Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španielom stačilo osem gólov. A Slovákom jedna veľká výhra

Bol to šampionát veľkých premiér. Futbalový svet sa prvý raz nasťahoval na africký kontinent. Španieli dobyli prvý raz futbalový trón. A na svetovej scéne si zahrali prvý raz slovenskí futbalisti.

31.12.2010 12:25
Iker Casillas Foto:
Iker Casillas bozkáva trofej. Začína sa španielska oslava.
debata

Bol to aj šampionát veľkých zlyhaní a prepadákov

Už v skupine vypoklonkovali z turnaja obhajcov titulu Talianov slovenskí nováčikovia. Francúzi, pred štyrmi rokmi druhí finalisti, sa rozložili sami zvnútra a tiež potupne stroskotali hneď po súbojoch v prvej časti turnaja. A najväčších favoritov Argentínčanov knokautovali neuveriteľným spôsobom Nemci vo štvrťfinále.

Kapitán Talianov Fabio Cannavaro mal hlavu v... Foto: SITA, AP
Fabio Cannavaro Kapitán Talianov Fabio Cannavaro mal hlavu v smútku.

Aj futbal má G8

V stredu 16. júna 2010 vstúpili do turnaja španielski reprezentanti. Aktuálni majstri Európy hneď na prvej prekážke zakopli. Podľahli Švajčiarom 0:1. Vtedy nik netušil, že to budú práve oni, čo prepíšu históriu. Stali sa prvými majstrami sveta, ktorí začali turnaj prehrou. Na vrchol ich vyniesla najmä bezchybná obrana a pragmatický futbal.

Od tohto leta má už aj futbal svoju géosmičku. Španieli si vypísali prihlášku medzi futbalové veľmoci v nedeľu 11. júla 2010. Na trón ich posadil na johannesburskom Soccer City v nezáživnom finálovom stretnutí Andrés Iniesta. Štyri minúty pred koncom predĺženia strelil stredopoliar FC Barcelona jediný gól finále. „Slovami to neviem opísať. Je to niečo úžasné a neuveriteľné,“ rozplýval sa po stretnutí s Holandskom.

Andres Iniesta venoval svoj gól nebohému Danimu... Foto: ČTK
Andres Iniesta Andres Iniesta venoval svoj gól nebohému Danimu Jarquemu, ktorý bol Iniestov rovestník a kamarát. Jarque, kapitán Espaňolu Barcelona, zomrel vo veku 26 rokov na infarkt.

Po Brazílii, Taliansku, Nemecku, Argentíne, Uruguaji, Anglicku a Francúzsku sa stalo Španielsko na devätnástych majstrovstvách sveta len ôsmou krajinou, ktorá sa zaradila do spoločnosti šampiónov. Hneď v prvom finálovom pokuse vybojovalo titul. To mu mohol súper len tíško závidieť. Holanďanom nevyšla ani tretia finálová účasť. Opäť tesne prehrali, druhý raz v predĺžení.

Španielom na titul stačilo osem gólov v siedmich stretnutiach. Jasne najmenej zo všetkých doterajších šampiónov. A vo všetkých štyroch vyraďovacích zápasoch turnaja vyhrali 1 : 0… Do tohtoročného leta potreboval držiteľ najcennejšej futbalovej trofeje streliť aspoň jedenásť gólov.

Futbalovému romantizmu zazvonil v Afrike umieračik…

Finalisti sa mastili

Johannesburg videl ôsme čisto európske finále a prvý raz európsky tím triumfoval mimo starého kontinentu. Juhoamerické veľmoci zostali nečakane až za stupňom víťazov. A Afričania, ktorí sa mali doma stať čiernym koňom? Vyťažili z domáceho prostredia len jedno štvrťfinálové miesto Ghany, čo je naďalej výsledkový strop tímu z čierneho kontinentu.

O necelé štyri roky sa futbalové MS sťahujú do Brazílie. „Európske tímy čaká u nás peklo,“ tvrdil po MS v rozhovore pre Pravdu futbalový kráľ Pelé.

Africké finále sa len druhý raz v histórii skončilo v riadnom hracom čase bez gólov. Súperi sa poriadne mastili a anglickému rozhodcovi Howardovi Webbovi v ničom neuľahčili situáciu. Vytiahol trinásť žltých kariet a jednu červenú, čím utvoril absolútny negatívny rekord finále. „Stálo nás veľa úsilia, aby sme sa dostali až sem,“ vyhlásil španielsky tréner Vicente del Bosque po finálovom triumfe. „Som hrdý, aký tím som viedol, akých fantastických hráčov máme.“

Xabi Alonso dostal takýto KO úder od Nigela de... Foto: Reuters
Xabi Alonso, Nigel de Jong Xabi Alonso dostal takýto KO úder od Nigela de Jonga.

