Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strelec Vittek prepísal históriu slovenského futbalu

Napriek tomu, že v kvalifikácii na tohtoročné majstrovstvá sveta vyšiel slovenský útočník Róbert Vittek gólovo naprázdno, na záverečnom turnaji v Juhoafrickej republike strelil už tri góly a má leví podiel na senzačnom postupe Slovenska do vyraďovacej fázy. Jeho druhý gól vo štvrtkovom zápase s Talianskom bol navyše jeho 22. v reprezentácii, vďaka čomu sa Vittek dotiahol na doposiaľ najlepšieho slovenského kanoniera Szilárda Németha.

24.06.2010 19:56
Róbert Vittek Foto: ,
Róbert Vittek.
debata (1)

Dvadsaťosemročný hráč tento rok tretíkrát v kariére zmenil klubový dres, keď pred štartom jarnej časti sezóny odišiel z Lille na hosťovanie do Ankaragücü. Vo francúzskom tíme totiž naňho často zostalo len miesto na lavičke a nedostatok hernej praxe si Vittek vzhľadom na blížiace majstrovstvá nemohol dovoliť. V novom pôsobisku sa na ihrisko dostal častejšie, strelil päť ligových gólov a v konečnej nominácii trénera Vladimíra Weissa nakoniec nechýbal.

Odchovanec Slovana Bratislava nikdy nepatril k žiadnym ostrostrelcom s výnimkou jarnej časti sezóny 2005/06, keď za 1. FC Norimberg strelil 16 gólov v 17 zápasoch. V ďalších rokoch ho však prenasledovali zranenia a Norimberg, v drese ktorého v roku 2007 oslavoval víťazstvo v Nemeckom pohári, zostúpil. „Róberta je len ťažko nahradiť,“ ľutoval jeho odchod vtedajší tréner bavorského tímu Hans Meyer.

Práve druholigový Norimberg sa stal v lete 2003 prvým Vittekovým zahraničným pôsobiskom. O bratislavského rodáka sa okrem Genku či Birminghamu City v minulosti dokonca zaujímal aj Real Madrid, avšak prestup vtedy 17-ročného útočníka zmarilo zranenie kolena.

V A-tíme slovenskej reprezentácie debutoval Vittek v máji 2001 v dueli s Nemeckom a odvtedy nazbieral celkovo 73 štartov, čo ho v historickej tabuľke radí na druhé miesto za Miroslava Karhana.

1 debata chyba