrid: Taliansko – Nemecko 3:1 (0:0)
29. júna 1986, Mexico City: Argentína – Nemecko 3:2 (1:0)
8. júla 1990, Rím: Nemecko – Argentína 1:0 (0:0)
17. júla 1994, Pasadena: Brazília – Taliansko 0:0, 3:2 v rozstrele z 11 m
12. júla 1998, Paríž: Francúzsko – Brazília 3:0 (2:0)
30. júna 2002, Jokohama: Brazília – Nemecko 2:0 (0:0)
9. júla 2006, Berlín: Taliansko – Francúzsko 1:1 pp (1:1, 1:1, 1:1), 5:3 v rozstrele z 11 m
11. júla 2010, Johannesburg: Holandsko – Španielsko 0:1 pp

Nelson Mandela sa prišiel rozlúčiť s fanúšikmi...
Záverečný ceremoniál MS.
+44Speváčka Shakira na záverečnom ceremoniáli MS.
37 debata chyba