Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlavičkujúci hrdina je sviatočný strelec. Môže sa lúčiť ako kráľ

Spoluhráči si z neho uťahovali, že sa už nemohol dívať na márne obliehanie nemeckej bránky. Carles Puyol, ktorého prezývajú pre dlhé vlnité vlasy Tarzan, sa zavesil do vzduchu a prudkou hlavičkou rozhodol o postupe Španielska do finále.

08.07.2010 14:45
Nemecko Španielsko 6 Foto: ,
Carles Puyol (vľavo) v súboji v semifinále proti Nemecku.
debata (4)

Puyol a strelec? To bola pred zápasom azda najmenej pravdepodobná varianta. Tridsaťdvaročný stopér pôsobí v španielskej reprezentácii desať rokov, odohral za ňu 88 zápasov, v ktorých skóroval iba dvakrát. Aj to v menej významných zápasoch proti Severnému Írsku a Estónsku. Veľký zásah akoby si šetril až na kritický okamih.

,,Neuveriteľný výskok, neuveriteľná hlavička. Puyol je jednoducho výnimočný," netajil nadšenie španielsky premiér José Luis Rodriguez Zapatero. ,,Za všetko, čo odovzdal reprezentácii, si niečo podobné zaslúži. Dať gól Nemcom po štandardnej situácii si vyžaduje poriadny kumšt. Čo môže byť lepšie, než nás dostať do finále," uviedol Joan Capdevila, dlhoročný Puyolov súputník v reprezentačnej obrane.

V Španielsku patrí k najpopulárnejším futbalistom. Na ihrisku nepúta pozornosť len vizážou, charakterizuje ho aj dlhodobo vysoký herný štandard. V osobných súbojoch je nekompromistný a mrštný, darom navyše sú zasa jeho taktické a vodcovské schopnosti. Španielska defenzíva pôsobí aj v Južnej Afrike pod jeho taktovkou takmer bezchybne.

Puyol pochádza z katalánskeho mestečka La Pobla de Segur, kde aj začínal s futbalom. V sedemnástich sa mu splnil sen a odišiel do hráčskej akadémie FC Barcelona do La Masie. Premiéru v prvom tíme si odkrútil v roku 1999 pod vedením trénera Luisa van Gaala. Katalánskemu veľkoklubu zostal verný počas celej kariéry, odolal aj vábeniu konkurečného Realu Madrid či Manchesteru United.

Postupne si vydobyl rešpekt súperov, ale aj doslova kultovú priazeň vlastných fanúšikov. Od sezóny 2004/2005 je oficiálnym kapitánom Barcelony. Keď s klubom naposledy predĺžil kontrakt až do roku 2013, potešil nielen fanúšikov, ale aj spoluhráčov. ,,Carles je niekoľko rokov srdcom a dušou našej kabíny. Prote je to skvělá zpráva," vyjadril stredopoliar Xavi, akú cenu má Puyol pre Barcelonu. S katalánskym klubom vyhral patriot červenomodrých všetko, čo sa dalo. Okrem štyroch majstrovských titulov ho tešia najmä dva triumfy v Lige majstrov.

Hlavičkujúci hrdina teraz môže snívať o tom, že po víťazstve na európskom šampionáte pred dvoma rokmi vystúpi so španielskym tímom na vrchol aj na najvýznamnejšom futbalovom podujatí. Finále proti Holandsku bude možno jeho rozlúčkou so španielskym dresom, Puyol totiž už dlho zvažuje, že reprezentačnú kariéru po MS ukončí. Keby predviedol podobný kúsok, ako v zápase s Nemeckom, odišiel by ako skutočný kráľ.

4 debata chyba