Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci majú pevné nervy a postupujú

Nemci opäť nezdolali veľký tím. A predsa celá krajina oslavuje, ako už dávno nie. Jej futbaloví hrdinovia sú v semifinále majstrovstiev sveta. "Som šťastný a pyšný," boli prvé slová nemeckého trénera Jürgena Klinsmanna na tlačovej besede. Z MS 2006 od redaktora Pravdy.

01.07.2006 00:57
debata

„Bola to krimi a boj na ostrie noža. Naše víťazstvo je zaslúžené. Mali sme v zápase lepšie šance, aj keď sme prehrávali,“ pokračoval.

Aj jeho kolega na argentínskej trénerskej lavičke Jose Pekerman hodnotil v podobnom duchu. „Bol to veľmi napínavý zápas,“ skonštatoval. Potom pochválil svoje mužstvo. „Nemci mali šťastie. Chcem pochváliť mojich hráčov, hrali dobre v turnaji i v tomto strenutí, hoci v ňom nakoniec nezvíťazili.“

Penaltový súboj býva často najmä otázkou šťastia, no tentoraz v ňom boli domáci futbalisti lepší: mali očividne vyššie sebavedomie, pevnejšie nervy a vyznamenal sa aj brankár Lehmann, ktorý chytil dve strely zo značky pokutového kopu.

„Naši hráči kopali jedenástky výborne,“ tvrdil jeden z hrdinov, brankár Jens Lehmann. „Turnaj sa ešte nekončí. Teraz sa už musíme dobre pripraviť na ďalšieho súpera.“

Nemci prvý raz na šampionáte prehrávali. Malý Ayala prehlavičkoval strelca Kloseho a Argentína na začiatku druhého polčasu viedla 1:0. Ani tento moment neotriasol Klinsmannovým mužstvom a muž, čo sa podpísal pod prvý gól – Klose – deväť minút pred koncom vyrovnal. Roberto Ayala sa síce zaslúžil o prvý gól, no nepremenil v úvode jedenástku, po ktorej získali nemeckí hráči náskok.

„Vedeli sme, že keď sme v závere vyrovnali, získame v penaltách psychickú výhodu,“ domnieval sa tréner Klinsmann.

Aj nemeckí hráči žiarili radosťou. „Bol to fascinujúci zápas,“ tešil sa strelec nemeckého gólu Miroslav Kose. Podľa nemeckého kapitána Michaela Ballacka je v tomto momente najdôležitejšia účasť v semifinále. „Možno nebol zápas na prvý pohľad najkrajší, ale obe mužstvá ho zvládli, robili minimum taktických chýb,“ zdôraznil.

Nemecká trauma so silnými mužstvami trvá už bezmála šesť rokov. Naposledy z futbalových veľmocí nemecký tím zdolal Anglicko 1:0 v Londýne (7. októbra 2000). Odvtedy nič veľké nedokázal. Až v piatok postupom do semifinále.

Argentína cestuje domov, hoci po prvej časti šampionátu ju takmer všetci odborníci kládli medzi favoritmi na prvé miesto, urobila v skupine najlepší dojem. Ukázalo sa, že na tomto náročnom turnaji, ktorý je dlhým maratónom, to nič neznamená.

debata chyba