Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barmoš: Výborné výkony z kvalifikácie sa vrátili v pravý čas

Osobnosti slovenského futbalu reagujú na postup SR do osemfinále majstrovstiev sveta.

24.06.2010 19:24 , aktualizované: 19:28
Jozef Barmoš Foto:
Jozef Barmoš.
debata

Jozef Barmoš, bývalý tréner tímu SR do 21 rokov, účastník MS 1982 a ME 1980 (bronz): "Som rád, že výborné výkony tohto mužstva z predchádzajúcej úspešnej kvalifikácie o postup na MS sa vrátili v pravý čas. Mužstvo sa prezentovalo výborným výkonom a potešilo ním celé Slovensko. Pred zápasom možno nebolo veľa ľudí, ktorí by verili tomu, že Slováci zdolajú Talianov a pošlú ich domov z majstrovstiev sveta. Stalo sa. Vďaka fantasticky bojovnému a oduševnenému výkonu celého mužstva! Netvrdím, že chlapci hrali zle s Novým Zélandom a Paraguajom, ale v týchto dvoch dueloch na MS to zďaleka nebola ešte tá hra, na ktorú sme si u nich zvykli. Teraz svoju hru predviedli v plnej kráse. Bolo veľmi potešiteľné sledovať ich na ihrisku.

Páčilo sa mi, ako bojovali a ako sa ničoho nezľakli v tomto zápase. Ani mnohokrát surového dohrávania osobných súbojov zo strany Talianov. Každý, kto mal v živote do činenia s Talianskom, keď im išlo vo futbale o postup, vie, že sa dokázali uchýliť k čomukoľvek. K akejkoľvek provokácii. Bolo to vidieť pri zbytočných fyzických atakoch na brankára Muchu. Bolo to obyčajne zastrašovanie a provokovanie. To isté sa stalo aj pri súbojoch hráčov Talianska s Ďuricom, ktorému niekoľkokrát zbytočne stúpili na členok. Muchu napádali fyzicky i s loptou. Boli veľmi nervózni, a preto som rád, že naši hráči aj tieto provokácie zvládli. Aj to je dôkazom toho, že ich tréneri na stretnutie veľmi dobre a dôkladne pripravili."

Jozef Adamec, bývalý tréner A-tímu SR, účastník MS 1962 (striebro) a MS 1970: "Je to fantázia! Chlapci na MS dosiahli senzačný výsledok! Víťazstvom nad Talianmi mi urobili obrovskú radosť. Som veľmi rád, že postúpili zo skupiny, lebo za výborný a bojovný výkon v dnešnom zápase si to zaslúžili. Veľmi dobre bolo, že celý zápas sme nad Talianmi viedli a najmä prvý polčas sme mali totálne pod kontrolou. Taliani mnohokrát nevedeli, čo majú proti nám hrať. To bolo rozhodujúce pre úspech v tomto zápase.

Všetci hráči bez rozdielu šli úplne na doraz. Boli veľmi dobre takticky pripravení. Nezľakli sa toho, že nastupujú proti úradujúcim majstrom sveta. Tréneri veľmi dobre trafili zostavu a určili veľmi dobrú taktiku. Obdivujem hráčov, že dokázali loptu tak dlho držať na polovici súpera. Dokázali s nimi držať krok vo všetkých herných činnostiach, dokonca v osobných súbojoch mali mnohokrát navrch. To bol dôkaz toho, že si v súboji s Talianmi si veľmi verili. Dobrá taktika, dobrá otvorená hra. Mužstvo trénera Weissa urobilo fantastický výsledok, ktorý vstúpil do histórie slovenského futbalu."

Ladislav Jurkemik, bývalý tréner A-tímu SR, účastník MS 1982, ME 1976 (zlato) a ME 1980 (bronz): "Ja som predsa už po žrebe v decembri minulého roka hovoril, že my na Talianov vieme zahrať. Taliansky spôsob hry nám vyhovuje. Navyše súčasní reprezentanti sú momentálne v dobrej forme. Nebáli sa ísť do súbojov, boli dôrazní, hrali s obrovským nasadením. To bolo rozhodujúce pre víťazstvo nad Talianskom. Darmo po zápase s Novým Zélandom a Paraguajom všade hovorili, že išli na sto percent. Nešli. To iba hovorili…

V zápase s Talianmi išli úplne za hranicu svojich momentálnych síl. Dokonca by som povedal, že oni išli na stodvadsať percent. Tak sa hrá na majstrovstvách sveta! Dnes to bolo vzorové. Nechcem nikoho vyzdvihovať, lebo dnes vyhralo celé mužstvo. Celý kolektív. Všetci hráči perfektne plnili taktické pokyny trénera. Vlado (Weiss st., pozn.) podľa mňa urobil dobrú taktiku aj na Nový Zéland a Paraguaj, ale nevyšla na sto percent. Teraz áno. Je to veľký výsledok slovenského futbalu. A zdôrazňujem, že po veľkom výkone! Na ihrisku v prospech slovenského futbalu odovzdali hráči všetky sily. Bol to jeden ukážkový, nebojácny a oduševnený výkon. Veľmi ma ním potešili. Tak sa bojuje v slovenskom drese na majstrovstvách sveta."

Jozef Vengloš st. (bývalý tréner Československa a Slovenska): „Slovensko prepísalo históriu. Je to pre náš futbal neuveriteľný úspech. Podarilo sa nám na najvyššom fóre po psychodráme zdolať vynikajúceho súpera. Podali sme kolektívny bojovný výkon a boli sme výborní vo všetkých herných činnostiach. Preukázali sme veľké srdce a veľa kvality. Slovenský futbal sa dostal tam, kde ešte nikdy nebol. Dnes sme dokázali veľkú vec. Pokiaľ mám niekoho zvlášť vyzdvihnúť, tak vo štvrtok to bolo celé mužstvo Slovenska. V osemfinále pravdepodobne proti Holanďanom opäť nebudeme favoritmi. Máme však na to, aby sme aj s nimi odohrali rovnocenný súboj. Všetko sa ukáže až v deň zápasu na ihrisku.“

Ján Čapkovič (účastník MS 1970 v Mexiku): "Dnes sme urobili všetko pre to, aby sme zvíťazili. Bojovali sme, vyšli nám pekné akcie a mali sme aj šťastie. Taliani sa dnes mohli od nás učiť. Dôležité je, že to bol aj pekný a dramatický futbal, ktorý musel urobiť fanúšikom radosť. Na našom výkone bolo vidieť, že sme hrali bez zbytočných zábran. Chlapci si uvedomili, že nemajú čo stratiť. Sú na MS nováčikovia a keby išli predčasne domov, nikto nič nepovie. Naopak, Talianom išlo o veľa, pretože obhajovali svetový titul a sú jednou zo svetových futbalových veľmocí. Ten tlak na nich sme dokázali využiť.

Určite sme mali aj šťastie, keď v druhom polčase rozhodcovia Talianom neuznali pre párcentimetrový ofsajd vyrovnávajúci gól a potom Škrtel zabránil gólu v poslednej chvíli. Hovorí sa, že osobnosťou stretnutia by mali byť strelci, ale na ich góly pracuje celý tím. Takže dnes sú pre mňa hrdinami všetci slovenskí hráči. Zistili sme, že na MS je každé mužstvo zdolateľné. Každý môže nad každým vyhrať. Takže prečo by sa nám to nemohlo v osemfinále opäť podariť?"

debata chyba