Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

FIFA zmení systém rozhodcov: Viac očí alebo technológie!

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) uisťuje, že tohtoročné majstrovstvá sveta sa naposledy konajú so súčasným systémom rozhodcov. Od budúceho šampionátu v Brazílii budú na zápasoch buď ďalší rozhodcovia, alebo budú do futbalu zavedené moderné technológie.

09.07.2010 11:03
Anglicko gól neuznaný Foto:
Neuznaný gól Franka Lamparda.
debata (3)

„Povedal by som to tak, že tohtoročne MS sú poslednými so súčasným systémom rozhodcov,“ povedal generálny sekretár FIFA Jerome Valcke anglickej BBC.

FIFA na čele so svojím šéfom Seppom Blatterom patrila dlhodobo k odporcom zavádzania nových technológií do futbalu. To sa však zmenilo po chybách rozhodcov, ktoré ovplyvnili najmä osemfinále MS v JAR.

V zápase Anglicko – Nemecko (1:4) arbitri neuznali regulárny gól Angličana Franka Lamparda, ktorého strela sa za stavu 1:2 odrazila od brvna ďaleko za bránkovú čiaru. V dueli Argentína – Mexiko zase Carlos Tévez otvoril skóre z jasného ofsajdu a nasmeroval svoj tím k výhre 3:1.

„Hovoríme o jednom góle, ktorý rozhodcovia nevideli. Kvôli nemu sa zaoberáme zavedením nových technológií vo futbale,“ uviedol Valcke. „Ale zároveň sa musíme pozrieť na to, či takýto systém pomôže, alebo bude lepšie dať rozhodcom ďalšie štyri oči prostredníctvom pridania dvojice rozhodcov,“ dodal.

Hoci sa FIFA prostredníctvom Blattera za chyby rozhodcov na MS ospravedlnila, Valcke sa snažil hľadať alibi pre mužov s píšťalkou v zrýchľujúcej sa hre. „Hra je teraz rýchla, lopta lieta rýchlejšie, rozhodcovia sú starší ako hráči. Musíme niečo urobiť a pomôcť im. Preto hovorím, že toto sú posledné MS so súčasným systémom rozhodcov,“ vyhlásil Valcke.

Rozšíriť rozhodcovský tím zo štyroch na šesť skúšala Európska futbalová únia (UEFA) v uplynulom ročníku Európskej ligy. Počas súťaže nedošlo k žiadnym kontroverzným situáciám. Je však otázka, či to tak bolo práve kvôli dvom arbitrom sledujúcim pokutové územie. Systém má byť ešte vyskúšaný v Lige majstrov a v kvalifikácii majstrovstiev Európy 2012.

3 debata chyba