„Majstrom sveta sa stal najlepší tím, ale pre nás nie je jednoduché sa vyrovnať s takouto prehrou vo finále. Na konci predĺženia som už dúfal, že to dotiahneme aspoň do jedenástkového rozuzlenia,“ komentoval holandský tréner Bert van Marwijk. Jeho mužstvo neprehralo 25 stretnutí za sebou, teraz po takmer dvoch rokoch pocítilo, ako chutí prehra. Na ceste do finále prekonalo aj slovenskú prekážku.

Slováci odpísali obhajcov

Róbert Vittek do tohtoročného júna strelil za šestnásť mesiacov v reprezentačnom drese jediný gól. Potom prišiel veľký obrat: päť stretnutí a päť gólov. Štyri z nich na majstrovstvách sveta. Držali Weissov výber nad vodou. Vittek sa stal najväčšou slovenskou hviezdou v Afrike. Okrem neho už skóroval na MS len Kopúnek vo svojej hviezdnej chvíli v stretnutí s Talianskom.

Štyri zápasy a jedna výhra. Málo či dosť? Slovákom stačila táto bilancia na účasť v osemfinále. Výsledok nad slovenské pomery. Jediné víťazstvo malo prívlastok grandiózne. Vittek a spol. strelili Talianom tri góly a obhajcov titulu senzačne vymazali z ďalšej účasti.

Slovenský hrdina na MS Róbert Vittek. Foto: ČTK
Vittek Slovenský hrdina na MS Róbert Vittek.

Mamma mia! Trojnásobným majstrom sveta ani v najhoršom sne nenapadlo, že zo skupiny, v ktorej hrá Nový Zéland a Slovensko, nepostúpia ďalej. Nedočkali sa ani jedného víťazstva a skončili na dne tabuľky, až za outsidermi podujatia, čo bolo fiasko, na aké sa táto veľmoc nepamätá. O to ťažšie bolo sklamanie a predčasné lúčenie.

Cenu pre najlepšieho hráča zápasu prevzal Vittek, autor dvoch gólov do talianskej siete. „Všetci sme boli skvelí, ja som bol len v pravý čas na správnom mieste,“ vravel. Vladimír Weiss nikdy dovtedy tak nežiaril ako po stretnutí s Talianmi. „Je to môj druhý najšťastnejší deň v živote po narodení syna,“ vyhlásil slovenský kouč.

Nadchol spôsob, akým sa postarali Slováci o senzáciu proti Talianom. Zopakovať senzačný výkon sa im o štyri dni neskôr proti Holanďanom nepodarilo. Keď sa však lúčili so šampionátom, svet im zatlieskal. Ich deväťdesiat skvelých minút v súboji s Talianskom patrilo medzi najdramatickejšie a najzaujímavejšie na tohtoročnom svetovom šampionáte.

Desať zaujímavostí majstrovstiev sveta 2010

Španieli sa stali len ôsmou krajinou, ktorá získala titul majstrov sveta.
Majstri sveta začali turnaj prvý raz v histórii prehrou.
Na zisk titulu stačilo víťazom osem gólov.
Finalisti predchádzajúcich MS – Taliansko a Francúzsko – vypadli už v skupinách, čo sa ešte nikdy predtým nestalo.
Róbert Vittek strelil štyri góly, čo na MS nedokázal nijaký iný slovenský futbalista.
Zlatú loptu najlepšieho hráča získal Uruguajčan Diego Forlán.
Zlatú kopačku najlepšieho strelca udelili Thomasovi Mullerovi, ktorý strelil päť gólov (aj ďalší traja strelci), ale nemecký útočník na tri góly aj prihral a bol najproduktívnejším hráčom.
64 stretnutí videlo 3 178 880 divákov, čo je priemer 49 687 fanúšikov na zápas. Len na dvoje MS videlo zápasy viac divákov.
Padlo 145 gólov, čo je priemer na zápas 2,27, len MS 1990 boli na góly chudobnejšie.
Symbolom afrického šampionátu a najžiadanejším tovarom sa stali plastové trúbky vuvuzely, ktoré robili príšerný hluk.

Andres Iniesta venoval svoj gól nebohému Danimu...
Xabi Alonso dostal takýto KO úder od Nigela de...
debata chyba