Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maradona: Zápas s Nemeckom? Ako by ma bodali nožom do srdca

Bol najobletovanejším mužom na futbalovom šampionáte v Juhoafrickej republike. Médiá ho sledovali na každom kroku viac ako hociktorú hviezdu na trávniku. Diego Armando Maradona (49), argentínsky tréner, sa po šestnástich rokoch vrátil na svetovú scénu. Predtým sa na MS 1994 predstavil ako hráč.

08.07.2010 06:06
Argentína Nemecko 8 Foto: ,
Diego Maradona.
debata (5)

V Afrike nezostal nič dlžný svojej povesti. Chvíľu sa správal ako poslušný žiačik, no potom šokoval extravagantnými gestami a vyhláseniami. Návrat na svetový šampionát si predstavoval úplne inak. Argentína, jeden z najväčších favoritov celého podujatia, skončila už vo štvrťfinále a inkasovala od Nemcov jednu z najťažších prehier v histórii. Slávny Argentínčan sa vrátil domov a oznámil, že uvažuje o odstúpení z trénerského postu. Už z Buenos Aires poskytol Pravde exkluzívny rozhovor.

Aký výsledok ste vy osobne očakávali pred majstrovstvami sveta?
Mali sme pred šampionátom jediný cieľ: získať titul majstrov sveta. Do Afriky sme predsa nešli ako turisti na výlet.

Máte už vysvetlenie na to, prečo teda Argentína skončila už vo štvrťfinále?
Zatiaľ neviem na to presne odpovedať. Najprv musíme urobiť hlbší rozbor nášho účinkovania, všetkých našich stretnutí. Potom sa mi bude ľahšie hovoriť. Čo sa stalo, je zatiaľ pre mňa i hráčov záhadou.

Ako ste sa vyrovnávali s prekvapujúcou prehrou s Nemeckom 0:4?
Boli to kruté chvíle. Akoby ma niekto bodal nožom do srdca. Stále som sa nezmieril s touto prehrou a neviem, či sa mi to niekedy vôbec podarí. Pritom nie je až také podstatné, akým rozdielom sme prehrali. Rozhodujúci je fakt, že sme vôbec prehrali a vypadli už vo štvrťfinále. To sa nemalo stať.

Po návrate ste už oznámili, že na argentínskej lavičke končíte. Je to definitívne rozhodnutie? Čo by ho ešte mohlo zmeniť?
Myslím si, že som sa postavil k nášmu vypadnutiu, neúspechu na majstrovstvách sveta chlapsky, ale takmer všetci okolo mi vyjadrili podporu, tvrdia, že stoja za mnou a presviedčajú ma, aby som zostal…

Prekvapilo vás to?
Priznávam, že áno. A veľmi. Milo ma to prekvapilo. Takéto gesto po neúspechu nie je v Argentíne naozaj zvykom. Som dojatý.

Ako teda zareagujete?
Zrejme vypočujem hlas ľudí a tiež môjho srdca…

Ako hodnotíte turnaj, ktorý sa o niekoľko dní skončí? Čo vás v ňom najviac upútalo?
Bol to šampionát plný paradoxov. Po vypadnutí Argentíny a Brazílie stratil ozajstnú futbalovú šťavu. Turnaj ma príliš nezaujal. Bol futbalovo priveľmi šedivý. Hoci pripúšťam, že v ňom bolo množstvo až nepochopiteľných prekvapení.

Zaregistrovali ste aj na výkony Slovenska? Jeho výhru nad Talianskom?
Také slabé talianske mužstvo som ešte na veľkom podujatí nikdy nevidel. Veď mohlo prehrať už s Novým Zélandom, čo bol papierovo najväčší trpaslík na majstrovstvách sveta. A čo hovorím na jeho prehru so Slovenskom? To bolo už len vyústenie talianskeho trápenia a bezradnosti v Afrike.

Kto sa podľa vás stane majstrom sveta?
Pre nás je teraz už nepodstatné, kto bude majstrom sveta. A mňa to ani nezaujíma.

Čo teraz pokladáte za dôležité?
Samozrejme, že sa musíme poučiť z toho, čo sa stalo na šampionáte, zistiť príčiny nášho neúspechu a potom sa výborne pripraviť na nasledujúce majstrovstvá sveta.

Tie sa uskutočnia po 36 rokoch na juhoamerickej pôde…
Na to presne narážam. Majstrovstvá sveta v Brazílii budú iné ako predchádzajúce. Celkom určite to bude superšampionát. Uskutoční sa na juhoamerickom kontinente a aj pre nás bude mať mimoriadny, špecifický význam a obrovskú prestíž.

5 debata chyba